Teljes kártalanításra számíthatnak az árvízkárosultak

2001.03.20. 18:20
Százszázalékos kártérítésre számíthatnak az árvízkárosultak a kormány keddi döntése értelmében. Ez azt jelenti, hogy az összes megsérült vagy összedőlt épületet teljes egészében állami pénzen hozzák helyre. A szociális tárca kétmilliárdos közmunkaprogramot indít, az oktatási kormányzat pedig ingyen tankönyvvel segít az árvíz sújtotta területek lakóin. A kabinet elfogadta a státustörvény tervezetét, és határozott a jegybanktörvény módosításáról is. A pénzügyi törvénycsomag részeként pedig 2,5 millió forintig újra adómentessé teszik a reprezentációs költséget a társas vállalkozások számára.
Legalább százszázalékos kártalanításra számíthatnak az árvízkárosultak - jelentette be a kormány keddi ülése utáni tájékoztatón Borókai Gábor kormányszóvivő. Szavai szerint minden megrongálódott vagy összedőlt építményt állami pénzekből hoznak helyre. Százszázalékosnál jelentősebb kártalanításban pedig azok részesülnek, akiknek alacsonyabb komfortfokozatú házuk volt, hiszen a kor követelményeinek megfelelő házak épülnek majd a helyükön.

Újjáépítés mellett falurendezés is

A kormány tervei szerint az újjáépítés mellett falurendezési programot is indítanának a Felső-Tisza vidékén. A terveket neves építészek készítenék és a helyi önkormányzatokkal egyeztetve, illetve országgyűlési képviselők bevonásával készülnének el a végeleges koncepciók. A szociális tárca másfél, kétmilliárdos közmunkaprogramot indít a térségben, az oktatási minisztérium pedig tan- és szemléltető eszközökkel segíti a károsultakat. A kormány adatai szerint eddig 10-15 milliárdos kár keletkezett az árvíz folytán, az újjáépítés pedig legalább 20-25 milliárd forintba kerül majd - az összegek azonban még emelkedhetnek.

Húszezer forint a magyar iskolába járó határon túliaknak

A kormány második olvasatban tárgyalta és elfogadta a határon túli magyarok kedvezményeiről szóló törvény tervezetét, az úgynevezett státustörvényt. Németh Zsolt külügyi államtitkár arról tájékoztatta az újságírókat, hogy az új törvény értelmében kulturális, oktatási, egészségügyi, illetve utazási és családi kedvezményekhez juthatnak majd a határon túli magyarok. A kedvezmények igénybevételéhez egy magyar igazolvány szükséges, amit a BM állíthat ki. Feltétel, hogy az illető ne akarjon bevándorolni vagy letelepedni, és ne jelentsen nemzetbiztonsági vagy épp idegenrendészeti kockázatot.

Az okmányt a BM állíthatja ki, ehhez azonban egy határon túli magyar szervezet ajánlására lesz szükség. A kedvezmények része még, hogy a magyar iskolába vagy óvodába járó, legalább kétgyermekes családok gyermekenként évi 20 ezer forint támogatásban részesülnek. Az elkövetkezendő két évben az új törvény nyolcmilliárdos terhet ró a költségvetésre.

Hatszázalékos gyógyszeráremelés júniusban

Megkötetett a gyártókkal a hároméves gyógyszerár-megállapodás - jelentette be Mikola István egészségügyi miniszter. Ennek értelmében június elsejével 6,3 százalékos áremelés várható, ez azonban csak a társadalombiztosítás által támogatott készítményekre vonatkozik. Jövőre 2,8, 2003-ban pedig az aktuális infláció hetven százalékának erejéig emelkedhetnek a támogatott gyógyszerek árai. A miniszter szerint szűkös lesz az idei gyógyszerbüdzsé, így csaknem hétmilliárd forintot kell előteremteni a fellépő hiány pótlására. A 147 milliárdos büdzsé megtervezésekor nem szakmai döntések születtek, mert az már látszott előre, hogy ennyi pénz nem lesz elegendő - vélekedett Mikola.

Ismét adómentes a reprezentáció

Évi 2,5 millió forintig újra adómenetes lesz a reprezentációs költség. A kormány a kamarákkal folytatott tárgyalásai után döntött úgy: évi 500 millió forintos bevétel fél százalékát lehet legfeljebb reprezentációra költeni adómentesen. A kabinet a változtatást a pénzügyi törvénycsomag részeként nyújtja majd be a parlamentnek.  • Tippek
  • Hírek