Csilla, Noémi
10 °C
28 °C

Iraki kommandó hitelből

2004.06.21. 16:27
Az Index információ szerint a kormányzati utalások elmaradása miatt civil támogatással képezték ki a Bagdadba induló ötfős különleges testőri egységet. A kommandósok múlt heti záró gyakorlatán nem katonai és rendőri helikopterek vettek részt, hanem egy Balaton környéki cég két bérelt gépével végezték a kiképzést.
Az Index információi szerint az iraki magyar diplomáciai testület védelmét ellátó testőri egység kiképzésére eddig nem érkeztek meg a május titkos határozatban elkülönített pénzek, holott az ötfős csoport kiképzése már be is fejeződött.

Gyakorlat bérelt géppel

A Bagdadba induló kommandó kiképzése sajtóértesülések szerint 170-200 millió forint. Az összeget a kormányhatározat szerint a költségvetés általános alapjából fizetik. Az elmúlt hetekben zajló felkészítő munka és gyakorlat azonban civil támogatással zajlott, miután az utalások nem érkeztek meg. A személyi védelmi feladatokra felkészített csoport, amelynek tagjait a Köztársasági Őrezred kötelékéből válogatták, múlt heti záró gyakorlatán sem a rendőrség és a katonaság segítségével készült a bevetésre, hanem egy magáncég helikopterein és az egyik felkészítő által vásárolt személyautókon imitálta az Irakban lehetséges harci helyzeteket. A Népszabadság értesülése szerint a kétnapos csopaki gyakorlat közel 5 millió forintba került.

Nem főkönyvelő

A Index információit Tarjányi Péter, a ProWare egykori vezetője sem cáfolni, sem megerősíteni nem kívánta. A volt kommandós parancsnok vezette a záró gyakorlatot a csoport számára, korábban pedig az Indexnek azt mondta, hogy "társadalmi munkában" végzi a speciális harcászati fejlesztést. Nem én vagyok a főkönyvelő - jelentette ki Lamperth Mónika. A belügyminiszter az Index kérdésére azt mondta, tájékozódik a kommandó finanszírozásának ügyeiről, de szerinte miután a kormány döntött a kérdésben, nem lehet fennakadás.