Kovács: a Fidesz virtuálisan kormányoz

2000.03.24. 21:16

kl A Magyar Szocialista Párt 2000-ben arra készül, hogy kormányzásra, vagyis az emberek többségének kedvező kormányzásra kényszerítse a kabinetet - hangoztatta Kovács László a párt elnöke, keddi évnyitó sajtótájékoztatóján. Az MSZP a parlamenti ciklus feléhez közeledve kormányzati alternatívát kíván felmutatni, amit az is bizonyít, hogy ez évi kongresszusukon elfogadják az új pártprogramot is. Az Orbán-kabinet eddigi teljesítményéről szólva Kovács kifejtette: a kormányzás látszata nem helyettesíti magát a kormányzást.

A lakosság számára 1999 a csalódás éve volt, mivel elmaradtak a beígért adócsökkentések és véglegessé vált, hogy a Fidesz nem váltja be választási ígéreteit - hangoztatta Kovács. "Az emberek nem értik, hogy ha az államháztartás rendben van, saját háztartásaik miért küzdenek gondokkal" - fűzte hozzá a pártelnök. A szocialisták elnöke tájékoztatójának elejét az elmúlt év értékelésének szánta. Véleménye szerint a gazdaság az 1995-ös stabilizációs csomagnak köszönhetően tavaly is eredményes évet zárt. Kovács szerint tavaly bebizonyosodott, hogy a kabinet alkalmatlan a kormányzásra, a ciklus második évére ugyanis elfogyott a kezdeti lendület, kiderült hogy a Fidesz programja csak a pozíciók megszerzéséig terjedt. Az MSZP számára viszont a talpra állást jelentette az elmúlt év, megkezdődött a valódi párbeszéd, az embereket foglalkoztató kérdések megválaszolása - vélekedett a szocialista pártelnök.

kl
Az MSZP 2000-ben arra készül, hogy az emberek többsége számára kedvező kormányzásra kényszerítse a kabinetet. Emellett az idei évben a kormányzati alternatívát kívánnak felmutatni. Ez évi kongresszusokon pedig elfogadják új programjukat, amely Kovács szerint az nem Blair, Jospin vagy Schröder vezette baloldali program lesz, hanem kifejezetten magyar koncepciót testesít majd meg.

A leendő államfő személyéről szólva Kovács kifejtette, hogy az országnak olyan elnökre van szüksége, aki képes a nemzeti összefogás megteremtésére. Orbán Viktor kijelentéseire - amelyekben elutasította a szocialisták javaslatát az elnök személyéről való egyeztetésre - Kovács így reagált: reméli az elnök nem a kormánytöbbség elnöke, hanem a Magyar Köztársaság elnöke lesz.

A tájékoztató végén Kovács kijelentette: tavaly kipukkant a Fidesz kommunikációs stratégiája, a kormányzás látszata nem helyettesítheti magát a kormányzást. A kabinetnek fel kell hagynia a virtuális kormányzással - zárta sajtótájékoztatóját Kovács László.