Csatárcsere

2000.01.30. 19:25
A Fidesz-Magyar Polgári Párt szombaton tartott XII. kongresszusa a pártelnöki és a miniszterelnöki poszt szétválasztása mellett döntött, ezt követően pedig Kövér László polgári titkosszolgálatokat felügyelő minisztert választotta a párt elnökévé. Az új és a régi elnök egyaránt pártjuk bénultságával indokolta két tisztség elkülönítését, és a lépéstől azt várják, hogy a Fidesz megfelelő hátteret tudjon adni az Orbán-kormány munkájához, valamint a 2002-es választásokon megerősödötten induljon el. Bár mostantól nem Orbán Viktor a Fidesz első embere, belátható ideig ő marad a párt első számú politikusa - értékelte a történteket az új elnök.

Nyitott kapukat döngetett szombaton az Elektromos sportcsarnokában az, aki újdonságot szeretett volna megtudni a Fidesz-MPP közeli jövőjével, leendő elnökének személyével kapcsolatban. Az előző hetek, hónapok egyeztetése után ugyanis eldöntött kérdések megvitatására érkeztek a küldöttek a kongresszus helyszínére. A megyei választmányok kibővített ülései és az országos elnökség tanácskozása után tényként lehetett kezelni, hogy Orbán Viktor kormányfő megválik az elnöki poszttól és közel hét év elnökösködés után Kövér László veszi át megbízatását a párt élén.

A elsőként felszólaló leköszönő elnök - miként a többi szónok - az előző másfél év értékelésével kezdte mondandóját. Orbán Viktor elmondta, hogy kormányra kerülésükkor egy az eddigiekhez képest merőben új társadalmi és gazdasági modell megvalósításába kezdtek. A pártelnök szerint kétharmad-egyharmados Magyarország helyett - ahol csak keveseknek adatik meg a felhalmozás lehetősége - tömegek számára kívánják a jólétet elérhetővé tenni. A gazdasági mutatók és a kormány erőfeszítései alapján miniszterelnök eldöntöttnek tekinti az elgondolásuk helyességéről a választások óta folytatott vitát.

Pártjának elmúlt tizenkét évét értékelve a távozó elnök megállapította, hogy a Fidesz személyisége sokat fejlődött, az mára kialakult. Ez pedig lehetővé teszi a pártelnöki és miniszterelnöki funkció szétválasztását. A kormányfő szerint a párt a kormányzás elmúlt másfél évben nemhogy erősödött volna, hanem egyenesen gyengült, a hatalomgyakorlás felemésztette energiájukat. Orbán úgy vélekedett, hogy a miniszterelnök távozása a párt éléről a megfelelő erődemonstráció a Fidesz esetében. Az előző két kormány vezető pártja nem volt erre képes, elsősorban az esetleges gyengüléstől való félelem miatt - emlékeztetett Orbán.

Személyesen nehéz döntés a távozás, mert megtisztelő és felemelő feladat volt a Fidesz elnökének lenni - adta a posztok különválasztásának szubjektív hátterét a kormányfő. Az új elnök megválasztása és személye sem képes azonban megoldani a problémákat, csak előfeltétele a párt 2002-es jó szereplésének, a nehézségek áthidalása az egész Fidesz feladata.

Az elnökként utolsó beszédét tartó Orbán után a párt vezető személyiségei értékelték saját szakterületük, tárcájuk munkájának bemutatásával a kormányzás első másfél évét. A felszólalók egybehangzóan a két funkció szétválasztása mellett foglaltak állást.

A elnöki poszt várományosa, Kövér László csak azután kért szót, miután a kongresszusi küldöttek a miniszterelnöki és a pártelnöki megbízatás szétválasztása mellett döntöttek. Egyetlen jelölés érkezett, Kövérre, az országos elnökség állásfoglalását közvetítő Áder János házelnök részéről.

Kövér László felszólalása elején jelezte, hogy elfogadja jelölését a párt élére. Az elnöki poszt várományosa kifejtette, hogy jelenleg a kormány árnyékában a pártnak nincsen önálló akarata, véleménye, így nem képes a kabinet támogatására. Lazultak a Fidesz kapcsolatai, nem képes támogató értelmiségiekkel fenntartott viszonyt ápolni. A legfontosabb feladatként emellett a következő választásokra való készülődés megkezdését tartotta.

Bátor elismerésre méltó döntésnek nevezte a két tisztség külön személyre bízását. Felvethető ugyanis annak a veszélye, hogy a párt kihátrál kormánya mögül. "Vagyunk, akik vagyunk - kiszámíthatóak" - hangsúlyozta többször is Kövér, szembe állítva a vázolt veszéllyel. "A súlyt egyedül nem bírom el, nem is akarom egyedül vállalni a felelősséget" - mondta Kövér, hozzá téve, hogy a párttagoknak is több munkát kell magukra vállalniuk.

Hosszasan ecsetelte pártjának erényeit és jellemzőit Kövér László, több mondatával is azt érzékeltetve, hogy szerinte bizonyos értékeket Magyarországon jelenleg csak a Fidesz-MPP képvisel. "Csak minket érdekel a fiatal családok sorsa, csak nekünk fontos a nemzet, az ország" - jelentette ki Kövér László. Hozzátette, hogy csak a Fideszt érdekli, mi lesz 50 év múlva itt illetve a Kárpát medencében élő magyarokkal. "Nem világpolgárokká akarjuk nevelni gyermekeinket, mi itt éltük le az elmúlt tíz évet, nem dekkoltunk Londonban és Los Angelesben zsíros ösztöndíjakkal" - jellemezte tovább pártja szellemiségét Kövér.

A jelenlegi titokminiszter beszéde végén megköszönte Orbán Viktornak, hogy "idáig vezette a Fideszt. "Vagyok, aki vagyok, megbízhattok bennem" - zárta beszédét Kövér. Ezt követően a kongresszus titkos szavazással megválaszotta új elnökét, Kövér Lászlót, 476 szavazattal, tizenegy érvénytelen szavazat mellett, ellenszavazat nélkül.

A kongresszus utáni sajtótájékoztatón a távozó Orbán gratulált az újdonsült pártvezérnek. Orbán Viktor elmondta, hogy szerinte Magyarország polgárai szempontjából jónak szerencsésnek nevezte a küldöttek döntését. "Jól elláttam eddeig a miniszterelnöki teendőket, de a pártelnöki feladatok elvégzésére már nem volt energiám" - jellemezte a miniszterelnök az előző másfél évet. Kövér László titokminiszteri megbízatásáról elmondta, annak tudatában vállalta el a párt vezetését, hogy a két tisztséget nem lehet teljes energiával ellátni. Nem kíván lemondani, mivel nem hibázott, távozásnak körülményeiről, utódlásáról a jövő héten egyeztet a miniszterelnökkel - vázolta a közeljövőt a Fidesz-MPP szombaton megválasztott elnöke.