Kövér szerint nem lett volna szabad elindítani a népszavazást

2004.12.18. 11:37
Ha az igenek lettek is volna többségben, a kétharmados törvények módosításáról az MSZP-vel nem sikerült volna megegyezni - mondta a Magyar Nemzetnek adott interjújában Kövér László. A Fidesz országos választmányának elnöke szerint számolni lehetett az MSZP durva és aljas szociális demagógiájával fűszerezett kampányára.
Ha azt nézzük, milyen esélyeket lehetett tulajdonítani egy ilyen kezdeményezésnek, akkor ezt a népszavazást nem lett volna szabad elindítani, mondta Kövér László, a Fidesz országos választmányának elnöke a Magyar Nemzetnek adott interjújában. A politikus szerint az első pillanattól kezdve látszott, hogy a referendumnak nem lehet pozitív kimenetele: ha az igenek lettek volna is többségben, a kétharmados törvények módosításáról nem tudtak volna megállapodni az MSZP-vel.

Kockázatok

Nagyon nehezen tudtuk volna megmagyarázni az erdélyi magyaroknak, a délvidékieknek, hogy miért is nem támogatjuk ezt a kezdeményezést - indokolta politikájukat a Magyar Nemzet kérdésére Kövér László. A politikus szerint hazai, nemzetileg elkötelezett híveiknek még talán el lehetett volna magyarázni, mennyire kockázatos a népszavazás, de a határokon túlra már csak egy "differenciálatlan" nem jutott volna el. Ugyanakkor hangsúlyozta, miután összegyűlt a 200 ezer aláírás, azaz a népszavazást meg kellett tartani, erkölcsi alapon egy nemzetét valamennyire is tisztelő politikus nem tehetett mást, mint hogy megpróbálta a a már kialakult helyzetben az igeneket többségre jutattni. Számolva azzal, hogy az MSZP egy durva és aljas szociális demagógiával fűszerezett kampányt folytat a nem szavazatok érdekében - tette hozzá.

Kövér László szerint a kettős állampolgárság biztosítása olyan lelki, erkölcsi és politikai támasz lehetett volna a határontúliaknak az anyaország részéről, mely a mindennapi küzdelmek, megaláztatások közepette a magyarság megtartásában óriási előnyt jelentett volna a mostani helyzethez képest. A referendum eredménye pedig jelentősen rombolja a a közösség ellenállóképességét az asszimilációs törekvésekkel szemben.

Nyertesek és vesztesek

Kövér szerint a felmérések megoszlanak arról, melyik hazai politikai erőnek kedvezett inkább a kampány, de a Fidesz szavazói számára az kétségtelenül a sz összetartozás és az összetartozásért való cselekvés élményének megélése volt. A baloldali szavazótábort ugyanakkor elbizonytalanította, hiszen tiznnégy éve nem fordult elő, hogy az MSZP és politikusai, plattformjai vagy munkacsoportjai ellenvéleményt fogalmaztak volna meg a párt hivatalos álláspontjával szemben. A válaszmány elnöke úgy vélte, "Gyurcsány Ferenc nem velünk került szembe, és pláne nem minket győzőtt le: egyszer és mindenkorra megverte a baloldalt a nemzeti küzdőtéren". Kövér szerint a a népszavazásnak egy nyertese van, a határon túli magyarokat beolvasztani akaró soviniszta politika.