Ezt a névpályázatot nem köszönik meg

2007.08.17. 18:11
Nem kell ingyen roller a magyar népnek ahhoz, hogy országszerte felbuzogjon a névadási kreativitás. Kormányzati negyed névcunami szakadt az Index nyakába, miután a 140 milliárdos építkezés biztosa megdöbbentő módon igaziból is névadási pályázatot hirdetett meg csütörtökön. Kissé egyhangú lett ugyan az összkép, mi mégis viccesnek találtuk az eredményt. Abban viszont biztosak vagyunk, hogy kormány kevésbé találja majd szórakoztatónak.

Egy éjszakát is beleszámítva összesen 18 órát hagytunk a népnek, hogy kigondolja saját javaslatát a leendő kormányzati negyed leendő nevére. Szükség volt az ötletbörze gyors lezárására, mert tartottunk tőle, hogy kezelhetetlen mennyiségben érkeznek újabb és újabb ötletek.

Elkúr-lak

Az újabb és újabb csak számszerűleg értendő, mert az időben beérkezett több mint kétszáz javaslatból az látszik, hogy a kormányzatról erősen egyirányba asszociál a magyar. Ha kiírnának egy olyan ügydöntő népszavazást a kormányzati negyed nevéről, ahol mindenki egy javaslatot tehet, biztos, hogy a kutyaólak tetejére pingált Harap-lak típusú kreációból születne a legtöbb, és a nyertes az Elkúr-lak, a második pedig az Elkúrta-lak lenne. Az Index - nem reprezentatív - felmérése szerint a magyar nép első gondolata a kormányról vagy az azzal összefüggő bármiről az őszödi beszéd kulcsszava lenne. Műveltségi orientációk szerint egyedi eltérések lehetnek, mint az LQR-Center vagy a Quartier Elqro, de az "elkurtuk"-ra érkezett tíz változat megdönthetetlen bizonyíték. Ráadásnak még ott van a "böszmeség" is, ebből jöhetett ki az alliteráló Böszme Building és a Böszme Plaza, de volt, aki kifejezetten Őszöd Köröndöt adná a keresztségben.

Ferycity

Sokan a miniszterelnök további aranyköpéseit is alkalmasnak látnák egy szimbolikus név megalkotására, (Kurva országház utca, Nagyonis Miazhogy Negyed), még többen magának, Gyurcsány Ferencnek állítanának emléket. (Ferycity, Gyurcsány Village, Gyurcsánfalva).

Blöff központ

Görözdi György, a kormányzati negyed tervezését-építését felügyelő miniszterelnöki megbízott szándékaival valószínűleg ellentétesen a legtöbben antikommunista, antiszocialista, antietatista, politikusellenes beállítottságuk és korrupciógyanújuk kifejezésének lehetőségét látták a felkérésben. Néhány szemelvény a termésből: KorrupCity, Tolvajok Palotája, Lop-lak, Rablótanya, Maszoptelep, Blöff központ, Kizsákmányolási Intézmény, Hanta Negyed, Sin City. Külön, jól kivehető gondolatkört alkotnak az olasz maffiát idéző javaslatok Corleone palota, Cosa Nostra negyed, Maffiaközpont.

Üveg Puma

Az építészi tervekhez alkalmazkodó zöld gondolat viszont keveseket termékenyített meg, egyelőre. Akiket igen, azok pedig többnyire úgy gondolták, hogy leginkább magával a zöld szóval lehet kifejezni. Zöld Ház (a Fehér Ház mintájára), Zöldjövő mellett a Grín strít és a Spenót negyed is színezte a mezőnyt. A latinos Oecolosseum (magyarosan Ökolosszeum) ellenben komoly versenyző lehet. Jó néhányan úgy gondolták, hogy ha a kiírásban szerepel a természettudatosság, akkor állatneveket kell bedobni, vagy magát az állatkertet. Így jöhetett az Államkert, a Cápa Center, a Majomház, az Üveg Puma és a Csótánypark, és a még mindig szerves anyagokból táplálkozó Trágyahalom is.

Sín-tér telep

A környék is megihletett rengeteg névadót. A Green Bakters megalkotója agyában összekötődött a terület vasutas hagyománya és a tervezett épület színe. És a helyszín miatt érthető, mire gondolt a Végállomás és a Sín-tér Telep, az EastEnd és a WestEnd3 beküldője is. A Csap-telepét kevésbé.

MAKI

Gyurcsány mellett kevés hely jutott nagyjainknak. A súlyos fölényt egyik személyes kedvencünk Zámbó Jimmy, Deák Ferenc és másik favoritunk, Béla tudta áttörni, és volt egy olvasó, aki szerint nincs kormányzás Antall József nevének említése nélkül. A rövidítéses névadásnak is vannak hívei. Az alább közreadott gondolati lánc azt mutatja, hogy egyetlen emailben el lehet jutni méltósággal akár a MAKI elnevezéshez is: (minisztériumok (hasonlóan, mint a klinikák metroállomás) - Magyar Állam Kormányzati Negyed, röviditve: MÁK(N) - Magyar Állam Hivatalai: MÁH - Magyar Állam Központi Hivatalai: MÁKH -Magyar Állam Kormányzati Hivatalai: MÁKH - Magyar Kormányzati Hivatalok: MKH -Magyar Kormányzati Negyed: MKN - Központi Kormányzati Negyed: KKN -Központi Kormányzati Hivatalok: KKH - Magyarország Központi Intézményei: MOKI - Magyarország Kormányzati Intézményei: MOKI -Magyar Állam Kormányzati Intézményei: MÁKI (esetleg MAKI))

Összefoglaló

Zárásként az egész projektet alapjaiban megkérdőjelező statisztikai tényt kell még közölnünk. A legtöbb szavazatot az Elkúr-lak után a fantáziadús kormányzati negyed elnevezés kapta.  • Tippek
  • Hírek