11:00, November 27.
Japán 0
Costa Rica 0
Ahmad bin Ali Stadion E csoport
14:00, November 27.
Belgium 0
Marokkó 0
al-Tumama Stadion F csoport
17:00, November 27.
Horvátország 0
Kanada 0
Kalifa Nemzetközi Stadion F csoport
20:00, November 27.
Spanyolország 0
Németország 0

Aláírták a koalíciós szerződés mellékletét

2007.07.01. 12:34
Gyurcsány Ferenc kormányfő, szocialista pártelnök és Kóka János, az SZDSZ elnöke vasárnap aláírta a koalíciós szerződés mellékletét. A megállapodást, amelyen információink szerint még vasárnap délelőtt is dolgoztak a pártok szakértői, még nem hozták nyilvánosságra. Adócsökkentés nem lesz, az egyszerűsítést viszont újra megígérték.

Vasárnap Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, az MSZP és Kóka János, az SZDSZ elnöke aláírta a koalíciós szerződés mellékletét képező 26 oldalas dokumentumot, amely egyes elemeiről az utolsó utáni pillanatokig egyeztettek. Éppen ezért a 11 órára meghirdetett sajtótájékoztató is csak délben kezdődött el. A vasárnapi egyeztetés forrásunk szerint tartalmi kérdéseket már nem érintett, inkább csak finomhangolás volt.

A megállapodás szerint a gazdasági növekedés érdekében egyszerűsödnek az adószabályok, bár radikális adócsökkentés nem várható. Kóka János azt ígérte, csökkentik a befizetések számát és gyakoriságát. Jelenleg a havi 30-31 naptári napból 24-re esik valamilyen befizetési kötelezettség, és 34 különböző számlára kell a befizetéseket teljesíteni.

A bürokratikus terheket viszont igyekeznek csökkenteni – emelte ki Kóka János. Mindkét pártelnök elégedettséggel szólt az egészségügyi reform folytatásáról született kompromisszumról, elképzeléseik szerint még az ősszel törvény születhet az új modellről, amely értelmében marad az egy biztosító, és lesz hét, területi alapon szerveződő egészségpénztár. Gyurcsány kiemelte a nyugdíjreform szükségességét is, mint hangsúlyozta, nem holnap vagy jövőre jelentkeznének problémák a nyugellátásban, hanem 2030-2050 körül. Ahhoz, hogy ezek ne következzenek be, most szükséges lépni, mondta a miniszterelnök.

Gyurcsány a dokumentum aláírása után arról is beszélt, hogy a megállapodás világos programot ad a következő egy-két év kormányzásához, míg Kóka a szolidaritási elv érvényesülése, valamint az igazságosság és a jogállam kérdései rögzítésének fontosságát hangoztatta.

A koalíciós szerződés mellékletét elvileg a Miniszterelnöki Hivatal honlapján hozták volna nyilvánosságra. Vasárnap délután háromnegyed egykor azonban a dokumentum még nem volt elérhető a meh.hu-n.  • Hírek
  • Bankszámla