Eleonóra
-1 °C
2 °C

Takács Albert esküt tett

2007.06.04. 12:31

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • A kormány nevében nem a miniszterelnök, hanem Horváth Ágnes egészségügyi miniszter szólal fel napirend előtt Éljünk tovább egészségesen címmel.

  Az SZDSZ-es Pető Iván a párt volt országgyűlési képviselőjére, a hétvégén elhunyt Darvas Iván színművészre emlékezik. Tatai-Tóth András (MSZP) Egész népemet fogom, Simicskó István (KDNP) Trianon 87 éve, Dávid Ibolya (MDF) A kormány egy éve, Szijjártó Péter (Fidesz) Valamennyiünk érdekében V. címmel szólal fel.
 • cikkünk a témában:

  Fidesz-KDNP: Ne nevezzék ki Benczét főkapitánynak!

  Az ellenzék szerint a vezérőrnagy jutalmazási botránya tovább terhelné a rendőrséget. Veres miniszter logikai bukfenccel kezdte a hetet.
 • cikkünk a témában:

  Majtényiből biztos nem lesz ombusman

  A Fidesz nem támogatja, mert szerintük nem pártatlan. Sólyom viszont pártoktól független jelöltről beszélt.
 • cikkünk a témában:

  Orvosok csavarozták össze Simicskó Istvánt

  Vajon miért kell drága gyógyászati segédeszközt viselnie a nemzetbiztonsági bizottság elnökének? Milyen betegséget titkolt eddig a fiatal ellenzéki politikus?
 • Napirend előtt teszi le az esküt Takács Albert rendészeti és igazságügyi minisztert.


  Fotók: Barakonyi Szabolcs
 • cikkünk a témában:

  Takács Albert: az ész a fontos

  Eskütétele alkalmából szeretnénk köszönteni ezúton az új rendészeti és igazságügyi minisztert.
 • Hat évvel kevesebbet élünk az Európai Unió állampolgárainál, mondta Horváth Ágnes. Az egészségügyi miniszter szerint a reform célja az, hogy hosszabb ideig éljünk.

  A reformnak az egyén felelősségéről is kell szólni, hiszen rajtunk múlik, hogy mennyit mozgunk, vagy éppen mennyit dohányzunk. Horváth szerint évente 28 ezer ember hal meg a dohányzás miatt. A dohányosok aránya a fiatalok körében ugyanakkor rohamosan nő. A magyar dohányosok ráadásul sokat is dohányoznak.

  Horváth szerint a nemdohányzók védelme kiemelten fontos állami feladat. A kormány célja, hogy a nyilvános zárt helyeken teljes dohányzási tilalmat vezessen be.


 • A társadalom meghatározó értéke az egyén szabadság, mondta Eörsi Mátyás. Az SZDSZ-es frakcióvezető szerint tettünkről, életmódunkról szabadon dönthetünk, ezért abortusz-, és eutanáziapártiak.

  Az egyén szabadsága ugyanakkor csak addig terjedhet, amíg nem korlátozza mások szabadságát. Ezért támogatja a nemdohányzók védelméről szóló új törvényt.


 • Semmilyen formában nem akarunk korlátozni, de a hitünk az, hogy mindenki életfelfogásának követnie kell a humanitás eszméjéről szóló elveket, mondta a KDNP-s Nagy Kálmán.

  Nincs kivétel, akár a cigaretta, akár a drog élvezetéről van szól, mondta a politikus. A dohányzás nyilvános helyeken való tiltással pártja egyertért.


 • Vojnik Mária (MSZP) a népegészségügyi programról beszél, és a dohányzással kapcsolatos adatokkal sokkolja a Házat. A tervezetről elmondta: nem a dohányzás teljes tilalma a cél.


 • A dohányzás korlátozásáról szóló napirend előtti vita előtt Molnár Lajos volt egészségügyi minisztert láttuk a parlamenti dohányzóban bagózni.
 • Körbenéztünk, hogy a dohányzásról szóli vita idején kik dohányoztak a parlamentben. Katona Béla (MSZP) tiltott helyen, a parlamenti folyosón cigarettázott. A hivatalos dohányzóban is csak szocialistákat találtunk: Géczi József Alajos, Tóbiás József, Botka László cigizett ottjártunkkor.
 • Mikola István (Fidesz) örül, hogy a miniszter újra itt van, annak is örül, hogy népegészségügyi programról beszél, de azt kell mondania, hogy késő. Az egészségügyben ugyanis nagy a rombolás.

