Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Megrohamoznák a pártházat a kőbányai szocialisták

2005.06.21. 13:01
Valóban befurakodott a maffia a szocialista pártba, hogy onnan irányítsa a kőbányai önkormányzatot? Kikből áll a főváros legnagyobb helyi szocialista szervezete? Fantomtagbotrány Kőbányán.

Szocialista körökben már arról hallani, a kőbányai szocialisták egy része tehetetlenségében arra készül, hogy saját pártszékháza elé vonul, mert az országos vezetés nem törődik velük. Hónapok óta zajlik a fantomtagbotrány a szocialista pártban, amelynek egyik újabb állomása a X. kerületben kavart hullámokat, amikor egy a helyi vezetőket bíráló párttagot kizártak saját frakciójából.

Ficsor János, a szocialista frakció napokban kizárt tagja szerint gazdasági és politikai érdekből fiktív tagokkal duzzasztották fel a kőbányai szocialista szervezet létszámát. A X. kerületi szervezetek néhány képviselője szerint Kőbányán legalább a valós létszám duplájára növelték fel a taglétszámot, így a párt egyes vezetői a valós tagság kijátszásával hozhatnak döntéseket. Nemrég egyikük azt állította, hogy bűnözői csoportok vezetői vesznek részt az MSZP kőbányai szervezetének ülésein.

A fiktív tag, nem tag

Lénárt László, az MSZP fővárosi ügyvezető alelnöke az Indexet arról tájékoztatta, hogy jelenlegi adataik szerint a fővárosban a kőbányai szervezet a legnagyobb. Az, hogy vannak-e közöttük fiktív tagok, egyelőre nem derült ki.

Simon Gábor a szocialista párt országos etikai bizottságának elnöke az Indexnek azt mondta, hogy Kőbányán elrendelték a tagrevíziót, amelynek végeredménye még nem ismert. Egyes feltételezések szerint a 1700 tagnak csaknem a fele nem valódi személy.

Lénárt tájékoztatása szerint Kőbányán minden egyes regisztrált tagnak személyesen kell bemennie a helyi alapszervezethez, hogy kiderüljön, ő egy létező MSZP-tag. Legutóbb egyébként februárban volt tagrevízió Kőbányán, de akkor nem volt túl szigorú az ellenőrzés. A kőbányai pártvezetők szerint Ficsor amiatt ágál, mert nem jutott elég hatalom számára, ezért folyamatos kibeszéléssel akarja gyengíteni a helyieket.

Ameddig a helyi tagság újraszámolása nem fejeződik be - ami Lénárt szerint még két hét -, addig az országos vezetés nem szól bele a helyi hatalmi csatákba. Legutóbb az országos vezetés Bács-Kiskun megyében rendelt el tagrevíziót, ahol a nyilvántartott tagság 20 százaléka nem jelent meg. Vas megyében pedig tavasszal az országos vezetőség szigorú felügyelete alatt zajlott teljes tagrevízió.