Valér
-2 °C
0 °C

Kisgazdák egymás ellen

2000.10.26. 14:25
Újabb kizárás várható az FKGP frakciójából. A Magyar Nemzet szerint már biztosra vehető, hogy Székely Zoltánon kívül még egy kisgazda képviselő érintett a vesztegetési ügyben. Torgyán József cáfolta azt a sajtóértesülést, amely szerint több kisgazda képviselő a Fideszbe igazolását tervezi. Lányi Zsolt szerint ugyanakkor nem kizárt, hogy próbálkoztak egyes pártok szervezkedni kisgazdák magukhoz csábításával, ám ezzel nem érdemes foglalkozni.
Vagy rend lesz, vagy csomagolhatunk 2002-ben, de lehet, hogy előbb - nyilatkozta egy vezető kisgazda politikus a Magyar Nemzetnek. A kijelentést alátámasztja, hogy mélypontra süllyedt az FKGP népszerűsége. A közvéleménykutató intézetek interneten közzétett adatai szerint a párt az ötszázalékos parlamenti küszöbön áll. A kisgazda képviselőcsoport folyamatosan tanácskozik arról, hogy miként vészelhetik át a közelmúltban kirobbant botrányt. A Magyar Nemzet információi szerint, ha a frakció bármilyen terhelő információt kap a rendőrségtől, illetve ügyészségről az érintett honatyáról, azonnal kizárja soraiból. Horváth Béla frakciószóvivő az Indexnek azt nyilatkozta, hogy ők semmilyen nyomozást nem végeznek, ez az ügyészség feladata.

Torgyán szerint az SZDSZ tör a kisgazdapárt helyére

Torgyán József
Az SZDSZ most akar betörni a jobbközépre, ahol viszont most a kisgazdák vannak
Torgyán József alaptalannak minősítette azokat a sajtóértesüléseket, amely szerint több képviselő a Székely-ügy miatt át akar igazolni a Fideszbe. Ez egy olyan képtelen állítás, amellyel nem érdemes foglalkozni- jelentette ki a pártelnök. Horváth Béla az MTI-nek elmondta, hogy a koalíciós pártok 1998-ban egy olyan megállapodást kötöttek, amely kizárja ezt az átülési lehetőséget. Torgyán úgy véli, hogy sokan félnek az FKGP erősödésétől, ezért akarják gyengíteni a pártot. A pártelnök szerint az SZDSZ most akar betörni a jobbközépre, ahol viszont most a kisgazdák vannak.

Lányi Zsolt, az FKGP alelnöke a Népszabadságnak nyilatkozva kijelentette: nem tart attól, hogy a Székely-ügy miatt lényegesen esne a párt népszerűsége. Szerinte inkább az a probléma, hogy ,,az FKGP túlzottan belesimul a koalícióba." Lányi Zsolt helytelennek tartja Tímár György kisgazda képviselőnek a Magyar Hírlapban megjelent legutóbbi nyilatkozatát, amely szerint mindössze tíz jelenlegi FKGP-frakciótaggal tud teljes szellemi, politikai közösséget vállalni. Lányi szerint nem lehet általánosítani és kirekeszteni a többi 38 kisgazda honatyát. A Népszabadság koalíciós körökből úgy értesült, hogy a FIDESZ- jóllehet nem kíván a kisgazdák belügyeibe avatkozni- értésre adta, hogy jónak látná, ha az FKGP rendezné sorait.

Lányi Zsolt, kisgazdapárti politikus szerint elképzelhető, hogy valaki, vagy valakik szervezkedtek és egy új politikai párthoz próbálták ,,édesgetni" a kisgazda frakció egyes tagjait, ezzel azonban nem érdemes foglalkozni. ,,A párt ugyan, nem egy és oszthatatlan ugyan, de jelentősebb mozgásra nem kell számítani" - szögezte le. Lányi az Indexnek nyilatkozva visszautasította Tímár György azon kijelentését, hogy ő csupán 10-12 kisgazda honatyával vállal közösséget. Szerinte minden kisgazdával közösséget kell vállalni, akiről pedig kiderül, hogy csirkefogót, meg kell válni.

Székely puccsra készült

Székely Zoltán a Népszavának tett nyilatkozatában egy puccskísérlet tervét vázolta fel. Állítása szerint a párt vállalkozói tagozatára alapozott 16-20 fős csoport már hosszú ideje tervezte, hogy Zöld Párt néven önállósul a parlamentben. ,,Bolsevikozós-lakájozós" kampányával csak fel akarta hívni a figyelmet a párton belül kialakult helyzetre, azaz hogy egy kis MSZMP-s múltú csoport bábot csinált a fizikailag és szellemileg is leépülőben lévő elnökből.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!