Ervin
14 °C
21 °C

Igazoltatás a budapesti iraki nagykövetség előtt

2003.04.10. 19:33
Péterfalvi Attila adatvédelmi ombudsman egyelőre nem kívánta minősíteni azt az értesülést, hogy a háború kezdete óta az Országos Rendőr-főkapitányság utasítására igazoltatások folynak a budapesti iraki nagykövetség előtt. Garamvölgyi László ORFK kommunikációs igazgatója szerint a rendőrségre eddig nem érkezett panasz az igazoltatásokkal kapcsolatban.
A konkrét ügyben annak lezárásáig nem kívánt nyilatkozni az adatvédelmi ombudsman, annyit azonban elmondott, várhatóan hetekbe telik, amíg véleményét kialakítja a budapesti iraki nagykövetség előtti igazoltatásokkal kapcsolatban.

Mindenkinek felírják az adatait

Az RTL Klub csütörtöki beszámolója szerint a háború kezdete óta - az Országos Rendőr-főkapitányság utasítására - mindenkinek az adatait felírják a rendőrök, aki be akar menni az iraki külképviselet épületébe. Péterfalvi Attila úgy nyilatkozott, az igazoltatás feltételei törvényben szabályozottak: eszerint akkor van mód erre az intézkedésre, ha a rendőrnek feladata ellátása során személyazonosság megállapítására van szüksége.

Ugyanakkor - utalt rá - a rendőrség szolgálati szabályzata szerint akkor lehet rögzíteni az adatokat, ha erre valamilyen intézkedés megtételéhez szükség van. Az ombudsman úgy nyilatkozott, "világos, hogy a konkrét ügy papírokból nem ítélhető meg".

Jogszerűen, nemzetbiztonsági okokból

A rendőrségi törvény alapján eljárva jogszerű az igazoltatás és a személyes adatok rögzítése az iraki követség előtt - jelentette ki Garamvölgyi László ezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs igazgatója, aki hozzátette, a rendőrség az igazoltatásokat bűnmegelőzés céljából más követségek előtt is megteszi.

Az ORFK kommunikációs igazgatója kijelentette az ellenőrzéseket követő regisztrációk alapján begyűjtött információkat a rendőrség adatbázisként két évig kezelheti, majd azt követően, ha nem indul eljárás, köteles azt megsemmisíteni. A rendőrség garanciális biztonságot vállal arra, hogy az általa begyűjtött adatok illetéktelen személy birtokába nem kerülhetnek.

Garamvölgyi László közölte azt is, hogy a háború kitörése óta nemzetbiztonsági okokból fokozottabban figyelik az érintett országok nagykövetségeit és azok különböző érdekeltségeit. Tájékoztatása szerint a rendőrségre eddig nem érkezett panasz az igazoltatásokkal kapcsolatban.