Piroska
-2 °C
5 °C

Bencze József következetes fegyelmet akar teremteni

2007.06.04. 19:33
Bencze József új rendőrfőkapitány kedden egy-egy nevet terjeszt a rendészeti miniszter elé arról, hogy kit javasol budapesti rendőr-főkapitánynak és a Rendészeti Biztonsági Szolgálat élére. Beszélt arról is, hogy a megyei főkapitányoktól soron kívüli vizsgálatokat kért, hogy következetes rendet tudjon teremteni a rendőrség soraiban.

Bencze József vezérőrnagy, új rendőrfőkapitány kedden nevezi meg Takács Albert rendészeti miniszternek, hogy kit javasol budapesti rendőr-főkapitánynak, illetve a Rendészeti Biztonsági Szolgálat vezetőjének.

Egy-egy nevet terjeszt a miniszter elé

„Kedden mindenképpen meg fogom nevezni Takács Albert miniszter úrnak a budapesti rendőrfőkapitány-jelöltemet, illetve javaslatot teszek a Rebisz vezetőjének a személyére is” - mondta. Hozzátette, első körben egy-egy nevet fog a miniszter elé terjeszteni. A miniszter úr fogja eldönteni, hogy elfogadja-e a javaslatomat, és ha igen, mikor fogja kommunikálni, tette hozzá.

A hétfőn kinevezett főkapitány elmondta, hétfőn délután tájékoztatta a megyei főkapitányokat és közvetlen munkatársait a koncepciójáról, és együttgondolkodást kért tőlük.

Mint mondta, haladéktalanul kérte a főkapitányoktól, hogy az ellenőrzési rendszert a megyei szinten is építsék ki, erősítsék meg. Szavai szerint számos soron kívüli vizsgálatot is kért, így például fegyverrovancsot és gépjármű-szemlét, hogy "egyfajta következetes fegyelmet teremtsünk meg". Arra is felhívta a megyei vezetőket, hogy vegyék fel a kapcsolatot az ügyészségi szervekkel, elemezzék a két szervezet kapcsolatát, és ha problémák vannak, jelentsék azokat. „Magam is ezt fogom tenni, várhatóan a jövő héten” - fogalmazott.

Barátkoznak a polgárőrökkel és a határőrökkel

Hozzátette, azt is kérte, hogy a polgárőrségekkel is zárják szorosra a kapcsolatot. A héten áttekinti a rendőrség és határőrség integrációjának helyzetét Béndek Józseffel, a határőrség országos parancsnokával, a jövő héten pedig beszámoltatja az ezen dolgozó kilenc munkacsoportot.

Mint mondta, a testülettől el kell távolítani az oda nem illőket. "A megfelelő személyzeti intézkedéseket meg kell tenni. Lehet, hogy kevesebben leszünk, de egységében többen".

Új elvek a korrupció kezeléséről

A korrupcióval kapcsolatban kijelentette, rövid időn belül parancsnoki utasítást fog kiadni a korrupció kezelésének elveiról. A követendő elvek gyakorlati alkalmazásáról szólva példaként említette a felvételi, az ellenőrző rendszert, az életvitel-ellenőrzést, a környezettanulmányokat, valamint a nemzetbiztonsági vizsgálatok kiterjesztését.

Takács Albert miniszter szerint szorgalmazni kell a kooperatívabb vezetési módszereket. Ezzel kapcsolatban Bencze József azt mondta, a csapaterős döntések kivételével nem látja akadályát annak, hogy vezetői kollektíva készítse elő a döntéseket. Mint mondta, hosszabb távú döntések esetében az idő megengedi, hogy az érintetteket bevonják a munkába.