Sára, Márió
2 °C
6 °C

Zárolták a kisgazda pártvagyont?

2001.05.08. 15:01
A beharangozott elnökségi ülésből, ahol előreláthatólag a két kisgazda miniszter visszahívásáról döntöttek volna, nem lett semmi: mindössze 18 képviselő jelent meg. Az újonnan alelnökké kinevezett G. Nagyné Maczó Ágnes annyit mindenesetre kijelentett: mostantól profi politizálás kezdődik a kisgazdapártban. Lányi Zsolt bejelentette, hogy zárolták az FKGP pártvagyonát, nehogy a székház átvételekor üres kincstárat találjanak. Ezzel szemben Csúcs László úgy nyilatkozott, hogy a bankoktól még nem érkezett visszajelzés. Szentgyörgyvölgyi Péter szerint Áder János házelnök hamarosan bejelenti, hogy Torgyánnak át kell ülnie a független képviselők közé.
A beharangozott kisgazda elnökségi ülésből, ahol előreláthatólag a két kisgazda miniszter visszahívásáról döntöttek volna, ma nem lett semmi, vélhetően azért, mert mindössze 18 képviselő jelent meg.

Hogy is lehet zárolni számlát?
Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének szóvivője, Gulácsi Ferenc az Indexnek elmondta, bankszámlát zárolhat a számla tulajdonosa, bírósági vagy államigazgatási úton is megtehető ez, illetve rendőrség bűnügyi zárlattal is befagyaszthatja a vagyont.
Gyimóthy Géza közölte, eddig 17-en írták alá azt a nyilatkozatot, amely szerint a frakcióközgyűlésen ezentúl csak szakmai, nem pedig személyi kérdésekről lehet dönteni. Amennyiben személyi kérdést hoznak szóba, fölállnak az asztaltól. A kisgazda főtitkár továbbra sem tartja érvényesnek Torgyán József tegnapi kizárását a frakcióból.

Torgyán József szerint szó sincs elnökségi ülésről, ez mindössze egyszerű munkatalálkozó. Az újonnan alelnökké avanzsált G. Nagyné Maczó Ágnes annyit még közölt, hogy az FKGP-ben mostantól profi politizálás kezdődik.

Mint ismeretes, a ceglédi nagygyűlésen és nagyválasztmányon a küldöttek Torgyán József buzdítására megszavazták, hogy Boros Imre PHARE-ügyekért felelős tárcanélküli kisgazda miniszternek nincs helye a kormányban, ezért a pártelnök kezdeményezze a miniszterelnöknél leváltását. Továbbá felhatalmazást adott az FKGP országos elnökségének, hogy a másik két kisgazda miniszter sorsáról döntsön.

A legfrissebb hírek szerint az elnökségi ülést csütörtökön tartják meg, ott dönthetnek Szabó János honvédelmi és Túri-Kovács Béla környezetvédelmi miniszterek sorsáról.

Torgyán a sajtót teszi felelőssé

A párt három vezetője közleményt juttatott el az MTI-hez, amelyben felszólította a magyar sajtót, hogy pártatlanul tudósítson a pártról. "A Független Kisgazda-, Földmunkás- és Polgári Pártot az utóbbi napokban olyan mérhetetlen sajtótámadás és rágalomhadjárat érte, ami csak a Rákosi-diktatúrához hasonlítható" - áll a közleményben, melyet Torgyán József, G. Nagyné Maczó Ágnes és Gyimóthy Géza írt alá. A dokumentumban a három politikus leszögezi: nem engedik szétverni az FKGP-t és a koalíciót.

Zárolták a pártvagyont a reformplatformosok

A reformpolgári-platformos kisgazdák, akik szombaton kikiáltották magukat a legitim FKGP-nek, nem elégednek meg azzal, hogy megkíséreljék törvényesen elfoglalni a Belgrád rakparti székházat. Lányi Zsolt az Indexnek úgy nyilatkozott, hogy a számlavezető bank zárolta a kisgazdapárt számláit, ez az intézkedés pedig addig tart, amíg a Fővárosi Bíróság döntést nem hoz arról, ki a legitim elnöke az FKGP-nek. Ezzel szemben Csúcs László lapunknak azt mondta, hogy ugyan az ABN AMRO Bankhoz és a Postabankhoz hétfőn faxon, kedden pedig levélben is eljuttatták zárolási szándékukat, ám egyelőre még nem kaptak visszaigazolást.

Az Index megkeresésére a bankok illetékesei közölék, banktitok miatt nem adhatnak felvilágosítást erre a kérdésre.

Lányi Zsolt nyomatékosan felhívta az újságírók figyelmét, hogy immár nem a reformkisgazdák, hanem a Független Kisgazda- Földmunkás- és Polgári Párt sajtótájékoztatóján tartózkodnak, és jelezte, hogy a tudósításokban hagyják el a reformer jelzőt. A politikus utalt arra, hogy Pokorni Zoltán, a Fidesz új elnöke a Parlamentben azt mondta neki, hogy le kell ülniük átbeszélni az eseményeket. A Lányi vezette kisgazdapárt augusztus 20-ára elkészíti új pártalkotmányát, melyet a szeptember közepére összehívott nagyválasztmányon terveznek elfogadtatni.

Áder még nem reagált Torgyán kizárására

Torgyán József kisgazdafrakcióból történt tegnapi kizárására Áder János, a Parlament elnöke egyelőre még nem reagált. Szentgyörgyvölgyi Péter az Indexnek elmondta, szabályos volt Torgyán kizárása, s vélekedése szerint sem a házszabály, sem a frakciószabályzat nem tesz lehetővé jogorvoslatot. A kisgazda frakcióvezető közölte, Áder János házelnök ugyanakkor hiánypótlásra szólította fel őt, mivel döntésének meghozatalához nem elég a kizárást tartalmazó dokumentum másolata. Az eredeti frakciószabályzat mellett az eredeti jelenléti ívet és a döntést tartalmazó iratot is el kell juttatnia a fideszes házelnöknek. "Ennek holnap teszek eleget, és ezt követően várhatóan Áder bejelenti, hogy Torgyánnak át kell ülnie a független képviselők közé" - mondta lapunknak Szentgyörgyvölgyi.

Egyes információk szerint azonban a kisgazda frakcióvezető már ma délután átadta a dokumentumokat a házelnöknek, aki a döntését várhatóan holnap jelenti be.