Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Kizárták az FKGP-frakcióból Torgyán Józsefet

2001.05.07. 12:21
Hétfői ülésén kizárta soraiból Torgyán József pártelnököt a kisgazdapárt parlamenti képviselőcsoportja. A ház hétfői plenáris ülésén Áder János nem jelentette be a változást, ami azt jelenti, Szentgyörgyvölgyi Péter frakcióvezető valószínűleg nem jutatta el a házelnöknek a döntés dokumentumait. A pártelnök érvénytelennek nevezte a döntést, és továbbra is frakciótagnak tartja magát. Törvénytelennek nevezte az ülést Gyimóthy Géza főtitkár is. A reformplatformos kisgazdák még délelőtt a Fővárosi Bírósághoz fordultak, hogy az ő szervezetüket tekintsék a legitim kisgazdapártnak, ezzel hitelesítve a hatalomátvételt a pártban is.
A ház hétfői plenáris ülésének elején Áder János nem jelentette be, hogy a kisgazda frakció kizárta tagjai közül Torgyán Józsefet, noha előzőleg újságírókkal közölte: az ülés kezdetekor bejelentést tesz döntéséről. Ez azt jelenti, Szentgyörgyvölgyi Péter frakcióvezető valószínűleg nem jutatta el a házelnöknek a döntés dokumentumait. Szentgyörgyvölgyi egyelőre nem hajlandó nyilatkozni arról, írt-e levelet a házelnöknek Torgyán kizárásáról. Bánk Attila, a döntés korábbi bejelentője és Balogh Gyula azonban úgy tudják, Szentgyörgyvölgyi eljuttatta levelét Ádernek.

Az FKGP képviselőcsoportjából kizárt és felfüggesztett képviselők is jelen voltak azon a frakcióülésen, amelyen arról döntöttek: szombati ceglédi viselkedése miatt mennie kell Torgyán Józsefnek a frakcióból, s alkalmatlan a frakciótagságra. A kizárást Orosházy György, Fejér megyei elnök kezdeményezte. Bánk Attila az Indexnek elmondta: határozatképes volt a testület, s a jelenlévők kétharmada megszavazta Torgyán távozását, két kisgazda pedig faxon jelezte egyetértését. Bánk Attila nem titkolta, hogy főként a reformerek és a korábbi ingadozó kisgazdák voltak a frakcióülésen.

Az Index megtudta, két-három frakciótag Torgyánné Cseh Mária kizárását is kezdeményezte, ám erről a jelenlevő frakciótagok letettek, és így nem került erre sor.

Torgyán frakciótagnak tekinti magát

-Érvényes határozat nem született a kizárásommal kapcsolatban, továbbra is a képviselőcsoport tagja vagyok - jelentette ki Torgyán József. A délelőtti ülésen a pártelnök nem volt jelen, elmondása szerint a frakció úgynevezett munkaülést tartott, amely személyi kérdésekben nem tud dönteni. - Később az FKGP húsz ellensége ilyen indítványt tett ugyan, de nem is volt határozatképes az ülés - jelezte az FKGP elnöke.

A pártelnök nem fél attól, hogy a házelnök esetleg elfogadja a változást: bármit be lehet jelenteni a házelnöknek, aki azonban képzett jogász, így különbséget tud tenni jogos és jogtalan bejelentés között - mondta Torgyán.

Bánk Attila 2400 tomboló küldött ellen fordult, amikor beterjesztette a kizárási javaslatot - jelentette ki Torgyán József. A frakciótagok kétharmadának kellett volna jelen lennie, és előtte meghívót kellett volna kiküldeni Torgyán szerint. Ezt azonban elmondása szerint a pártelnök nem kapta meg. Csupán húszan voltak jelen, és olyanok is megszavazták a kizárást, akik nem tagjai a kisgazdapártnak, az ő politikai pályafutásuk ezzel véget ért - hangoztatta Torgyán József.

Valóban nem volt jelen az ülésen a képviselőcsoport kétharmada - Torgyán szavaival ellentétben tizenkilencen voltak jelen -, ám akkor sem, amikor Bánk Attila kizárásáról döntött a frakció - mondta az Indexnek Kiszely Katalin volt pártfőügyész.

