Az agrártárca és a belügy kéri a legtöbb plusztámogatást

2000.07.20. 10:34
A kisgazda vezetésű agrártárca 115 milliárd forinttal, a Pintér Sándor irányította Belügyminisztérium pedig 89 milliárd forinttal kér többet a költségvetés tervezésekor, mint amennyit a Pénzügyminisztérium eredetileg nekik szánt volna a büdzséből. A lobbizás persze azóta felerősödött, és szinte minden tárca számháborúba kezdett a plusztámogatások megszerzéséért. A Pénzügyminisztérium az Index érdeklődésére nem kívánt a részletekről tájékoztatást adni: azt közölték lapunkkal, hogy minden tárca maga dönti el, nyilvánosságra hozza-e a rá vonatkozó adatokat.
Torgyán József
A legnagyobb támogatási igénnyel idén is a földművelésügyi tárca állt elő
A költségvetési lobbizáskor a legnagyobb támogatási igénnyel idén is a földművelésügyi tárca állt elő, bár a legendás 413 milliárdos összeghez képest némileg - mindössze nyolcmilliárd forinttal - visszavett követeléséből Torgyán József. A jövő évi büdzséből a 290 milliárd forintos pénzügyminisztériumi tervezethez képest 115 milliárddal kér többet az FVM, amiből 14 milliárdra már rá is bólintott a PM.

Torgyán szerint a pluszpénz többek között a szükségtározók kialakítására, az öntözés ingyenessé tételére, a biogazdálkodás támogatására, az élelmiszeripar korszerűsítésére, valamint a Nemzeti Földalap rendezésére szükségeltetik. Sajtóvélemények szerint azonban az exporttámogatási keret kiürülése miatt van szükség a plusz százmilliárdra.

A kisgazdák kiállnak az agrártárca mellett

Mint ismeretes, tavaly, a költségvetés előkészítése idején a kisgazdák nagyon sokáig az FVM 413 milliárdos igénye mellett kardoskodtak. A pártok, minisztériumok közötti, már-már koalíciós válsággal fenyegető kötélhúzás eredményeképpen a tárca a PM tervezetében szereplő 275 milliárdos támogatáshoz jutott, kiegészítve ezt egy 55 milliárdos hitelgarancia-kerettel.

Az FKGP-frakció a következő költségvetés előkészületei során minden támogatást megad a kisgazda vezetésű minisztériumoknak - közölte Turi-Kovács Béla frakcióvezető-helyettes a Független Kisgazdapárt parlamenti képviselőcsoportjának szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján. Az MTI szerint a politikus hangsúlyozta annak fontosságát, hogy a tárcák igényei mihamarabb váljanak ismertté a képviselőcsoport előtt.

Belügy: a második legnagyobb "többletkövetelő"

Pintér Sándor
A Belügyminisztérium igénye 89 milliárddal magasabb annál, mint amire lehetőséget lát a kormány
A Belügyminisztérium igénye 89 milliárddal magasabb annál, mint amire lehetőséget lát a kormány. Az Index információi szerint ezzel a BM a második legnagyobb ,,többletkövetelő" a büdzsé összeállításakor.

A tárca sajtóosztályának vezetője, Benkő István szerint a kormányülés előtt nem kívánják nyilvánosságra hozni költségvetési tervezetüket, mert az időközben még sokat módosulhat. Azt viszont lehet tudni, hogy a menekültek ellátására 700 millió, a következő országos választások előkészítésére pedig 900 millió forintos többlettámogatásra számíthat a BM.

Hétmilliárd kellene még az igazságügynek

Az Igazságügyi Minisztérium a PM tervezete szerint 28,8 milliárd forintot kapna a jövő évi költségvetésből, 212 millió Ft-tal többet a 2000. évi költségvetési összeghez képest. A tárcának - az Index információi szerint - 7,4 milliárd forintos többletigénye van. A pluszfeladatok a büntetés-végrehajtásnál jelentkeznek.