  A politikus Takács Albert miniszter két héttel ezelőtti, általános ombudsman-helyettesként tett, az egészségügyet bíráló nyilatkozatát idézte, és reményét fejezte ki, hogy véleménye nem változik.


 • Csáky András (MDF) szerint nemcsak a dohányzásról, hanem az egészségügy általános állapotáról is beszélni kell. A dohányzás további tiltása nem old meg semmit, de a tervet támogatja.


 • „Darvas Ivántól búcsúzunk” – mondta Pető Iván. Az SZDSZ-es politikus megemlékezett arról, hogy a nemzet színésze 1990-ben a liberálisok színeiben került a parlamentbe. Nem akart politikussá válni, de politikai elkötelezettségét leköszönése után is vállalta.

  A rendszerváltáskor sokan bizonygatták, hogy ők belülről bomlasztottak. Darvasnak erre nem volt szüksége. 1955-ben a bátyját tíz év kényszermunkára, őt egy év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték. 1956-os szerepe miatt 22 hónapos börtönbüntetésre ítélték.

  Úriember, igazi polgár volt, mondta Pető. Könnyed volt és sármos, képviselőként fegyelmezett. Hiller István kulturális miniszter röviden jelezte, osztoznak a gyászban.


 • Pető Iván és Kuncze Gábor az SZDSZ-frakció utolsó padsorában ül. Eddig azt szoktuk meg, hogy az első sorban, közvetlenül Gyurcsány mögött volt a helyük, de mivel lemondtak a frakció vezetéséről (és helyettes vezetéséről), hátrébb volnultak.
 • Keleti György (MSZP), volt honvédelmi miniszter is cigarettázik.
 • Tatai-Tóth András az óvónőket, tanítókat, tanárokat köszönti a pedagógusnap alkalmából. Csak azok az országok sikeresek, akik kiemelten támogatják az oktatást, mondta az MSZP-s képviselő.

  2006 nyarán két lehetősége volt a kormánynak: vagy a gyermekek vagy a tanárok terheit növeli. Biztos benne, hogy a tanárok is így döntöttek volna. A mai pedagógustársadalom és oktatásirányítás nem kisebb kihívás előtt áll, mint Eötvös idején.


 • Elmaradt a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága és a Magyar Dohányipari Szövetség sajtótájékoztatója. Pont most.
 • Hiller István nem bírja ki reagálás nélkül, ő válaszol képviselőtársa felszólalására.


 • Hiller István csatlakozott Tatai-Tóth András jókívánságaihoz. A miniszter egyúttal az írásbeli érettségi sikeres sikerességéről is beszélt.
 • „Egyetlen néppel sem bántak el gonoszabbul, mint a magyarral” – idézte a korabeli olasz miniszterelnököt Simicskó István, aki a 87 évvel ezelőtti trianoni döntésről emlékezett meg.

  „Milyen igazság volt ez?” – tette fel a kérdést Simicskó, aki a veszteségek felsorolása után úgy emlékezett, hogy Magyarország 1914-ben – a Monarchia részeként – ellenezte a hadbalépést. Az első világháború után egy nemzetstratégia mentén a magyar kultúra legyőzte a nemzethatárokat.

  A kettős állampolgárságról szóló népszavazáson a miniszterelnök újra megosztotta a hazai és a határon túli magyarokat. Simicskó azt szeretné, ha június 4-e a nemzeti összetartozás napja lehetne.


 • Újra az oktatási és kulturális miniszter beszél.
 • Precíz és konkrét adatoknak nevezte a Simicskó-beszédben foglaltakat Hiller István. Az oktatási és művelődésügyi miniszter szerint az a kérdés, hogy születhet-e olyan béke, amelyik tartós és amit a felek el tudnak fogadni. A Párizs-környéki békék, így a trianoni béke sem folytatta a korábbi elvet.

