Gerzson
-3 °C
2 °C

Korrupcióra sarkall a rendőrségi bérrendszer

2007.06.07. 10:54
Kapcsolódók (7)
A korrupció melegágya a jelenlegi rendőrségi bérrendszer, amely csak szerény anyagi ösztönzésre ad lehetőséget, írja a Népszavában a rendészeti minisztérium államtitkára. Kondorosi Ferenc bírálja a rendőrség átgondolatlan beszerzéseit, s erős civil kontrollt javasol.

A jól teljesítő rendőröket meg kell fizetni, a korrupció melegágya ugyanis a valós teljesítményektől független, szerény anyagi ösztönzést nyújtó bérrendszer, írja a Népszavában Kondorosi Ferenc az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium államtitkára.

Az Át kell alakítani a rendőrséget című írás szerint ma minden ötödik rendőr vezetői beosztásban van, ennek főként az az oka, hogy csak így, a soron kívüli előléptetésekkel tudják megfizetni a teljesítményt. Kondorosi úgy véli: Óhatatlanul szükség van egy új rendőrségi előmeneteli rendszerre, amely új alapokra helyezi a jelenlegi kaotikus jutalmazási, kitüntetési és előléptetési gyakorlatot.

Kondorosi felveti azt is, hogy szigorítani kell a hivatalos személyek által elkövetett bűncselekmények – köztük a lopás, a sikkasztás, csalás, rablás, közokirat-hamisítás, megvesztegetés, kábítószer-kereskedelem és az erőszakos közösülés - büntetési tételeit. Az államtitkár egyúttal hozzáteszi: fokozni kell a rendőrök büntetőjogi védelmét is, amely azt mutatja: a társadalom nem tűri a rendőr elleni erőszakos, jogellenes cselekményeket.

A korrupció megállítását szolgálná az is, ha létrehoznák a szabálysértési eljárások és bírságolások központi adatbázisát, írja. A helyszínen felvett jegyzőkönyv másolatát megkapná a megbüntetett állampolgár is. A rendőrök ellenőrzését és munkájuk jobb összehangolását is elősegítené, ha az autókat műholdkövetővel szerelnék fel.

A rendőrség munkájának megújítása elképzelhetetlen pénzügyi konszolidáció nélkül, mert a szervezet a feladataihoz nem vagy csak részben kapott költségvetési forrást, véli az államtitkár.

Kritikusan jegyzi meg, hogy a rendőrségi beruházások egy része csak kampánycélokat szolgált, így például átgondolatlanul fejlesztették a gépjárműparkot. Valamennyi megyei rendőr-főkapitányság kapott ugyan számítógépeket, a bűnüldözést és –elemzést támogató szoftverekkel, ezeket azonban azóta sem sikerült országos hálózatba kapcsolni.

A rendőrségi törvény nemrég benyújtott módosításában már szerepel a Független Rendőrségi panasztesület és a rendőrség belső ellenőrzésének létrehozása. Kondorosi szerint emellett szükség lenne egy civil szervezeteket is tömörítő testületre, amely rendszeresen észrevételezi a rendőrség munkáját.

Az államtitkár felveti, hogy át kell tekinteni a rendőrség feladatait is. Kötelező-e kétes sportértékű futballmérkőzések költséges rendőri biztosítása az adófizetők pénzén, teszi fel a kérdést. Szerinte ezért a kluboknak kellene fizetni.