Szilárda
-4 °C
3 °C

Elfogadta a kormány két év büdzséjét

2000.09.12. 21:59
Szeptember 15-éig az Országgyűlés elé terjeszti a kormány a 2001-es 2002-es költségvetéseket. A pénzügyminiszter a pedagógusok 8,75 plusz 20 százalékos béremelése kapcsán elismerte, hogy azt az önkormányzatoknak kell kigazdálkodniuk, igaz 20,4 milliárdos plusztámogatást kapnak ehhez. A kabinet 10,3 milliárdod szán az új Nemzeti Színház felépítésére, arról azonban nem döntöttek, állami, vagy magánberuházás keretében épüljön-e újjá a Budapest Sportcsarnok. A költségvetés tervezésekor azzal számoltak, hogy nem gyengül tovább az Euro, és az olaj hordónkénti ára 25-30 dollár körül mozog majd, szemben a mostani 35 dolláros árral.

Szeptember 15-éig beterjeszti a parlamentnek a 2001-es és 2002-es költségvetéseket a kormány - jelentette be a kabinet ülése utáni tájékoztatón Járai Zsigmond pénzügyminiszter. Az ,,áttörés" költségvetésének főbb számai nem változtak, apróbb simításokra van még szükség - tette hozzá. A tervezet szerint például a földművelési tárca az idei 259 milliárd helyett jövőre 309, míg 2002-ben 318 milliárd forintból gazdálkodhat.

Járai szerint a következő két év büdzséje sok olyan elemet tartalmaz, amelynek köszönhetően emelkedik az életszínvonal. Azt azonban nem lehet elvárni, hogy egy-két év alatt az európai átlaghoz hasonló legyen az életszínvonal. Az egészségügyben dolgozók bére átlagosan húsz százalékkal növekszik majd. Ez abból tevődik össze, hogy negyvenezer forintra emelik a minimálbért, ami eleve negyven százalékukat érinti. E mellett 8,75 százalékos differenciált béremelés lesz, ami azt jelenti, hogy van, akinek többel, van, akinek kevesebbel emelkedik a fizetése.

Béremelés a tanároknak az önkormányzatok pénzén

A pedagógusoknak januárban 8,75, szeptemberben pedig újabb 20 százalékkal emelkedik a fizetése. Az általános és középiskolák esetében azonban mindezt az önkormányzatoknak kell kigazdálkodniuk - ismerte el Járai Zsigmond, hozzátéve, hogy 20,4 milliárd forintos plusz-támogatásra számíthatnak a helyhatóságok. A szociális szférában dolgozók közül csak a felsőfokú végzettségűek számíthatnak akkora bérnövekedésre, mint a pedagógusok. De az ágazat dolgozóinak körülbelül negyvenhét százalékát érinti majd a minimálbér felemelése. A 8,75 százalékot pedig itt is automatikusan megkapják a dolgozók.

A pénzügyminiszter közlése szerint a kabinet pillanatnyilag az EU-csatlakozást 2002-re teszi, s összesen ötmilliárd Eurót fordít arra, hogy a legfontosabb területeken megfeleljünk az uniós elvárásoknak, ilyen például a határállomások átépítése. Járai Zsigmond tájékoztatást adott arról is, hogy elképzelhető kisebb mértékben csökkentik a tb-járulékot, viszont jelentősebb összeggel növelik a nyugdíjakat. Az elképzelés szerint - amelyet a Fidesz-frakció javasolt - három helyett két százalékkal csökkentenék a tb-járulékot, ellenben a törvény szerint járó 7,3 százalék helyett 10,3 százalékkal emelnék a nyugdíjakat.

Olcsó olajjal tervezték a költségvetést

A költségvetést egyébként 25-30dolláros hódonkénti olajárral és értékálló Euróval tervezték, így ha nem válik be a prognózis, jelentősebb inflációra lehet számítani. Járai az Index kérdésére elmondta: amikor egymásra mutogat az EU és az USA és politikai, és gazdasági döntéseken múlik az olaj ára, akkor egyszerűen megjósolhatatlan: mennyibe fog kerülni az olaj.

A kabinet a költségvetésen kívül arról is határozott, hogy 6,3 milliárd forintot fordít a szociális szféra dolgozóinak egyszeri bérjuttatására, amelyre az állami és önkormányzati intézmények munkatársai mellett jogosultak lesznek az alapítványi és egyházi intézményeknél dolgozók is. A kormány 1,5 milliárdot szavazott meg az aszálykárok enyhítésére és újabb kétmilliárdra pályázhatnak majd az önkormányzatok bérlakásépítéseik támogatásáért. A kormány jóváhagyta, hogy Veszprém megyei települések Győr-Sopronhoz, egy Komárom-Esztergom-i pedig Pest megyéhez tartozzon a jövőben.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!