Kóka: A Nobel-díjasok munkáját nehezíti, hogy zömük már nem él

2005.05.02. 01:26
Felesleges a Magyar Tudományos Akadémia azon területeit finanszírozni, amelyek nem szolgálják a versenyképességet, mondta a Magyar Nemzet információi szerint Kóka János gazdasági miniszter a fiatal közgazdászok országos találkozóján. Az MDF bocsánatkérésre szólította fel a minisztert, különösen azért a megjegyzésért, miszerint a magyar tudósokkal az a gond, hogy akik valami maradandót alkottak, azok már nem élnek.

Levéllel fordult a Magyar Nemzethez egy felháborodott közgazdász, aki részt vett Kóka János gazdasági miniszter április 2-i előadásán a fiatal közgazdászok országos találkozóján.

Levele szerint meghívott előadóként Kóka a következőket mondta az egyik vidéki egyetemen tartott fórumon: "Az MTA-nak azon területeit, amelyek nem szolgálják közvetlenül a versenyképességet, a földdel kell egyenlővé tenni, mert csak porosodó iratokat gyártanak". Később azt is kijelentette: "A magyar tudósokkal az a gond, hogy akik meghatározók, vagy alkottak valami marandót, már nem élnek". A levélíró szerint szavait több közgazdász kollégája megerősítheti.

A közgazdász idézetei félreértésen alapulnak, közölte Merényi Miklós, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) kommunikációs igazgatója, hozzátéve, nem készítettek felvételt a beszédről. A szóvivő úgy értelmezte Kóka szavait, hogy kár finanszírozni az MTA hálózatának azon részeit, amelyek nem a versenyképességet szolgálják, ezért a forrásokat át kell csoportosítani a haladóbb területekre.

A Nobel-díjasok munkáját nehezíti, hogy zömük már nem él


Kóka János
GKM kommunikációs igazgatója szerint az előadásban kifogásolt második mondat valójában úgy hangzott: Nobel-díjasaink aktuális teljesítőképességét jelentősen korlátozza, hogy zömük már nem él. Ez a viccelődés Merényi szerint arra utalt, hogy nem lehet mindig a régi nagy tudósokra hivatkozni, szükség van a maiak értő menedzselésére is.

Az MTA elnöke megígérte, hogy a napokban reagál a gazdasági miniszter kijelentéseire.

Az MDF bocsánatkérésre szólítja

Az MDF közleményben fejezte ki felháborodását Kóka előadása miatt, és bocsánatkérésre szólította fel a minisztert "a hazai kutatókat súlyosan sértő kijelentése" miatt.

Az MDF szerint éppen a gazdasági miniszternek kellene leginkább tudnia, hogy a magyar kutatásfejlesztési szektor a támogatások tekintetében nagy lemaradásban van az unió átlagához képest. Magyarországon csak a GDP 1,5 százalékát költik a kutatás támogatására, és hazai kutatás-fejlesztési szektor ennek ellenére ért el komoly eredményeket az elmúlt években.

Az MDF véleménye szerint Kóka János sértő megjegyzései súlyos hozzá nem értésről tesznek tanúbizonyságot.