Kinga, Kincső
16 °C
32 °C

Kondor és szakértője szerint az NBH manipulál a kartonokkal

2003.10.27. 12:31
Bálint László, Kondor Katalin titkosszolgálati szakértője szerint "eredetinek tekinthető" dokumentumokat közölt a Népszava. A lapban megjelentetett okirat és a titkosszolgálati levéltárban megtalálható papír ugyanaz - közölte a szakértő. Bálint rögtönzött bizonyítási eljáráson alá is támaszotta ezt, ám kiderült: a Népszavában megjelenteket néhány helyen manipulálták az eredetihez képest. Arra, hogy miért készített valaki 1974-ben találomra Kondor adataival kartont, Bálint szerint az a válasz látszik a legmeggyőzőbbnek, hogy a tervgazdálkodás begyűrűzött az akkori titkosszolgálatokhoz is, így a statisztikát javítandó készülhetett az elhíresült 6-os karton.
Kondor Katalin eredetileg nem tervezte, hogy megjelenik azon a sajtótájékoztatón, amelyen privát szakértője, a valaha titkosügynökként dolgozó Bálint László próbálta bizonyítani , hogy a Népszavában megjelentek nem bizonyítják a lap azon sugalmazását, hogy Kondor titkos megbízott lett volna. Bálint László ugyanakkor a lapban közölt 6-os beszervezési papírt "minden kétséget kizáróan" valódinak minősítette.

Nem közsszereplő

Kondor Katalin szerint ő maga nem közszereplő, "ha így nyilatkoznék, megsérteném a médiatörvényt". Kondor ugyanakkor bejelentette, felhatalmazza a titkosszolgálat levéltárát, hogy minden róla szóló beérkező iratot hozzon nyilvánosságra. "És a jelenleg készülő iratokat is" - tette hozzá.

A Népszava hétfőn Kondor állítólagos tartótisztjét szólaltatta meg. A lapban közölt Cicero idézetre Morvai Katalin, a rádió szóvivője szintén Ciceróval válaszolt: "A jó bíró számára többet érnek az érvek, mint a tanúk".

Soha nem volt estélyi ruhája

Kondor Katalin szerint rengetegen dolgoztak a kémelhárításnál, róla pedig azt állítják, hogy ingyen, estélyi ruháért tette, pedig "soha nem is volt estélyi ruhám". Kondor a Népszava azon állításától, hogy "ipari kém" lett volna, azt mondta, "tudomása szerint nagyon sok beépített ember dolgozott az ipari létesítményeknél. Nyilván az lesz a következő vád, hogy én hoztam az ország nyakára a kommunizmust" - méltatlankodott. Kondor kijelentette, végtelenül cinikusnak tartja a történetet.

Kétséget kizáróan valódi

Bálint László - aki, mint megjegyezte, az ügyben megszólaló titkosszolgálati szakemberek közül ritka kivételként a nevét is vállalja - szerint már magában az a tény furcsa, hogy még az anonimitás ellenére sem mondta ki senki a Népszavában megjelent iratról, hogy "minden kétséget kizáróan" valódi iratokról lenne szó.

Bálint furcsállotta a lap azon eljárását, hogy néhány helyen teljesen érdektelen adatokat takartak ki, továbbá azt sem érti, hogy ha egyszer 1974-ben 72 óra volt a nyilvántartásba vétel, miért csak egy hónappal később került erre sor Kondor esetében. Meglátása szerint továbbá nincs feltüntetve a kapcsolattartó neve sem, a beszervező pedig kétszer egymás után "hibásan írta alá a nevét" (Szalánczyként és Szaláncziként), ami "elképzelhetetlen".

Nehéz gyermekkor

A Népszava hétfői tudósítására utalva Bálint úgy nyilatkozott, a Józsinak nevezett személy nem lehetett Kondor kapcsolattartója, mert akkor ez a tény szerepelne a kartonon. "Szegény főhadnagyról" pedig elmondta, hogy tudja róla, miért vállalta fel ezt a nemtelen cselekedetet, hiszen "nehéz körülmények között nőtt fel", majd rendőrnek állt, aztán beiskolázták, de fegyelmit kapott.

Ezt, "mint púpot hordta a hátán", végül könyörületből vették fel a kémelhárításhoz, de "gyenge kvalitásúként", és mivel "mindenkiben ellenséget látott", hamar megváltak tőle. Bálint maga is tagja volt annak a "bizottságnak", amely "Józsitól" megvált. "Sajnálom, hogy mára ide jutott"- jelentette ki.

Bálint szerint csupán arra van bizonyíték, hogy készült beszervezési karton Kondorról, és hogy nyilvántartásba vették őt, de arra, hogy együttműködött volna, vagy dolgozott volna a titkosszolgálatnak, az bizonyítatlan. Bálint szerint előfordult, hogy valakiről kartont nyitottak, bár számuk eltörpül a valóságos beszervezésekhez képest. Erre az az egy magyarázat lehetséges, hogy a titkosszolgálatokhoz is begyűrűzött akkoriban a "tervgazdálkodás", így a statisztikát javítandó készíthettek ilyeneket.

Vári község Kondorékkal

Bálint a Népszava Kondor névadásával kapcsolatos információiról, miszerint Kondor Vári néven futott, úgy nyilatkozott, hogy Kárpátalján található egy ilyen nevű község, ahol lakik egy Kondor nevű család.

A Medgyessyvel való párhuzamot Bálint és Kiszely Gábor titkosszolgálati szakértő is elvetette, mint mondták "számottevő különbség", hogy az szt tisztet a belügyminiszter nevezte ki.

Végül Bálint felvetette, hogyan kerülhetett a Népszava birtokába a 6-os karton. Ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy még a lap vezetői is ellentmondtak egymásnak, hogy az eredeti vagy egy másolat van a birtokukban. Szerinte ugyanakkor az NBH-tól a levéltárba került eredeti és a lapban közölt példány egy és ugyanaz. Noha néhány helyen, hogy ne lehessen utólag az eredetivel összevetni, manipulálták, ez azonban nem járt sikerrel. "Szinte biztos, hogy a lapban megjelent karton az NBH-tól került ki" - mondta Bálint.

Kiszely a kartonról a regisztrálási dátumot hiányolta. Szerinte már a nemzetbiztonsági szolgálat a legnagyobb nemzetbiztonsági kockázat, "Medgyessyvel egyetemben" - tette hozzá.

Kondor Katalin szerint az ellene folyó hajszát nem fogják abbahagyni, ameddig el nem távolítják a rádióelnöki székből. "Zsaroltak, pletykalapokban homoszexualitással vádoltak, pedig nem vagyok az, bár lassan kötelező lesz, de ezt is túl fogom élni" - mondta.