Gyimóthy törvénytelennek tartja a gyűlést, a miniszterek nem nyilatkoztak

Gyimóthy Géza a kizárásról telefonon értesült. Ő ugyanis korábban elhagyta az értekezletet, miután arról győződött meg, hogy nem frakcióközgyűlést, hanem munkaértekezletet tartanak. Ezen viszont nem dönthetnek személyi kérdésekről, így érvénytelennek tekinti Torgyán "kirúgását". Az FKGP szombaton megválasztott főtitkára az egész frakcióülést törvénytelennek tartja, mivel nem a hivatalos, szokásos formában írásban, hanem csak telefonon hívták meg a képviselőcsoport ülésére.

Az ülésen történtekről nem kívánt nyilatkozni Turi-Kovács Béla környezetvédelmi, valamint Szabó János honvédelmi miniszter sem.

Lányiék birtokba veszik a székházat

Hétfő reggel kilenc órakor a reformerek a Fővárosi Bírósághoz fordultak, hogy az FKGP-ben a hétvégén történt változásokat bejelentsék, és szervezetüket ismertessék el legitimnek, Lányi Zsoltot pedig az FKGP elnökének. A testületnek 30 napon belül kell visszajeleznie, hogy elfogadta-e a módosítást. Lányi Zsolt az Indexnek elmondta: "Kötelesek voltunk bejelenteni a változást. Várjuk az átvezetést a bejegyzésben, s ha ez megtörténik, akkor birtokba vesszük a Belgrád rakparti székházat".

Lányi Zsolt
Lányi úgy véli, nem lenne jó taktika, ha betörnének az épületbe, és úgy foglalnák el Torgyán helyét. Megvárják a bírósági döntést, és ha számukra kedvező, akkor írnak egy levelet a szombaton leváltott pártelnöknek, hogy leltár szerint adja át a székházat. Ha erre nem hajlandó, akkor az V. kerületi rendőrkapitánysághoz fordulnak segítségért. A magát új FKGP-vezérnek tartó Lányi kicsit tart attól, hogy egy teljesen üres székházat kapnak. Azzal azonban nem is nagyon számol, hogy a bíróság Torgyánéknak ad igazat. Lányi nem is tudott válaszolni arra, mit tesznek abban az esetben, ha a testület mégis így döntene.

A reformplatformos kisgazdák, mint emlékezetes, szombaton azt is tervbe vették, hogy elfoglalják a székházat. Balogh Gyula ugyanis azzal a lendülettel indult Ceglédről Budapestre; időközben azonban meggondolta magát, s inkább hazament. A Budapesten tanácskozók is letettek erről a szándékukról, amikor meghallották, hogy a Győr-Moson-Sopron megyei elnök, Gulyás Balázs és hívei elindultak a Belgrád rakpartra megvédeni az épületet.

Torgyán: változatlanul én vagyok az elnök
A kisgazdapárt nem akar kilépni a koalícióból - jelentette ki Torgyán József az M1 Aktuális című műsorában. Torgyán a húszperces interjúban megismételte azt a vádját, hogy a párt hétvégi ceglédi nagygyűlésére Turi-Kovács Béla és Szabó János miniszterek nemzetbiztonsági segédlettel, "száz-százötven fős csapat élén" törtek be, és hogy a mostani "pártellenes akciók" kísértetiesen emlékeztetnek az 1992-es pancserpuccs eseményeire. (Akkor a kisgazdapárt Belgrád rakparti székházát próbálták elfoglalni a párt Torgyán-ellenes platformjának hívei. Az elnök akkori állítása szerint az akcióban - az MDF-kormány utasítására - részt vettek a rendőrség és nemzetbiztonsági szolgálatok emberei is.)

"Gratulálok Lányi Zsoltnak, hogy egy olyan pártnak lett az elnöke, amely majd a választások során a szavazatok egy százalékát sem kapja meg" - mondta a műsorban Torgyán, célozva arra, hogy a reformer kisgazdák által elnökké választott Lányi egy új párt első embere, s nem a pedig az FKgP-é. Utalt arra, hogy ő változatlanul ő kisgazdapárt elnöke, erre bizonyíték, hogy a ceglédiek "nagy többséggel" őt választották elnökké. Torgyán közölte, sok jel utal arra, hogy a KDNP-szindróma van jelenleg a magyar politikai életben - azaz a nagy párt be kívánja darálni a kisebbet. Mint mondta, sokan vélekednek így, de ő nem kívánja saját álláspontját megosztani a nagy nyilvánossággal. Torgyán József - aki több ízben is "megfeddte" az m1-et, mivel megítélése szerint elfogultan tájékoztatta a nézőket a kisgazda párt körüli eseményekről - hangsúlyozta, az FKgP olyan erőt képvisel, hogy a választásokon egyszerűen képtelen lesz tíz százaléknál kevesebb szavazatot szerezni.