Koalíciós frakció-számtan

2000.05.25. 17:30
Kétszáznyolc főre csökkent Gyuga Pál kilépésével a koalíciós pártok képviselőinek száma, így az MDF nélkül nem lenne biztos többsége a kormánynak. A koalíciós pártok frakcióvezetői szerint nem keletkezett új helyzet azzal, hogy 144-ről 143-ra csökkent a Fidesz-frakció létszáma, mivel szerintük közös a polgári erők célja: biztosan kormányozni az országot. Ráadásul a függetlenek közé átült ex-Fideszesek rendre a kormányt támogatják, így nem változik az MDF alkupozíciója.
Gyuga kilépése miatt 208 főre csökkent a három koalíciós párt többsége a parlamentben, a Fidesz 143 és az FKGP 49 mandátuma nem éri el az egyszerű többséghez szükséges 193 fős határt, hanem csak az MDF 16 képviselőjével tudja szavatolni az úgynevezett feles törvények elfogadását.

Balsai István
"Ezután is közös kormányzásban gondolkodunk"
Balsai István MDF-frakcióvezető nem várja pártja alkupozíciójának javulását Gyuga Pál távozásától, mivel ezután is közös kormányzásban gondolkodunk. Balsai csupán az alkotmánymódosítást tartja olyan sarkalatos kérdésnek, amikor egy voks is sokat nyomhat a latba.Szájer József
"Ez akkor jelentene gondot, ha csak két pártból állna a kormánykoalíció és nem háromból "
Szájer József, a Fidesz frakcióvezetője az Indexnek úgy nyilatkozott, semmi változás nem történt azzal, hogy újabb egy fővel csökkent a képviselőcsoport létszáma. A politikus szerint ez akkor jelentene gondot, ha csak két pártból állna a kormánykoalíció és nem háromból Az ellenzék különben sem szokott olyan létszámban jelen lenni a szavazásokon, hogy egyetlen szavazat számítana.

Túri Kovács Béla
"A koalíciós kormányzás nem létszámfüggő"
Túri Kovács Béla, a Független Kisgazdapárt helyettes frakcióvezetője
sem lát problémát a Fidesz-frakció zsugorodásában. Szerinte csak akkor van jelen az Országgyűlésben minden honatya, amikor miniszterelnököt választanak. A koalíciós kormányzás különben sem létszámfüggő, hiszen az előző ciklusban az MSZP abszolút többséggel bírt, mégis koalíciós kormány alakult.

Háttér

Az elmúlt két évben - Gyugával együtt - 148-ról 143-ra csökkent a Fidesz-frakció létszáma. Elhunyt Gyuricza Béla és Rajcsányi Péter. A frakcióból kilépett Szabó Attila, aki egy csopaki közértben botrányt okozott, és kizárták Helmeczy Lászlót, mert a Fidesz vezető testületeinek akarata ellenére a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közgyűlés elnökévé választották.