Árpád
-2 °C
4 °C

Végetértek a mi kalandozásaink

2000.03.24. 17:29
A milleneumi év első napján ünnepélyes keretek között a Parlamentbe szállították a Szent Koronát és a koronázási ékszereket. Az Országgyűlés szombati ünnepi ülésén - amely közvetlenül az ereklyék megérkezése előtt zajlott - Göncz Árpád államfő aláírta a Szent Koronáról szóló törvényt. Az ünnepi ülés keretében Áder János, a parlament elnöke, illetve Orbán Viktor miniszterelnök megnyitotta a milleneumi évet.

A Parlament üléstermében, képviselők, állami tisztviselők, a történelmi egyházak képviselőinek, a határon túli magyarság képviselőinek jelenlétében a Himnusz eléneklésével kezdődőtt meg a Millinniumi Év nyitóünnepsége, a Szent Korona átszállításának tiszteletére rendezett állami ünnepség.

A millenniumi ünnepségeket Áder János, az Országgyűlés elnöke nyitotta meg. Az ünnepi díszbe (fekete öltöny, ruha) öltözött jelenlévők előtt Áder elmondta, hogy immáron magyarságunk és európaiságunk rokon értelművé vált, van értelme a közös erőfeszítésnek. A számadáskor nem helyes, ha elfelejtkezünk közös sikereinkről - emlékeztetett az Országgyűlés elnöke.

Ezután Göncz Árpád, a Magyar Köztársaság elnöke mindenki előtt aláírta a Szent Korona törvényt és rövid beszédében köszöntötte azt.

Pető: neokonzervatív, neofita túlbuzgóság
  Nem értünk egyet a korona átszállításával, mert attól tartunk, hogy ez az út csak egy hosszabb út kezdete, melynek során előbb-utóbb közjogi funkciót kap az ereklye, ami ellentétes lenne alkotmányunkkal - jelentette ki Magyar Bálint, az SZDSZ elnöke szombati budapesti sajtótájékoztatóján. Ezért nem kísérjük a koronát ezen az úton - hangsúlyozta Pető. A XX. század bebizonyította, hogy ,,bárkik is próbáltak felkapaszkodni a magyar koronára" - attól még nem lettek nagyobb politikusok. Pető Iván ,,neokonzervatív, neofita túlbuzgóságnak" nevezte a korona átszállítását. Szerinte államformától függetlenül nincs még egy ország Európában, ahol a törvényhozás épületében őriznék a királyi koronát.  
Múltunk eddig is volt, mostantól ezer év áll mögöttünk - kezdte beszédét Orbán Viktor. 36 emberöltőn, 1000 éven át vártunk erre a napra, amikor az évek száma kettessel kezdődik. ,,Mától ezer éven át így lesz". A miniszterelnök a korona és magyarország középkori és legújabbkori történetével tűzdelt beszédében kihangsúlyozta: mivel a korona tette lehetővé, hogy Európába lépjünk, már ez is elegendő ok arra, hogy a magunkkal vigyük az új évezredbe, és hogy ne múzeumi tárgyat, hanem a mindenkori magyar állam szimbólumát, a nemzeti egység kifejeződését lássuk benne, de emellett azért is fontos, mert múltja, emlékei, hagyományai nélkül az ember nem ember. Orbán megemlítette még: A mi feladatunk a rendszerváltás volt, s ezzel végetértek a mi kalandozásaink. A XXI. században új feladatok várnak ránk, de szerencsés, aki ezt megérheti. ,,A mi ezredfordulónk kapukat tár ki, elindít valami felé". Most érdemes álmodni, s aki akar, fel is ébredhet és végrehajthatja álmait - mondta a miniszterelnök. A képviselők felálva tapsolták meg a miniszterelnököt, aki Áder János után szintén megnyitotta a millenniumi évet.

Ezt követően Áder engedélyt adott a korona átszállítására. Néhány perccel később - fél ötkor - a Nemzeti Múzeumban két kiválasztott muzeológus áthelyezte a koronázási ékszereket a szállító vasdobozba, a koronát pedig egy speciális golyó-, hő- és ütésálló üvegtárlóba. A koronát hat koronaőr, az ékszereket pedig további hat őr helyezte a feldíszített és nemzetiszínűre kivilágított Múzeum előtt parkoló zárt Mercedes szállítójárműbe. A menetoszlop négy óra negyven perckor hagyta el a Múzeum bejáratát. A szállítójárművet a Köztársasági Őrezred számos fekete Mercedese kísérte a Parlamentig a Múzeum illetve a Károly körúton és a Bajcsy-Zsilinszky úton keresztül.

A Kossuth téren a hideg idő ellenére többezren gyűltek össze és figyelték kivetítőkön keresztül a Parlamentben folyó ünnepséget, valamint az ereklyék átszállítását. A téren az első történést a Díszzászlóalj és a zenekar megérkezése jelentette, körülbelül abban az időpontban, amikor az erekléyék elhagyták a Múzeumot. A ünnepi ülés megkezdése után nem sokkal megjelentek az Országház főkapujában legfőbb közjogi méltóságaink, akik - a Magyar Tudományos Akadémia elnökével kiegészülve - egyben a Szent Korona Testület tagjai. Az ereklye megérkezésére és hivatalos fogadására Áder János, Göncz Árpád, Orbán Viktor, Németh János, az Alkotmánybíróság elnöke és Glatz Ferenc, az MTA elnöke várt.

A Szent Koronát és a koronázási jelképeket szállító jármű a tervezett időpontban, kevesebb mint negyedórás utazás után, röviddel 17 óra előtt megérkezett a Parlament épülete elé. A tömeg hangos üdvrivallgással fogadta az ereklyéket, amelyek 1978 után immáron másodszor - jelen esetben hosszabb időre - kap helyet az Országgyűlés épületében.

Mielőtt az épületbe szállították volna az ékszereket - a milleneumi év alkalmából - a téren a Himnusz hangjaira felhúzták az ország zászlaját, amelyre Göncz Árpád adott engedélyt. Ezt követően került sor a Korona - egyelőre utolsó útjára, amely a páncélozott járműtől a a Parlament bejáratáig vezetett. Mindeközben ágyudörrenések robaja töltötte be a Kossuth teret. A lépcső tetjén állva a kornatestület tagjai fogadták az ereklyéket valamint a velük együtt érkezett történelmi zászlókat.

Az átszállítás utolsó momentumaként ünnepélyes keretek között az Országház Kupolatermében felállított speciális tárolóban helyezték el az ereklyéket. Mint ismert, ezentúl a mintegy a 43 millió forintért felállított, rendkívüli biztonságot nyújtó tárolóban tekinthetők meg a koronázási ékszerek. A tároló kialakítása következtében a természetes fény nem éri, és a speciális megvilágítás miatt sosem vetődik árnyék az ékszerekre. A koronát és a koronázási jelvényeket új helyükön először a koronatanács öt tagja tekintette meg. Az Országgyűlés előtt az ünnepség után többezer ember várt arra, hogy megtekintse a Szent Koronát és a koronázási jelvényeket, amire a szombaton este 18 és 22 óra között bárkinek alkalma nyílt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?