Hermina
15 °C
27 °C

Saját kommunikációját bírálja az MSZP

2003.08.26. 10:11
Az MSZP vezető politikusai és a kormánytagok egyre gyakrabban saját kommunikációjukban látják a bajok forrását. A múlt héten Kovács Lászlóék úgy döntöttek, hogy most már tényleg odafigyelnek a kommunikációra.
Aktuális botrányok idején az MSZP a hibák között újra és újra emlegeti a rossz kommunikációt. Legutóbb Kovács László pártelnök bírálta a múlt csütörtöki elnökségi ülés után a kormányzat nem egységes megnyilvánulási rendszerét.

Simkó János left

Romlik a kormány megítélése
A Median szerint a politikusok népszerűségi listáján is a kormány, illetve a vezető kormánypárt könyvelhette el a legérzékenyebb veszteségeket: az előző hónaphoz képest Medgyessy Péter kedveltsége 6 pontot, Kovács László külügyminiszter, MSZP-elnök 5 pontot, Lendvay Ildikó frakcióvezető és Lamperth Mónika belügyminiszter 6-6 pontot esett vissza. Az elmúlt hetekben sokat szereplő Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke viszont népszerűségének 5 százalékpontnyi növekedésével a köztársasági elnökkel holtversenyben a második helyet foglalja el a listán. Augusztusban a közhangulat további mutatói is egyértelmű fordulatot jeleznek: abszolút többségbe került az a vélemény, hogy a kormány teljesítménye gyenge vagy nagyon gyenge, és először kerültek egyértelmű kisebbségbe azok, akik szerint a Medgyessy-kabinet teljesítménye jobb az előző kormányénál. A romló hangulat legdrámaibb jele, hogy 2002 januárja óta ugyancsak első ízben abszolút többséget képviselnek azok, akik szerint az országban "rossz irányba mennek a dolgok"
Gál J. Zoltán kormányszóvivő ugyan nem erősítette meg, hogy a gyenge kommunikáció lenne az oka, mindenesetre a múlt héttől már nem Simkó János vezeti a Kormányzati Kommunikációs Központot. A szóvivő tájékoztatása szerint az üzleti szférából kapott ajánlatot Simkó.

Úgy tudjuk, hogy a kabineten belül stratégiai kérdésekben is változások történtek. Kiss Péter miniszter feladatkörébe utalták a kommunikációs stratégia összehangolását, amelyet eddig Draskovich Tibor, a miniszterelnök kabinetfőnöke koordinált. Gál J. Zoltán az Index érdeklődésére nem erősítette meg a változást, munkatársán keresztül csupán azt üzente, "ha lesz valami változás, majd tájékoztatnak".

Ron Werber a háttérben

Mindezek mellett Ron Werber ázsiója sem csökkent az MSZP-nél. A Magyar Nemzet szerint az amerikai kampánytanácsadó éppen a múlt előtti hétvégén tartott tartott felkészítést László Csaba pénzügyminiszternek és szocialista politikusoknak.

A kormányzati kommunikációs csapatban már korábban is voltak változások: Medgyessy Péter miniszterelnök szóvivője, Mező Gizella a kormányfő közvetlen környezetéből a MÁV kommunikációs csapatához távozott tavasszal. Feladatát az MTV-től érkezett Kozlik Erika tölti be a Kormányszóvivői Iroda, Sajtó- és Média Főosztály csapatának tagjaként.