Kóka bocsánatot kért az MTA elnökétől

2005.05.02. 18:35
Felhívta Vizi E. Szilvesztert, a Magyar Tudományos Akadémia elnökét hétfőn Kóka János gazdasági miniszter, és bocsánatot kért félreérthető kijelentéseiért, amelyek az MTA-t és a magyar tudósokat érintették. Vizi reméli, hogy nem lesz több félreérthető megnyilatkozás, de Kóka kijelentéseinek egy részével maga is egyet ért.

"Nem lehet elvárni egy kutatási eredménytől, hogy rögtön eredményes legyen" - mondta hétfőn a Hír televíziónak Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke arra reagálva, hogy Kóka János gazdasági miniszter április elején kemény szavakkal szólt a magyar tudományos kutatások finanszírozási elveiről, illetve a magyar tudósokról.

Vízi elmondta, a miniszter felhívta őt, és bocsánatot kért félreérthető kijelentéseiért. A miniszter úgy értékelte, nagyon sok mondatát rosszul értelmezik, és "valószínűleg mondott olyan mondatot is, amelyet nem kellett volna, mert nem is úgy gondolta, s ezért elnézést kért".

A földdel egyenlővé?

Kóka János egy vidéki közgazdász fórumon tartott előadást, amelyből egy fültanú közgazdász idézett olvasói levélben a Magyar Nemzetnek. A felháborodott levélíró szerint az április 2-i előadáson Kóka a következőket mondta: "Az MTA-nak azon területeit, amelyek nem szolgálják közvetlenül a versenyképességet, a földdel kell egyenlővé tenni, mert csak porosodó iratokat gyártanak." Valamint: "a magyar tudósokkal az a gond, hogy akik meghatározók, vagy alkottak valami marandót, már nem élnek".

A gazdasági tárca kommunikációs igazgatója, Merényi Miklós szerint a közgazdász idézetei félreértéseken alapulhatnak. A szóvivő úgy értelmezte Kóka szavait, hogy kár finanszírozni az MTA hálózatának azon részeit, amelyek nem a versenyképességet szolgálják, ezért a forrásokat át kell csoportosítani a haladóbb területekre. A második kifogásolt részlet pedig Merényi szerint így hangzott: Nobel-díjasaink aktuális teljesítőképességét jelentősen korlátozza, hogy zömük már nem él. Ez a viccelődés Merényi szerint arra utalt, hogy nem lehet mindig a régi nagy tudósokra hivatkozni, szükség van a maiak értő menedzselésére is.

Vízi nem akar félreérthető nyilatkozatokat

Vizi E. Szilveszter "nagyon reméli", hogy a jövőben a kormányzat tagjai nem nyilatkoznak meg félreérthetően. "Nagyon remélem, hogy a kormányzat tagjai közt nincs olyan, aki a kutatásfejlesztést, az alapkutatást feleslegesnek tartja, vagy nem tartja fontosnak" - mondta Vizi.

Kifejtette, abban tökéletesen egyetért a miniszterrel, hogy a versenyképességet javítani kell, a kis- és középvállalkozóknak kell ötleteket adni. Ugyanakkor azt mondta: irányított és alkalmazott kutatásokra természetesen szükség van, de az eredeti gondolatokat nem lehet leradírozni, kiirtani.