Jenő
-2 °C
6 °C

Nem sikerült időben átalakítani a kormányzatot

2007.05.07. 08:03
Bejött az Állami Számvevőszék jóslata: nem sikerül a tervezett ütemben lebonyolítani a központi kormányzat átalakítását, írja a Napi Gazdaság.

A jelek szerint túlságosan szűk határidőket szabott magának a kormány tavaly nyáron, amikor döntést hozott az államháztartás hatékony működését elősegítő szervezeti átalakításokról. A 2006. június végén kiadott kormányhatározat minisztériumokra lebontva tételesen rendelte el a megyei szervezetek régiósítását, bizonyos közhasznú társaságok, alapítványok felszámolását és összevonását, valamint egyes párhuzamos területek központosítását.

Változás csak szóban

A legnagyobb változást az utóbbi – vagyis a könyvelés, az informatika, a hr-menedzsment, az ingatlankezelési és -üzemeltetési feladatok, a beszerzés és a rendezvényszervezés centralizációja – jelentette volna 2007. január elsejétől. Az Állami Számvevőszék már az idei büdzsé tervezetéről szóló tavaly novemberi jelentésében „megjósolta", hogy a központi kormányzat átalakítását a tervezett ütemterv szerint vélhetően nem lehet megvalósítani, mivel a koncepció akkor még kidolgozatlan volt, és a szükséges központi intézkedések is hiányoztak. A helyzet több területen azóta sem változott.

A határozat szerint a tárcák könyvelését a Magyar Államkincstár (MÁK) vette volna át, ám ez nem történt meg. A Pénzügyminisztérium (PM) szerint a kormány elképzelése az, hogy a tárcák pénzügyi és gazdasági tevékenységét támogató egységes informatikai rendszert alakítanak ki, de ennek vizsgálata még tart. A PM úgy tudja, a teljes rendszer kifejlesztése és bevezetése valamivel több mint két évet vesz igénybe, vagyis a központi könyvelésre 2009 előtt nem kerülhet sor.

Elhúzódott folymat

A minisztériumok ingatlanvagyon-kezelési és -üzemeltetési feladatait a határozat szerint januártól a Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) látta volna el, ám ez a folyamat is elhúzódott, mondta a lapnak Császi Zsolt osztályvezető. A KVI a Miniszterelnöki Hivatal Központi Szolgáltatási Főigazgatóságán (KSZF) keresztül venné át feladatokat, ám a minisztériumi struktúra tavalyi átalakítása miatt egyelőre az ingatlanok egyeztetésénél tartanak.

A tárcák egyes humánerőforrás-menedzsment feladatait a határozat szerint a Szetey Gábor kormánybiztos által irányított Kormányzati Személyügyi Szolgáltató és Közigazgatási Képzési Központ látná el január elsejétől. A szervezet pont ezen a napon alakult meg, és sajtóreferensének tájékoztatása szerint a teljes központi közigazgatás személyügyi adminisztrációját veszi majd át, amelyhez 2008 végéig kiépítenek egy integrált rendszert.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?