Berta, Bettina
15 °C
26 °C

A kormány tárgyalna a kettős állampolgárságról

2003.08.03. 17:42
Kész szakértői tárgyalásokat folytatni a kettős állampolgárság kérdéséről a kormány - jelentette ki Kovács László a Szigeten. Az Európai Unióban kollektív alapon nem, csak egyénileg bírálják el a kérelmeket - tette hozzá.
Bár a kérdés rendkívül bonyolult, Magyarország kész szakértői tárgyalásokat folytatni a határon túli magyar szervezetekkel, a szomszédos országok kormányaival és az EU-val a kettős állampolgárság esetleges kiterjesztésének lehetőségeiről - jelentette ki Kovács László külügyminiszter a Sziget fesztiválon. "Az Európai Unióban nem adnak kollektív alapon kettős állampolgárságot, csak egyéni elbírálás alapján" - mondta a vajdasági magyarok kezdeményezése kapcsán a külügyminiszter.

A kormány szerdán tárgyalja azt az előterjesztést, amely azzal kapcsolatos, hogy Magyarország november 1-től - európai uniós jogharmonizációja keretében - vízumkötelezettséget vezet be Szerbia-Montenegróval és Ukrajnával szemben.

"Azt javasoljuk, hogy e két ország állampolgárai alacsony költségért, a lehető leggyorsabban, többszöri beutazást és hosszabb magyarországi tartózkodást biztosító vízumhoz jussanak" - közölte Kovács László.