Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Földhöz verték Kóka céges helikopterét

2005.09.27. 21:45
Egy hónappal ezelőtt kisebb malőrt szenvedett leszállás közben helikopterével a gazdasági és közlekedési miniszter. Kóka János úgy tudja, a hatóságok vizsgálják a történteket, de a "légiincidens" leginkább úgy fogható fel, mintha valaki autójával az útpadkának hajtana.

Az RTL Klub információi szerint egy hónapja kisebb balesetet szenvedett saját helikopterével Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter. A kereskedelmi tévé híradójának nyilatkozó politikus elmondta, hogy landolás közben ütődött a földhöz a gép. Kóka szerint olyasféle baleset volt, mintha egy autó kereke kicsit az útpadkának ütközne.

A "légiincidensben" sem a miniszter, sem a gép másik pilótája nem sérült meg. Kóka az RTL-nek úgy nyilatkozott, hogy a Magyar Polgári Légiközlekedési Hatóság vizsgálatot indított a történtek tisztázására, az RTL Klub szerint azonban a hatóságnál nem tudnak a dologról.

Repülőesemény

A Légiközlekedési Hatóság szerdán reggel ismerteti hivatalos álláspontját - mondta Bajkó Erika, a Magyar Polgári Légiközlekedési Hatóság illetékese az Index megkeresésére. A szóvivő ezen kívül egyelőre nem kívánt mást közölni az üggyel kapcsolatban, így nem sikerült megtudni, hogy mikor, hogy és milyen körülmények között indult vizsgálat, ha indult egyáltalán. A légi közlekedési balesetek és a repülőesemények szakmai vizsgálatának szabályairól szóló rendelet szerint, ha a légijármű üzemben tartója, vagy a légijármű személyzete légiközlekedési balesetet, repülőeseményt észlel, köteles azt haladéktalanul jelenteni az illetékes kivizsgáló szervnek.

A gép jelenleg a budaörsi reptéren rostokol, több helyen is levették róla a burkolatot és a baleset óta nem repültek vele, közölte az RTL Klub. Mint arról korábban több hír is napvilágot látott, Kóka János rendszeresen szokott helikoptert vezetni, de az ominózus jármű nem személyes tulajdona, hanem egyik cégéé és amikor kölcsönveszi, bérleti díjat fizet érte.

Nem Kóka volt a parancsnok

"Nem szeretnék ebbe a vizsgálatba semmi módon beavatkozni, attól hogy én miniszter vagyok, még ugyanúgy kell kivizsgálni az esetet mint másnak a balesetét" - nyilatkozott az Indexnek Kóka János. A miniszter emlékeztetett arra, hogy pár hélttel ezelőtt - a horvátországi balesetekkal kapcsolatban - maga rendelte el közlekedési miniszterként a magyar kisgépek szigorított ellenőrzését. Kóka hangsúlyozta, az hogy pár panelt levettek a gépról, még nem jelenti azt, hogy meg is sérült volna leszálláskor.

Kóka az Indexnek is kijelentette, tudomása szerint az illetékes hatóság vizsgálja a történteket. A kivizsgálás egyébként nem terjed ki a felelősség kérdésére, Kóka szerint ez nem is felelősségi kérdés, a konkrét esetben amúgy nem is ő volt a gép parancsnoka, a leszállási manővert is együtt hajtották végre a parancsnok irányításával, aki ezúttal ráadásul a tapasztaltabb pilóta is volt egyben.

A Fidesz egyébként májusban arra szólította fel a gazdasági minisztert, hogy ajándékozza a mentőszolgálatnak a helikoptert, mire Kóka annyit válaszolt, hogy a gép nem az övé, és hogy "körülbelül annyira alkalmas légi mentésre, mint amennyire egy kis kategóriás személygépkocsi, mondjuk, tűzoltóautónak".