Emőke
-4 °C
9 °C

Továbbra is homály fedi a kistérségi megbízottak kiválasztását

2003.04.22. 15:36
Alkotmánybírósági állásfoglalást kér a Fidesz arról, milyen adatokba tekinthetnek bele a parlamenti képviselők vizsgálódásaik során. Az apropót az adja, hogy adatvédelmi okokból Bánki Erik fideszes honatya nem tekinthet bele a kistérségi megbízottak pályázati anyagaiba. A MeH Területfejlesztési Hivatal most mind a nyolcszáz pályázótól hozzájárulást kér a pályamunkák kiadásához, addig csak a bírálati jegyzőkönyvek nyilvánosak.
Bánki Erik fideszes képviselő az adatvédelmi biztos ajánlása nyomán kedden felkereste a Miniszterelnöki Hivatal Területfejlesztési Hivatalát a budapesti Hattyúházban. Péterfalvi Attila ugyanis egy április eleji ajánlásában úgy foglalt állást: közérdekű adatnak minősülnek a kistérségi megbízottak pályázatát értékelő bírálati jegyzőkönyvek. Korábban a kancelláriaminiszter, valamint Nagy Sándor a területet felügyelő politikai államtitkár adatvédelmi okokra hivatkozva tagadta meg a Fidesztől a kért adatok kiadását.

Kirúgott szakemberek

Varjú László és Bánki Erik
Bánki Erik arra lett volna kíváncsi: milyen szakmai szempontok alapján döntöttek a pályázatokról. Felvetését azzal támasztotta alá, hogy több olyan korábbi megbízottat is menesztettek, akik szakirányú végzettséggel rendelkeztek, ráadásul az érintett kistérség lándzsát tört a szakember további alkalmazása mellett. Bánki úgy véli: ezekre a helyekre pártkatonákat ültettek.

Nincs válasz a kérdésekre

A fideszes képviselő, miután betekinthetett a jegyzőkönyvekbe közölte: nem tudott meg semmivel sem többet a szakmai szempontokról, a jegyzőkönyvek ugyanis csupán azt rögzítik, milyen mellékletek tartoztak az aspiránsok pályamunkáihoz, de a bírálási szempontokról egy szó sem esik.

Alkotmánybírósági beadvány

Bánki Erik jelezte, az alkotmánybíróságtól kér állásfoglalást arról, meddig mehet el egy képviselő a vizsgálódásai során. Utalt arra, hogy az adatvédelmi biztos maga is alkotmánybírósági állásfoglalást tartott szükségesnek, mert nem tudta eldönteni, hogy a személyes adatoknak minősülő anyagokba például belenézhet-e egy képviselő.

Varjú László, az Országgyűlés Területfejlesztési Bizottságának szocialista tagja arra hívta fel a figyelmet, hogy szükségtelen volna alkotmánybírósági állásfoglalást kérni az amúgy is leterhelt taláros testülettől. Varjú úgy gondolja: a hivatal tervezett intézkedése, miszerint minden pályázótól beleegyezést kérnek pályamunkáik kiadásába, megfelelő megoldás. A területfejlesztési hivatal munkatársainak jelzéséből kiderült, hogy csaknem 840 pályázónak írnak levelet, kérve őket arra, engedélyezzék pályázataik kiadását.

Emlékezetes, hogy a kistérségi megbízotti intézményt az Orbán-kormány hívta életre 2000. tavaszán, akkor az összes megbízottat pályáztatás nélkül választották ki. Ugyancsak pályáztatás nélkül nevezte ki már az új kancelláriaminiszter az új kistérségi megbízottakat, akik ellenzéki vádak szerint az új kormány káderei, és korábban a vezető kormánypárt színeiben voltak képviselők, polgármesterek.