Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

Pénzt kap a kórház, ha leépíti magát

2006.10.04. 17:26
Az Egészségügyi Minisztérium 6,5 milliárd forintot oszt ki a kórházak között, ha jövő márciusig csökkentik a felesleges ágyak számát, s javítják a betegek ellátását. A jelentős átalakításokat indító pályázatok benyújtására azonban rendkívül szűk határidőt szabtak: mindössze két hét van a kidolgozásra, s sok helyen még az önkormányzati képviselőtestületnek is döntenie kellene.

Ha egy kórház bezárja fölöslegessé vált épületét, minden megszüntetett ágy után 2 millió forintot kap. Ha csak egy osztályt zár be vagy osztályokat von össze, a fölösleges ágyak után 1,5-1,5 millió forint vissza nem térítendő támogatást kap.

Ha a ki nem használt részlegeket a krónikus betegek, idősek gondozására álakítja át, vagy a járóbeteg ellátást fejleszti, a kórház minden ágy után 1 millió forint támogatást kap.

Jobb ellátást remélnek

Az Egészségügyi Minisztérium összesen 6,5 milliárd forinttal támogatja a struktúraátalakítást a szerdán kiírt pályázatában. A cél, hogy megszűnjenek a kihasználatlan, de az OEP által sokszor több millió forinttal finanszírozott kórházi ágyak, s az intézmények akár egymással összefogva, takarékosabbá, hatékonyabbá és jobbá tegyék az ellátást. A minisztérium azokat az átalakítási terveket támogatja, amelyek jobban igazodnak a lakossági igényekhez.

Ha például több intézmény közösen pályázik az aktív ágyak számának csökkentésére, s ezzel megszüntetik az egy régióban lévő párhuzamosságokat 200 millió forintot is kaphatnak.

A vissza nem térítendő támogatásért a kórházaktól azt várják, hogy javítsák a sürgősségi és ügyeleti ellátást, a daganatos betegek és a gyermekek kezelését. A kórházaknak a betegek komfortját javító beruházásokat is vállalniuk kell, s ésszerű betegelőjegyzési rendszert kell kialakítaniuk.

Meglepő, hogy ilyen nagy átalakításokra rendkívül szűk határidőt szabtak: a pályázatot október 20-ig kell benyújtani, azaz bő két hét van a kidolgozására. A pályázatokhoz sok helyen az önkormányzati képviselőtestületeknek is döntést kell hozniuk.

„A pályázat láthatóan azokat részesíti előnyben, akiknek kész fejlesztési tervük van. Az eddigi koncepciót csak át kell kopizni, formára hozni és benyújtani” – mondta az Indexnek egy vidéki kórház igazgatója. Az intézmény vezetője amúgy támogatja, hogy megszüntessék a felesleges ágyakat, s mint mondta, természetesen ők is pályázni fognak.

Nem lehet előhúzni a semmiből

Egy másik vidéki kórház gazdasági igazgatója úgy véli: erre a pályázatra a semmiből nem lehet előhúzni egy kész koncepciót. Mint mondta: ők is érzékelték az elmúlt hónapokban, hogy átalakításra lesz szükség, ezért másfél hónappal ezelőtt már előkészítették a szükséges anyagokat. A kórház elsősorban arra pályázik, hogy eddigi kihasználatlan ágyaiból ápolási osztályt hozzon létre.

Egy minisztériumi forrásunk a szűk határidőt azzal indokolta, hogy a 6,5 milliárd forintot még ebben az évben meg szeretnék ítélni és kiosztani. A pályázatokat egy 11 fős bizottság bírálja el. A bíráló bizottság tagjait az egészségügyi miniszter kéri fel. A testületben kórházvezetők, egészségügyi szakemberek ülnek majd – mondták az Index kérdésére az Egészségügyi Minisztériumban.

A pályázatokat legkésőbb november 15-ig elbírálják, aztán az intézményeknek gyorsan kell cselekedniük. Ha 2007 március 31-ig nem teljesítik a pályázatban vállalt átalakításokat, a pénzt vissza kell adniuk.