Benedek
-4 °C
5 °C

Húszmilliárd a biztonság fokozására

2001.09.25. 17:57
A kormány 19,2 milliárd forint elkülönítéséről döntött az Egyesült Államok elleni támadásokat követő fokozott biztonsági intézkedések gazdasági hátterének fedezetéül. Pintér Sándor belügyminiszter a terrorcselekmények után hozott döntések között megemlítette, hogy a bevándorlási intézményekben - az esetleges táboron belüli támadások elkerülése végett - elkülönítik az Afganisztánból érkezett menekülteket.
Pintér Sándor belügyminiszter a kabinet keddi ülését követően elmondta, hogy a költségvetés általános tartalékalapjából biztosítottak 19,2 milliárd forintos keretet elsősorban fegyverzet- korszerűsítésre, golyóálló mellények és sisakok beszerzésére, a kommunikációs rendszerek fejlesztésére, a határok megerősítésére és az egyes egységek túlóráinak kifizetésére fordítják.

A belügyi tárca vezetője kifejtette, hogy a zárszámadásban megjelenő többlettámogatásokat általános, hosszabb távú fejlesztésre is fordítják. Pintér Sándor kitért arra, hogy a több mint 19 milliárd forint körülbelül egyharmad része a túlórák kifizetését szolgálja.

A belügyminiszter vázolta a Nemzetbiztonsági Kabinet múlt heti ülésén hozott intézkedéseket, és megemlítette, hogy a bevándorlási intézményekben - az esetleges táboron belüli támadások elkerülése végett - elkülönítik az Afganisztánból érkezett menekülteket.

Rendőrkézen egy afgán katona

A határőrizeti szervek elfogtak egy afgán nemzetiségű volt katonatisztet, aki illegálisan kísérelte meg a Magyarországra való belépést - mondta el Pintér. Utalt arra, hogy az érintett személy kihallgatása megkezdődött.

Pintér Sándor beszámolt arról, hogy az illetékes magyar szervek a szomszédos országokkal egyeztették határ-menti védelmi intézkedéseiket, azokkal az államokkal pedig, amelyekkel Magyarországnak közös repülőjáratai vannak, ismertették a ferihegyi biztonsági lépéseket.