István, Vajk
19 °C
33 °C

Nem sikerült időben átalakítani a kormányzatot

2007.05.07. 08:03
Bejött az Állami Számvevőszék jóslata: nem sikerül a tervezett ütemben lebonyolítani a központi kormányzat átalakítását, írja a Napi Gazdaság.

A jelek szerint túlságosan szűk határidőket szabott magának a kormány tavaly nyáron, amikor döntést hozott az államháztartás hatékony működését elősegítő szervezeti átalakításokról. A 2006. június végén kiadott kormányhatározat minisztériumokra lebontva tételesen rendelte el a megyei szervezetek régiósítását, bizonyos közhasznú társaságok, alapítványok felszámolását és összevonását, valamint egyes párhuzamos területek központosítását.

Változás csak szóban

A legnagyobb változást az utóbbi – vagyis a könyvelés, az informatika, a hr-menedzsment, az ingatlankezelési és -üzemeltetési feladatok, a beszerzés és a rendezvényszervezés centralizációja – jelentette volna 2007. január elsejétől. Az Állami Számvevőszék már az idei büdzsé tervezetéről szóló tavaly novemberi jelentésében „megjósolta", hogy a központi kormányzat átalakítását a tervezett ütemterv szerint vélhetően nem lehet megvalósítani, mivel a koncepció akkor még kidolgozatlan volt, és a szükséges központi intézkedések is hiányoztak. A helyzet több területen azóta sem változott.

A határozat szerint a tárcák könyvelését a Magyar Államkincstár (MÁK) vette volna át, ám ez nem történt meg. A Pénzügyminisztérium (PM) szerint a kormány elképzelése az, hogy a tárcák pénzügyi és gazdasági tevékenységét támogató egységes informatikai rendszert alakítanak ki, de ennek vizsgálata még tart. A PM úgy tudja, a teljes rendszer kifejlesztése és bevezetése valamivel több mint két évet vesz igénybe, vagyis a központi könyvelésre 2009 előtt nem kerülhet sor.

Elhúzódott folymat

A minisztériumok ingatlanvagyon-kezelési és -üzemeltetési feladatait a határozat szerint januártól a Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) látta volna el, ám ez a folyamat is elhúzódott, mondta a lapnak Császi Zsolt osztályvezető. A KVI a Miniszterelnöki Hivatal Központi Szolgáltatási Főigazgatóságán (KSZF) keresztül venné át feladatokat, ám a minisztériumi struktúra tavalyi átalakítása miatt egyelőre az ingatlanok egyeztetésénél tartanak.

A tárcák egyes humánerőforrás-menedzsment feladatait a határozat szerint a Szetey Gábor kormánybiztos által irányított Kormányzati Személyügyi Szolgáltató és Közigazgatási Képzési Központ látná el január elsejétől. A szervezet pont ezen a napon alakult meg, és sajtóreferensének tájékoztatása szerint a teljes központi közigazgatás személyügyi adminisztrációját veszi majd át, amelyhez 2008 végéig kiépítenek egy integrált rendszert.