Dobos tagadja a kisgazda sajtóvesztegetés tervét

2000.05.23. 12:06
Dobos Ferenc megbízott BAZ megyei kisgazda elnök a TV2 Tények című műsorában azt nyilatkozta, hogy nem az ő aláírása szerepel azon a Torgyán Józsefnek írott dokumentumon, amely szerint a borsodi média kézben tartható volna.

A kisgazdák cáfolnak

Dobos Ferenc megbízott BAZ megyei kisgazda elnök a TV2 Tények című műsorában azt nyilatkozta, hogy nem az ő aláírása szerepel azon a Torgyán Józsefnek írott dokumentumon, amely szerint a borsodi média kézben tartható volna.

Torgyán József ugyanezen riportban kijelentette: nem tud ilyen levélről. A műsor nevük elhallgatását kérő kisgazda politikusokat is idézett, akik szerint a megyei vezetők közötti versengés áll a háttérben, és elképzelhető, hogy valóban Dobos Ferenc írta a levelet.

Lányi Zsolt, a Független Kisgazdapárt alelnöke politikai alvilági provokációnak tartja a "levélügyet", amelyről Sajtóvesztegetési terv címmel számolt be a Világgazdaság kedden.
Lányi Zsolt az MTI-nek leszögezte: biztos benne, hogy nincs komoly alapja az ügynek, hiszen ez a jogállamisággal, a sajtószabadsággal kapcsolatos durva sérelem lenne, amit a kisgazda erkölcsiség nem tudna elviselni.
Álláspontja szerint a kisgazdák sok politikai ellenfelének érdekében állhat politikai botrány kavarása, illetve a megbízott megyei elnök lejáratása. Hangsúlyozta, hogy Torgyán József pártelnök egyáltalán nem foglalkozik médiaügyekkel, és mint hozzátette: a média nagy része bár a liberális oldalon áll, de még feltételezni is butaság egy ilyen akciót.

"Évente 200-230 millió forinttal a borsodi média kézben tartható és irányítható" - olvasható Dobos Ferenc megbízott BAZ megyei kisgazda elnök Torgyán Józsefnek küldött levelében, amit a Világgazdaság közölt. Dobos Ferenc "A térnyerés lehetõségei a térségi médiában" címmel készített javaslatot Torgyán József pártelnöknek a helyi média befolyásolására és megvesztegetésére.

Dobos szerint "a megyében nagyon kevés az olyan újságíró, aki szakmailag és etikailag megfelel a szakmában elvárható követelménynek". Mint állítja: "minden szerkesztőségben van olyan újságíró, amelyik jó pénzért bérmunkát vállal".

A megyei kisgazda elnök négy kategóriába sorolja a megyei sajtót: "felvásárolható", "pénzzel megvehető", "pénzzel erősen befolyásolható", "pénzzel befolyásolható". Dobos szerint Pénzzel befolyásolható például az Észak-Magyarország és a "központi médiák néhány helyi tudósítója", megvehető egyebek mellett a Déli Hírlap és a Miskolci Televízió. Két lapot és két rádióállomást pedig felvásárolhatónak tart.

"A politikai közhangulat alakítása és a lakosság közérzetének befolyásolására a felsorolt tíz média közül ötöt mindenképpen szükséges megnyerni a megvalósítandó célok érdekében" -- szögezi le a megyei elnök.

A szerző figyelmezteti Torgyán Józsefet arra, hogy most "még aránylag olcsón befolyásolható a borsodi média, ám a prognosztizálható fejlődés következtében nagyságrendekkel fölértékelődhetnek az újságok és rádiók".

A dokumentum számításba veszi azt a lehetőséget is, ha reklámokkal igyekeznének befolyásolni a helyi médiát. A szerző állításai szerint hirdetésekkel évi "86 millió forinttal nyomást lehet gyakorolni a megye meghatározó médiáira. Az ennél határozottabb befolyás költsége 130-160 millió forintra tehető éves szinten". Más eszközök igénybevétele esetén a "megyei napilapok tekintetében úgy gondoljuk, hogy 1-1,5 éven keresztül havi 1 millió forintos kerethatáron belül már elérhető lenne az a befolyásolás, ami mint független napilapok részéről megjelenő, objektív megközelítésű cikkekben nyilvánulna meg, mely lehetőséget teremtene ezen médiákkal történő jó kapcsolatok választásig történő kiépítésére.

Forrás: Világgazdaság