Bernát, Felícia
EUR 384,61 Ft
USD 363,58 Ft
8 °C
30 °C

Kóka Jánost izzasztják a szocialisták

2006.12.04. 16:56
Tovább gyűrűzik a koalíciós szemöldökráncolás. Kóka János kedden a szocialista frakció előtt adhat számot a múlt heti ellenszavazatáról, és arról, az MSZP-sekkel miért nem egyeztetett többet.

Továbbra is tart az a koalíciós konfliktus, amely a múlt hétfőn kezdődött, amikor az SZDSZ és a Fidesz nyugdíjtörvényre vonatkozó módosító javaslata megtörte a kormánypárti erőket. Az MSZP parlamenti túlsúlya ellenére az országgyűlés egy ellenzéki módosító javaslatot is elfogadott. Ez a pont az előrehozott nyugdíj megállapításánál a szolgálati időt venné figyelembe.

MSZP-s etikai retorzió
A múlt heti sikertelen szavazás miatt a szocialista frakció több MSZP-s képviselőt is megbüntetne. A hétfői frakcióülésen ugyanakkor a szankciókat elhalasztották, és a képviselők ügyét az etikai bizottság elé utalták.

A szavazásakor szavazategyenlőség alakult ki - 178 igen, 178 nem, 0 tartózkodás volt -, végül az ülést vezető Világosi Gábor (SZDSZ) szavazata döntött az ellenzéki indítvány javára. A szavazáskor az SZDSZ (Kuncze Gábor és Magyar Bálint kivételével) és a Fidesz voksolt együtt, a szocialisták viszont nem tudtak elég voksot felsorakoztatni az eredeti indítvány mellett.

Kóka és a frakcióvezetés is hibás

Az MSZP ellen szavazott Kóka János gazdasági miniszter is, akinek a környezetéből származó információk szerint, egyszerűen csak liberális párttársai mellett tette le a voksát, mert az indítvány tudomása szerint eredetileg az SZDSZ kezdeményezése volt. A hétvégén Balatonőszödön az átszavazásért személyesen Gyurcsány Ferenc is megfeddte Kókát. Az Index beszélt ugyanakkor olyan szocialista képviselővel, aki az MSZP frakcióvezetésének felelősségét hangsúlyozta. Forrásunk szerint egy héttel el kellett volna halasztani a szavazást, és a rendelkezésre álló időt koalíciós egyeztetéssel kellett volna tölteni.

A hétvégi kormányülés másik meglepetése volt, hogy mégsem fogadták el a közlekedési reform Kóka János által prezentált változatát, és szintén a gazdasági miniszter környezetéből származó információk szerint két helyen háttérszámok korrigálását és egy környezetvédelmi hatástanulmányt kértek. Rossz nyelvek szerint Kóka meg sem várva a kormányülés utáni sajtótájékoztatót elhagyta a helyszínt. Kókáék szerint ennek az az oka, hogy meg sem hívták.

A gazdasági miniszternek kedden nehezebb dolga lesz, mert a szocialista frakciót kell meggyőznie a közlekedési reform részleteiről. Szocialista forrásunk nem tartaná meglepőnek, ha a miniszter elutasításban részesülne, mert szerinte nem egyeztetett eleget velük.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek