Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Jobbra laktanya, balra kupleráj, én középen akarok élni

2006.11.05. 16:53
Erőszakellenes képeslapküldő akciót indít a Szeretem Magyarországot Klub: a békés többség véleményét szeretnék összegyűjteni majd megmutatni egy kiállításon. Csányi Vilmos etológus szerint a demokrácia szabályait meg kell tanulnia a tüntetőnek, a rendőrnek és a politikusnak is, Kokó azt szeretné, ha a Legyen Ön is milliomosban nehéz kérdésnek számítana, melyik párt van hatalmon, Szily Nóra szerint pedig mindegy, hogy a pofon balról vagy jobbról jön, a pofon az fáj.

„A békés többség tudja, hogy Magyarország nem olyan, mint amilyennek a CNN Televízió 5 perces híradásaiban mutatják. A békés többség tudja, hogy nem az arctalan vandálok és nem a hatáskörüket túllépő rendőrök jelentik a valódi Magyarországot” – olvasható a Szeretem Magyarországot Klub honlapján.


A klub tagjai a Hamu&Gyémánt panorámaképén - klikk!

Az ismert közéleti személyiségek összefogásával alakult Klub most képeslapküldő akciót indít, hogy megszólaltassa és a megmutassa a csendes többség véleményét. Az akciót Somody Imre, Csányi Vilmos, Szily Nóra, Novák Péter és Kokó indította útjára, amint kamerák kereszttüzében bedobták saját gondolataikat egy klasszikus piros postaládába. A sajtótájékoztatón feltűnt még Bródy János, Geszti Péter és Czeizel Endre is.

A tüntető, a rendőr és a politikus

A Klub a véleménynyilvánítás nagyon egyszerű módjára kéri a normális embereket. A „Békés többség én vagyok” feliratú képeslapok ingyenesen elérhetők lesznek kávézókban, könyvesboltokban és más nyilvános helyeken. Ezekre mindenki leírhatja vagy lerajzolhatja gondolatait, s elküldheti a Szeretem Magyarországot Klub címére (Budapest 1381 Pf. 2006). A képeslapokat egy nagyszabású nyilvános kiállításon mutatják majd be.

Csányi Vilmos professzor például azt írta képeslapja hátuljára, hogy „A demokrácia szabályait meg kell tanulnia tüntetőnek, rendőrnek is”. A tudós szabadkozott, hogy nincs elég ideje egy mélyreható humánetológiai előadást tartani, de azért néhány szempontot megvilágított. Így például azt, hogy egy olyan bonyolult társadalom mint az emberé, csak úgy működhet, ha abban mindenki követi a szabályokat. A tüntetők tehát nyugodtan mondják el véleményüket miután a Kossuth térre vizeltek, de ne gondolják, hogy másnapra úgy is lesz minden, mint ahogy ők szeretnék. A rendőrök pedig - mondta az etológus professzor, tudjanak bocsánatot kérni, ha olyanokat is megvertek, akik teljesen ártatlanok voltak.

Csányi szerint ezeket a szabályokat a pártokkal és a politikusokkal is meg kell taníttatni, legtöbbjük ugyanis nem látja, hogy cselekedeteik milyen (rossz) mintát adnak a társadalomnak. Utalt például arra, milyen tovagyűrűző hatása van annak, ha valaki egy hivatalos ünnepségen nem ad kezet a másiknak.

Kokó és Porto Rico

„Jobbra egy laktanya, balra egy kupleráj, én középen szeretnék élni” – fogalmazta meg hitvallását Novák Péter zenész. A megasztárok és megatáncosok bírája ugyan magát gyermekesnek vallja, de felnőtt országban szeretne élni.

Nem lehet úgy feküdni és kelni, hogy az ember nem tudja, nem törték-e be éjszaka a Centrál kávéház kirakatát, elviheti-e a gyermekeit uszodába vagy éppen hazajut-e a városban a zavargások miatt - jegyezte meg Somody Imre. Az üzletember szerint céljuk az erőszak és a vandalizmus elítélése és a túllépés a pártosságon. A vállalkozó szerint párbeszédre van szükség és arra, hogy a különböző oldalon álló politikusok végre szót értsenek egymással. A Klub szeretné erősíteni a civil társadalmat, s szakértők felkérésével javaslatokat is kidolgoz a döntéshozóknak.

Kovács Kokó István - bár valószínűleg jót akart - nem éppen pc mondattal vezette fel gondolatait. Mint elmesélte, a WBO képviselőjeként épp külföldön volt október 23-án, amikor egy portó rico-i kollégája kérdezte tőle aggódva, mi történik Magyarországon. Kokó szerint „mi annál többre vagyunk hivatva, hogy egy porto ricoi sajnáljon minket”.

Az egykori boxoló felesége példáját említette, aki október 23-án nem a tüntetésekről mesélt neki telefonon, hanem arról, hogy Magyarországon szép idő van, dolgozgatott a kertben, s végre ki kéne cserélni a kerti lámpákat az udvaron. Kokó olyan országban szeretne élni, ahol Vágó István műsorában a kifejezetten nehéz kérdések kategóriájába tartozna az, hogy melyik párt van hatalmon.

Józanitóka

Szily Nóra arról gondolkodott hangosan, hogy október 23-án nem kapcsolta be a televíziót, de aztán rájött hogy két gyermekének valamit mondania kell arról, mi és miért történik Magyarországon. Beszélt például egy a Fülöp-szigeteken elszigeteleten élő törzsről, amely nem ismeri az erőszakot és nincs szava a harcra. Nem az a lényeg, hogy a pofon jobbról vagy balról jön, a pofon az fáj – mondta Szily Nóra.

A sorból a sajtótájékoztató házigazdája, Rókusfalvy Pál sem maradt ki. A borászkodással is foglalkozó újságíró készített egy boroscímkét, „Józanítóka - 0% erőszak” felirattal.

A Szeretem Magyarországot Klub kezdeményezésével megkeres más civil szervezeteket, iskolákat és politikusokat is. Az Index kérdésére, hogy a beküldött képeslapokat fogják-e számolni, s az úgynevezett „csendes többség „ egyfajta szavazásának tekinthető-e az akció, azt a választ kaptuk, hogy ez nem rossz ötlet, még elgondolkodnak rajta.