  Hiller emlékeztetett arra, hogy csak addig támogathatta a kultúrát Klebelsberg, amíg nem kezdődött el a fegyverkezés.
 • A vesztes I. világháború után 1920. június 4-én Versailles-ban írta alá a magyar békedelegáció a trianoni szerződést. A küldöttség elnöke Apponyi Albert gróf volt, tagjai között Teleki Pál gróf és Bethlen István gróf is helyet foglalt, ők a Horthy-korszakot meghatározó miniszterelnökök lettek később. A történelmi Magyarország területének kétharmadát csatolták el 1920-ban, ekkor 282 ezerről 93 ezer négyzetkilométerre csökkent hazánk területe.

  Magyarország lakossága 18,2 millióról 7,6 millióra esett vissza a Wikipedia szerint. Az elcsatolt területeken körülbelül 3,3 millió magyar élt. A trianoni szerződés 35 ezer főben maximálta a magyar hadsereg létszámát, és megtiltotta légierő kiépítését is.

  A trianoni szerződés ma már nincs érvényben, a szintén vesztes II. világháború után az 1947-es párizsi békeszerződés váltotta fel. Ez még három faluval kisebb területet hagyott meg Magyarországnak, miután az úgynevezett pozsonyi hídfőt az akkori Csehszlovákia kapta meg.
  A rendszerváltás után Magyarország kétoldalú alapszerződésekben ismerte el újból a szomszédos országokkal fennálló közös határait, megerősítve a Párizsi Békeszerződésben foglaltakat.
 • A szégyen éve volt ez, mondta Dávid Ibolya a kormány elmúlt évéről. A középosztálynak 2007. január 30. a második őszödi beszéd volt. Az MDF 12 pontjából Gyurcsány akkor hetet támogatónak tartott, de szégyen, hogy azóta egészen másként alakultak a dolgok, semmi sem valósult meg a hét pontból. A párt- és a kampányfinanszírozás reformjában nincs előrelépés, nem állt fel a korrupcióellenes hivatal sem.


 • Egy év után újra garanciafalat emelt az MDF: a falon tizenegy, a párt szerint teljesíthető ígéret szerepel, a pontokból törvényjavaslatokat is készítenek, mondta Almássy Kornél, a Magyar Demokrata Fórum alelnöke hétfőn Budapesten újságírók előtt. Az MDF falán egyebek mellett olyan ígéretek szerepelnek, mint a középosztály képviselete, az átlátható adórendszer megteremtése, az örökösödési illeték eltörlése, a gyermekvédelmi ombudsmani poszt létrehozása. A Magyar Demokrata Fórum azonos jogállást, a nők és a 45 év feletti munkavállalók jogainak erősítését, valamint a kutatásfejlesztés kiemelt támogatását is szeretné elérni.

  Arra a kérdésére, miért nem szerepel az új falon az a korábbi ígéret, hogy az MDF nem segíti hatalomra sem Gyurcsány Ferencet, sem Orbán Viktort, a párt alelnöke azt mondta, még nem lehet tudni, 2010-ben kik lesznek a miniszterelnök-jelöltek. (MTI)
 • Veres János megfeddte Dávid Ibolyát, mert az egyéves időszakot értékelő parlamenti ülést megelőzve értékelte az évet, kimazsolázgatva belőle néhány dolgot. A kormány nemzetközi szakmai megítélése pozitív, elmozdultunk a magas hiányból a csökkenőbe, megindultak a régóta várt reformok.


 • Gyurcsány Ferenc miniszterelnök egy hét múlva értékeli kormánya egy évét a parlamentben.
 • 2002-ben minden politikai erő egyetértett abban, hogy a Fidesz jó állapotban adta át az országot. Keller László vezetésével mégis boszorkányüldözés folyt a közpénzügyi államtitkárságon. Szijjártó néhány ügyet említett, amikor Keller lyukra futott: Szövetség a nemzetért, az MFB volt elnök-vezérigazgatója, martinsalakos házak, Millenáris Kht. ügyvezetője és egy érintett államtitkár.

  Az APEH egykori bűnügyi igazgatóságának munkatársait a közelmúltban mentették fel, őket névtelenül jelentettek fel. Az egyik ártatlanul megvádolt személy azóta öngyilkos lett. Szijjártó emlékeztetett arra, hogy Keller egy MSZP-frakcióülésen bírálta Szabadfi Árpád ORFK-vezetőt, mert a másik politikai oldalról is vannak barátai.


  Fotók: Barakonyi Szabolcs