Árpád
-2 °C
4 °C

Dobos tagadja a kisgazda sajtóvesztegetés tervét

2000.05.23. 12:06
Dobos Ferenc megbízott BAZ megyei kisgazda elnök a TV2 Tények című műsorában azt nyilatkozta, hogy nem az ő aláírása szerepel azon a Torgyán Józsefnek írott dokumentumon, amely szerint a borsodi média kézben tartható volna.

A kisgazdák cáfolnak

Dobos Ferenc megbízott BAZ megyei kisgazda elnök a TV2 Tények című műsorában azt nyilatkozta, hogy nem az ő aláírása szerepel azon a Torgyán Józsefnek írott dokumentumon, amely szerint a borsodi média kézben tartható volna.

Torgyán József ugyanezen riportban kijelentette: nem tud ilyen levélről. A műsor nevük elhallgatását kérő kisgazda politikusokat is idézett, akik szerint a megyei vezetők közötti versengés áll a háttérben, és elképzelhető, hogy valóban Dobos Ferenc írta a levelet.

Lányi Zsolt, a Független Kisgazdapárt alelnöke politikai alvilági provokációnak tartja a "levélügyet", amelyről Sajtóvesztegetési terv címmel számolt be a Világgazdaság kedden.
Lányi Zsolt az MTI-nek leszögezte: biztos benne, hogy nincs komoly alapja az ügynek, hiszen ez a jogállamisággal, a sajtószabadsággal kapcsolatos durva sérelem lenne, amit a kisgazda erkölcsiség nem tudna elviselni.
Álláspontja szerint a kisgazdák sok politikai ellenfelének érdekében állhat politikai botrány kavarása, illetve a megbízott megyei elnök lejáratása. Hangsúlyozta, hogy Torgyán József pártelnök egyáltalán nem foglalkozik médiaügyekkel, és mint hozzátette: a média nagy része bár a liberális oldalon áll, de még feltételezni is butaság egy ilyen akciót.

"Évente 200-230 millió forinttal a borsodi média kézben tartható és irányítható" - olvasható Dobos Ferenc megbízott BAZ megyei kisgazda elnök Torgyán Józsefnek küldött levelében, amit a Világgazdaság közölt. Dobos Ferenc "A térnyerés lehetõségei a térségi médiában" címmel készített javaslatot Torgyán József pártelnöknek a helyi média befolyásolására és megvesztegetésére.

Dobos szerint "a megyében nagyon kevés az olyan újságíró, aki szakmailag és etikailag megfelel a szakmában elvárható követelménynek". Mint állítja: "minden szerkesztőségben van olyan újságíró, amelyik jó pénzért bérmunkát vállal".

A megyei kisgazda elnök négy kategóriába sorolja a megyei sajtót: "felvásárolható", "pénzzel megvehető", "pénzzel erősen befolyásolható", "pénzzel befolyásolható". Dobos szerint Pénzzel befolyásolható például az Észak-Magyarország és a "központi médiák néhány helyi tudósítója", megvehető egyebek mellett a Déli Hírlap és a Miskolci Televízió. Két lapot és két rádióállomást pedig felvásárolhatónak tart.

"A politikai közhangulat alakítása és a lakosság közérzetének befolyásolására a felsorolt tíz média közül ötöt mindenképpen szükséges megnyerni a megvalósítandó célok érdekében" -- szögezi le a megyei elnök.

A szerző figyelmezteti Torgyán Józsefet arra, hogy most "még aránylag olcsón befolyásolható a borsodi média, ám a prognosztizálható fejlődés következtében nagyságrendekkel fölértékelődhetnek az újságok és rádiók".

A dokumentum számításba veszi azt a lehetőséget is, ha reklámokkal igyekeznének befolyásolni a helyi médiát. A szerző állításai szerint hirdetésekkel évi "86 millió forinttal nyomást lehet gyakorolni a megye meghatározó médiáira. Az ennél határozottabb befolyás költsége 130-160 millió forintra tehető éves szinten". Más eszközök igénybevétele esetén a "megyei napilapok tekintetében úgy gondoljuk, hogy 1-1,5 éven keresztül havi 1 millió forintos kerethatáron belül már elérhető lenne az a befolyásolás, ami mint független napilapok részéről megjelenő, objektív megközelítésű cikkekben nyilvánulna meg, mely lehetőséget teremtene ezen médiákkal történő jó kapcsolatok választásig történő kiépítésére.

Forrás: Világgazdaság

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?