A Büntető Törvénykönyv módosítása következtében megnőtt a fogvatartottak száma, ez közel 600 millió forintos többletköltséget jelent, személyzetbővítésre 570 millió forintot költenének.

Új büntetésvégrehajtási intézmények felépítése közel 3 milliárd forintba kerülne, a likviditási problémák megoldásához közel 2 milliárd forintos többlettámogatás kellene. Az EU-jogharmonizáció és a cigány integrációs programok több mint 1 milliárd forintba kerülnének. A szakértői díjak 50 százalékos emelésére pedig közel 550 millió forint kellene.

A szociális szfére felét érinti a minimálbér emelése

A Szociális és Családügyi Minisztérium a szociális területen dolgozók számára, az országos fogyatékosügyi program végrehajtására, valamint a szociális intézményhálózat rekonstrukciójára az ideinél több pénzt szándékozik juttatni a jövő évben - tájékoztatta a tárca költségvetésének tervezetéről Pulay Gyula közigazgatási államtitkár szerdán az MTI-t.

A szociális ellátásban dolgozók béremelésére másfél-kétmilliárd forinttal szeretne többet fordítani a minisztérium. Ezt az összeget a felsőfokú végzettséggel rendelkezőknek juttatnák. A közigazgatási államtitkár szerint a diplomások helyzetének javítására a minimálbér 40 ezer forintra tervezett emelése miatt van szükség: ez ugyanis bérfeszültséget okozhat a szociális szférában, hiszen a minimálbér növelése a dolgozók 48 százalékát érintené az ágazatban.

A külügy is többet akar, mint amennyit tavaly kapott

A külügyminisztérium a következő költségvetési ciklusban az idei kormányzati forrásként megállapítottnál több pénzt kér majd - mondta el a külügyi szóvivő az Index kérdésére. A tárca előterjesztését jelenleg tárgyalják a kormányban. Az egyelőre meg nem nevezett összegű többlettámogatást Horváth Gábor külügyi szóvivő szerint hivatala azért kéri, mert az év során aktuális, deviza típusú számlák rendezéséhez (például a külképviseletek fenntartása) meg kell őrizni a forintban érkező bevételek fizetőértékét.

A szóvivő megemlítette, hogy nőttek a minisztérium apparátusának fenntartási költségei is, valamint az uniós csatlakozás menetében aktuális vízumjog-harmonizáció, a kommunikációs és adminisztratív kiadások, tehát a következő költségvetési ciklusban szereplő kiemelt feladatok sikeres végrehajtásához is több pénzre van szüksége a hivatalnak. Végleges döntés mindenesetre augusztusban várható.

Az oktatási minisztérium optimista tervezete: 200 milliárd

A Pénzügyminisztérium 162,9 milliárd forintban állapította meg az oktatási tárca jövő évi büdzséjét, a tárcának még legalább 10-15 milliárd forintra lenne szüksége - tudta meg Stark Antaltól az MTI. A szaktárca gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkára elmondta: a minisztérium optimista tervezete mintegy 200 milliárd forint volt.

A Pénzügyminisztérium ajánlatát, noha az mindenképpen előrelépés az idei 148 milliárd forinthoz képest, az államtitkár túl pesszimistának nevezte. Stark Antal kiemelte: ahhoz, hogy a legalapvetőbb célokat a tárca megvalósíthassa, illetve a legfontosabb problémákat kezelje, még minimum 10-15 milliárd forintra lenne szükség.

Közlekedési tárca: "zajlik az alkudozás"

A közlekedési tárca mindenképpen több pénzt szeretne kapni jövőre, mint amennyi idén jutott a minisztériumnak - közölte érdeklődésünkre Jenik Péter, helyettes sajtófőnök. Konkrét számokról azonban nem tudott beszámolni Jenik, aki úgy vélte: ha a miniszter augusztus elején visszatért szabadságáról, többet lehet majd tudni. Jelenleg egyébként is az "alkudozási folyamat" zajlik, amelyről azért sem szerezhető információ, mert ez rontaná a tárca pozícióit - tette hozzá a sajtófőnök-helyettes.