Hedvig
4 °C
15 °C
283 677 szavazat
371 560 szavazat

Tüntetők a Kossuth téren és a Batthyány-örökmécsesnél

2002.07.05. 09:25
A Batthyány-örökmécsesnél és a Kossuth téren péntek reggel újra megjelentek a tüntetők. Az örökmécsesnél a rendőrök kordonnal biztosítják a forgalmat, jelentések szerint csak a környéken lakókat és dolgozókat engedik be a területre. A Kossuth teret kilenc órára elhagyták a tiltakozók, az örökmécsesnél már csak tíz ember tartózkodik. A rendőrség a Parlament épületét is biztosítja, kidolgozták továbbá a főbb közlekedési csomópontok védelmi tervét is.
Negyven rendőr vont kordont a Batthyány-örökmécses köré, ahol mintegy nyolcvanan akartak virágot elhelyezni. Helyszíni tudósítónk szerint a rendőrök zárt sorfallal biztosítják a közlekedést. Az örökmécsesnél megjelent a csütörtöki tüntetés néhány résztvevője is. Több igazoltatott tiltakozott, amiért a rendőrök felírták adataikat. A helyszínt tíznél több rendőrautó biztosítja. Jelenleg mintegy tíz ember tartózkodik az örökmécsesnél.

Virágok és kokárdák

Az örökmécses környékére nem jelentettek be tüntetést, ezért a rendőrök a Honvéd utca és a Báthory utca sarkán visszafordították a virággal érkezőket, illetve igazoltatás után csak a környéken lakókat és dolgozókat engedték az örökmécses környékére. Tüntetők gyülekeznek a Kossuth téren is, a tv2 beszámolója szerint néhány tucatnyi ember virágokat és kokárdákat helyeztek el az 56-os Kossuth téri sortűz áldozatainak emlékhelyénél.

A rendőrök mintegy harminc, többségében fekete ruhába öltözött nőt szólítottak fel távozásra a Kossuth téren, akik vonakodva bár, de eleget tettek a felszólításnak. A téren kilenc óra után - az MTI jelentése szerint - már csak turisták tartózkodtak.

Biztosítják a főbb közlekedési csomópontokat

A rendőrség a Parlamentet is kordonnal biztosítja. Garamvölgyi László rendőrségi szóvivő azt nyilatkozta a Klub Rádiónak, hogy kidolgozták a főbb közlekedési csomópontok védelmi tervét. Ennek keretében a rendőrség a hidakat is biztosítja.

A csütörtöki tüntetések miatt visszavezényelték Budapestre a korábban a Balaton térségébe kihelyezett rendőri erőket, Bács-Kiskun és Pest megyéből is érkezett erősítés. Szükség esetén a Budapest-közeli megyékből további rendőri erők is rendelkezésre állnak.