Miklós
5 °C
12 °C

Perel a kiutasított szír orvos

2003.06.12. 07:07
Beperelte a Belügyminisztériumot Haddad Kínan, az április 17-én Magyarországról tíz évre kiutasított szír orvos, aki keresetében arra hivatkozik: a hatóság tolmács nélkül hallgatta ki. Tóth András, a polgári titkosszolgálatokat irányító politikai államtitkár korábban úgy nyilatkozott, hogy bizonyítékaikat zárt tárgyaláson mutatják be - írja a Népszabadság.
Keresetet nyújtott be a Baranya Megyei Bíróságra a Belügyminisztérium Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalának (BÁH) kiutasító döntése ellen Haddad Kínan szír orvos képviseletében Diczig István ügyvéd. A frissen doktorált szír orvost a Nemzetbiztonsági Hivatal kezdeményezésére április 17-én tíz évre kiutasították az országból. Haddad előzőleg egyhavi fizetését, 105 ezer forintot akart átutalni az egyik bankon keresztül az Iszlám Ellenállási Mozgalom bejrúti számlájára. Az átutalást a bank nem teljesítette, mivel a kérdéses számlaszám szerepel a terrorizmust támogató személyek és szervezetek EU-listáján.

A döntés ellen benyújtott panaszát május 23-án elutasította a BÁH idegenrendészeti főosztálya. Haddad ennek a döntésnek a felülvizsgálatát kérte a Baranya Megyei Bíróságtól, amelynek még a nyári ítélkezési szünet előtt döntenie kell a keresetben foglaltak elfogadásáról vagy elutasításáról - derül ki a csütörtöki Népszabadságból.

Haddad keresetében azzal érvel, hogy kiutasítása előtt a hatóság tolmács nélkül hallgatta ki. Jól beszél ugyan magyarul, de vannak olyan kifejezések, amelyek jelentését nem ismeri pontosan. Ezért mondta azt - hangsúlyozta ügyvédje -, hogy nincs felesége, csak barátnője. Haddad valójában 1999. március 27-én az iszlám jog szerint házasságot kötött barátnőjével, akivel már öt éve együtt él. Emiatt eleve nem utasíthatták volna ki azonnali hatállyal.

Korábban Tóth András, a polgári titkosszolgálatokat irányító politikai államtitkár a Népszabadságnak azt nyilatkozta: zárt bírósági tárgyaláson bemutatják azokat a bizonyítékokat, amelyek megalapozták az NBH kiutasítást kezdeményező álláspontját.