Arnold, Levente
18 °C
29 °C
Index - In English In English Eng

Kóka: A Nobel-díjasok munkáját nehezíti, hogy zömük már nem él

2005.05.02. 01:26
Felesleges a Magyar Tudományos Akadémia azon területeit finanszírozni, amelyek nem szolgálják a versenyképességet, mondta a Magyar Nemzet információi szerint Kóka János gazdasági miniszter a fiatal közgazdászok országos találkozóján. Az MDF bocsánatkérésre szólította fel a minisztert, különösen azért a megjegyzésért, miszerint a magyar tudósokkal az a gond, hogy akik valami maradandót alkottak, azok már nem élnek.

Levéllel fordult a Magyar Nemzethez egy felháborodott közgazdász, aki részt vett Kóka János gazdasági miniszter április 2-i előadásán a fiatal közgazdászok országos találkozóján.

Levele szerint meghívott előadóként Kóka a következőket mondta az egyik vidéki egyetemen tartott fórumon: "Az MTA-nak azon területeit, amelyek nem szolgálják közvetlenül a versenyképességet, a földdel kell egyenlővé tenni, mert csak porosodó iratokat gyártanak". Később azt is kijelentette: "A magyar tudósokkal az a gond, hogy akik meghatározók, vagy alkottak valami marandót, már nem élnek". A levélíró szerint szavait több közgazdász kollégája megerősítheti.

A közgazdász idézetei félreértésen alapulnak, közölte Merényi Miklós, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) kommunikációs igazgatója, hozzátéve, nem készítettek felvételt a beszédről. A szóvivő úgy értelmezte Kóka szavait, hogy kár finanszírozni az MTA hálózatának azon részeit, amelyek nem a versenyképességet szolgálják, ezért a forrásokat át kell csoportosítani a haladóbb területekre.

A Nobel-díjasok munkáját nehezíti, hogy zömük már nem él


Kóka János
GKM kommunikációs igazgatója szerint az előadásban kifogásolt második mondat valójában úgy hangzott: Nobel-díjasaink aktuális teljesítőképességét jelentősen korlátozza, hogy zömük már nem él. Ez a viccelődés Merényi szerint arra utalt, hogy nem lehet mindig a régi nagy tudósokra hivatkozni, szükség van a maiak értő menedzselésére is.

Az MTA elnöke megígérte, hogy a napokban reagál a gazdasági miniszter kijelentéseire.

Az MDF bocsánatkérésre szólítja

Az MDF közleményben fejezte ki felháborodását Kóka előadása miatt, és bocsánatkérésre szólította fel a minisztert "a hazai kutatókat súlyosan sértő kijelentése" miatt.

Az MDF szerint éppen a gazdasági miniszternek kellene leginkább tudnia, hogy a magyar kutatásfejlesztési szektor a támogatások tekintetében nagy lemaradásban van az unió átlagához képest. Magyarországon csak a GDP 1,5 százalékát költik a kutatás támogatására, és hazai kutatás-fejlesztési szektor ennek ellenére ért el komoly eredményeket az elmúlt években.

Az MDF véleménye szerint Kóka János sértő megjegyzései súlyos hozzá nem értésről tesznek tanúbizonyságot.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!