Terjed a korrupciós szemlélet

2000.07.11. 12:22
A kormányprogramban vállalt kötelezettségek kétharmadát, a tárcát érintő jogalkotási feladatoknak pedig szinte száz százalékát teljesítettük - mondta Dávid Ibolya, az igazságügyi tárca kétéves tevékenységét értékelő sajtótájékoztatón. A minisztérium tervei között a nemzeti korrupcióellenes stratégia kidolgozása mellett egyes jogi eljárások internetes intézésének lehetősége is szerepel.
Az igazságügyi tárca kétéves működése alatt a Büntető Törvénykönyvet és a büntetés-végrehajtást érintő módosítások - például a kábítószerrel kapcsolatos törvények új szabályozása vagy a tényleges életfogytiglan alkalmazása - találkoztak az állampolgárok vélekedésével, és ez az értékmérés legfontosabb eleme - mondta Dávid Ibolya. A tárca a jogalkotói munka mellett sokat tett a perek gyorsítása, illetve az eljárások egyszerűsödésért is, és egyes esetekben, mint az olajügyek vagy néhány sortűzper, soronkívüliséget rendeltünk el - tette hozzá a miniszter asszony.

Dávid: terjed az országban a korrupciós szemlélet

Dávid Ibolya, IM miniszter
Az igazságügyi tárca tervei között szerepel a nemzeti korrupcióellenes stratégia kidolgozása is. Ennek kiindulási pontja a kormányprogram és az ENSZ erre irányuló kutatási programja. A stratégiát megalapozó közvéleménykutatás első eredményeit a magyarországi korrupció mértékéről és formáiról a Magyar Gallup Intézet májusban hozta nyilvánosságra. A pontos tények széleskörű ismertetésére minél hamarabb szükség van, mivel terjed az országban a korrupciós szemlélet - mondta Dávid. A törvénycsomagot reményeink szerint szeptemberre tudjuk a kormány asztalára tenni - tette hozzá.

Az igazságügyi tárca az internetről

Vélemények a tárca munkájáról
Összességében elégedettek a kisgazdapárt az igazságügyi tárca tevékenységével. Hozzá kell tenni azonban, hogy a törvényalkotásban már a kétharmados törvényekkel kellene foglalkozni, az ellenzék azonban nem nyitott az együttműködésre -mondta el az Indexnek Túri Kovács Béla, az FKGP frakcióvezető helyettese

Vastagh Pál, szocialista képviselő, volt igazságügyi miniszter azonban, ahogy fogalmazott, nem látja túl rózsásan a helyzetet. A jogalkotási program szegényes és nem a legégetőbb kérdésekkel foglalkozik; például évek óta várat magára a Büntetőtörvénykönyv korszerűsítése, ám ezen a területen érdemben két éve nem történt semmi - mondta el az Indexnek az MSZP képviselője.

Az elkövetkező években forradalmi változás várható az internet területén, ami nagy kihívás, és amire mindenképpen fel kell készülni -mondta Dávid Az internet remélhetően biztosítja majd, hogy minél több helyen megjelenjen a kormány munkája.

Gadó Gábor, helyettes államtitkár a tárca tervei között említette, hogy jövőre a cégtörvény megalkotásával összhangban megteremtik annak jogi feltételeit, hogy a cégeljárás egyes lépéseit elektronikus formában is el lehessen intézni. Ez 2-3 év múlva 15-20 napra rövidítené a folyamatot, másrészt, ha az összes csatolt dokumentum hozzáférhető lenne a hálózaton, a teljes körű cégnyilvánosság a valóságban is létrejöhetne.

A tárca internettel kapcsolatos terveinek másik része egyelőre utópisztikusak - mondta Gadó. Ezek a tervek egyes jogi eljárásokba tervezik az internet bevonását.