Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Kötelező-e a kormány ellen tüntetniük a kiskunfélegyházi diákoknak?

2005.12.14. 22:05
A szocialista Újhelyi István tiltakozik az ellen, hogy információi szerint egy kiskunfélegyházi iskola diákjainak kötelezővé tették a pénteki, egyházi iskolák finanszírozását bíráló tüntetésen való részvételt. Kapus Krisztián, a Fidelitas alelnöke és az iskola vezetője tagadja, hogy kötelező volna a részvétel, hiszen tanítás is lesz pénteken az intézményben. A hét elején egy szentendrei iskolaigazgató hívta demonstrálni a szülőket.

Demonstrációt tartanak az egyházi iskolák pénteken Budapesten, mert elégtelennek tartják az egyházi fenntartású közoktatási intézmények jövő évi finanszírozását. Immár a második intézményről derül ki, hogy résztvevőket toboroznak a szülők és a diákok körében a pénteki tiltakozásra.

Újhelyi politikusként és szülőként is tiltakozik

"Az MSZP alelnökeként és szülőként is tiltakozom a Fidesz újabb akciója ellen. Kapus Krisztián, a Fidelitas országos alelnöke a kiskunfélegyházi katolikus gimnázium vezetőjeként kötelezővé tette a diákoknak a kormány elleni tüntetésen való részvételt, ezzel a kampánykelléknek használja a diákokat" - nyilatkozta az MTI-nek szerdán Újhelyi István szocialista alelnök.

A Népszabadság szerdai számában a Klubrádió keddi adására hivatkozva azt írták, hogy a kiskunfélegyházi Constantinum Katolikus Gimnázium kötelezővé tette a diákoknak részvételt az egyházi iskolák költségvetési támogatásának jövő évi alakulása miatti pénteki budapesti demonstráción. A lap közlése szerint a tanulónak csak orvosi igazolással lehet hiányozni a tüntetésről.

Újhelyi István elmondta: felszólítják a Fidesz vezetését, hogy utasítsák a Fidelitas vezetőjét az akció lefújására. Az alelnök szerint Kapus Krisztiánnak illene lemondania az iskolavezetői megbízásáról. A politikus úgy vélte, megkezdődött a Fidesz totális támadása a hatalom megszerzéséért, ha akár egyetlen fiatalkorú is ki akarna ebből maradni, arról igazolást kell adnia.

Várhat-e szankciót a nem tüntető diák?

Újhelyi közölte: az MSZP azt kérdezi az iskolaigazgatótól, milyen hátrányba kerülnek azok a diákok, akik nem vesznek részt a kormány elleni tüntetésen.AZ MSZP azt is tudni szeretné, hogy Orbán Viktor tudtával zajlott-e az egyházi iskolákban a politikai mozgósítás - fűzte hozzá az alelnök.

Kapus Krisztián, a Fidelitas alelnöke úgy reagált: a Constantinum intézmény vezetése értetlenül áll a politikai támadás előtt. Szerinte a szülői közösség egyhangú döntése alapján csatlakozott az intézmény az Országos Katolikus Szülői Közösség felhívásához. A diákok ellenőrzőjébe nem kerül be semmi e rendezvénnyel kapcsolatban, s a részvétel oly annyira nem kötelező, hogy a pénteki napon tanítás lesz az iskolában.

Kapus Krisztián elmondta: ő nem az intézmény vezetője, hanem a több egységből álló komplexum egyik intézményének, a Constantinum Katolikus Gimnáziumnak a vezetője, így ebben az ügyben nem ő döntött. Hozzátette: "értetlenül állunk a politikai hisztériakeltés előtt".

"Jó lenne, ha felelős politikusok a tényeket megismernék, mielőtt oktalanul támadnának becsületes, tisztességes szülőket, akik a gyermekek érdekeit védik" - mondta a Fidelitas országos alelnöke.

Szentendrén is toborztak

A hét elején a demonstrációra toborozta a szülőket a szentendrei Ferences gimnázium igazgatója is. Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa az ügyet korábban úgy kommentálta, hogy az intézményvezető által továbbított levél komoly hatást képes gyakorolni a szülőre. A szülő ilyen esetben - vélekedése szerint - nem azt a kérdést mérlegeli, hogy egyetért-e a tüntetés céljaival, helyesnek tartja-e, hogy azon gyermeke részt vegyen, hanem azt, hogy milyen következményekkel kell számolnia a továbbiakban az iskolában gyermekének abban az esetben, ha nem járul hozzá a részvételhez.