Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tüntetők a Kossuth téren és a Batthyány-örökmécsesnél

2002.07.05. 09:25
A Batthyány-örökmécsesnél és a Kossuth téren péntek reggel újra megjelentek a tüntetők. Az örökmécsesnél a rendőrök kordonnal biztosítják a forgalmat, jelentések szerint csak a környéken lakókat és dolgozókat engedik be a területre. A Kossuth teret kilenc órára elhagyták a tiltakozók, az örökmécsesnél már csak tíz ember tartózkodik. A rendőrség a Parlament épületét is biztosítja, kidolgozták továbbá a főbb közlekedési csomópontok védelmi tervét is.
Negyven rendőr vont kordont a Batthyány-örökmécses köré, ahol mintegy nyolcvanan akartak virágot elhelyezni. Helyszíni tudósítónk szerint a rendőrök zárt sorfallal biztosítják a közlekedést. Az örökmécsesnél megjelent a csütörtöki tüntetés néhány résztvevője is. Több igazoltatott tiltakozott, amiért a rendőrök felírták adataikat. A helyszínt tíznél több rendőrautó biztosítja. Jelenleg mintegy tíz ember tartózkodik az örökmécsesnél.

Virágok és kokárdák

Az örökmécses környékére nem jelentettek be tüntetést, ezért a rendőrök a Honvéd utca és a Báthory utca sarkán visszafordították a virággal érkezőket, illetve igazoltatás után csak a környéken lakókat és dolgozókat engedték az örökmécses környékére. Tüntetők gyülekeznek a Kossuth téren is, a tv2 beszámolója szerint néhány tucatnyi ember virágokat és kokárdákat helyeztek el az 56-os Kossuth téri sortűz áldozatainak emlékhelyénél.

A rendőrök mintegy harminc, többségében fekete ruhába öltözött nőt szólítottak fel távozásra a Kossuth téren, akik vonakodva bár, de eleget tettek a felszólításnak. A téren kilenc óra után - az MTI jelentése szerint - már csak turisták tartózkodtak.

Biztosítják a főbb közlekedési csomópontokat

A rendőrség a Parlamentet is kordonnal biztosítja. Garamvölgyi László rendőrségi szóvivő azt nyilatkozta a Klub Rádiónak, hogy kidolgozták a főbb közlekedési csomópontok védelmi tervét. Ennek keretében a rendőrség a hidakat is biztosítja.

A csütörtöki tüntetések miatt visszavezényelték Budapestre a korábban a Balaton térségébe kihelyezett rendőri erőket, Bács-Kiskun és Pest megyéből is érkezett erősítés. Szükség esetén a Budapest-közeli megyékből további rendőri erők is rendelkezésre állnak.