Pongrác
12 °C
23 °C

Kóka János nem mond le

2008.02.22. 19:01
Nem kíván lemondani Kóka János az SZDSZ elnöki tisztségéről. Azt állítja, nem felelős a tavalyi elnökválasztás körül kialakult botrányért.

Kóka János tavaly néhány szavazattal győzött Fodor Gáborral szemben az SZDSZ elnöki székéért folytatott küzdelemben. Nemrég merült fel a gyanú, hogy bizonyos küldöttek csaltak, ezért a párt belső vizsgálatot rendelt el, és a rendőrség is nyomoz az SZDSZ tavalyi tisztújítása kapcsán.

"Semmilyen felelősségem nincs az ügyben. Én ennek a pártnak nem voltam semmiféle vezetője, semelyik vezető testületnek a tagja, amikor ezt a választást kiírták, megrendezték." - mondta Kaposváron pénteken Kóka János, a Szabad Demokraták Szövetségének elnöke. A vizsgálat eredményétől függetlenül elnöki döntései érvényesek, mivel azokat az SZDSZ vezetésével és azok tudtával hozta - tette hozzá.

A pártelnök a március 9-i népszavazásra reagálva azt mondta: szerinte a referendum a kádári kommunizmus legcinikusabb hazugságait akarja visszahozni a magyar politikai térbe. Az ingyenes egészségügy illúzió ugyanis, az a hálapénzre épül. Emellett a magyar diplomák összehasonlíthatatlanul rosszabb minőségűek, mint a nyugat-európai vagy egyesült államokbeli egyetemek diplomái - tette hozzá.

"Látjuk, hogy a világ összes minőségi egyeteme fizetős egyetem, minden jó minőségű egyetemen van tandíj, a tandíj lényegesen magasabb, mint a magyar egyetemeken. Látjuk, hogy akinek diplomája van Magyarországon 2-2,5-szer annyit keres, mint akinek nincs diplomája. Az is világos, hogy egy diplomásnak mindössze harmad akkora esélye van a munkanélküliségre, mint valakinek, akinek nincsen diplomája" - érvelt a pártelnök.

Kóka János Kaposvárott is azt kérte, hogy minél többen menjenek el szavazni, és voksoljanak három "nem"-mel.