2024. június 14. 21:00
Németország
Skócia

A Fidesz 'kényszerhelyzetbe került' a kettős állampolgárság kérdésében

2004.12.13. 07:18
A Fidesz elnökségének hét végi, siófoki zárt ülésén elhangzott, hogy kényszerhelyzetbe került a határon túliak kedvezményes állampolgárságával kapcsolatos ügyben, de nem tehetett mást, mint hogy határozottan az "igen" mellett kampányolt. Az ellenzéki párt szerint a népszavazáson kiderült, hogy egy "nemzeti ügy" felvetése nem elég a hatásos mozgósításra.
A Népszabadság információi szerint a Fidesz elnöksége hét végi, kétnapos siófoki ülésén az európai parlamenti választások eredményét rendkívül kedvezőnek nevezték. A két időközi választás szécsényi mandátumának a megszerzése szintén siker a Fidesz számára, s reményeik szerint Sopron parlamenti képviselője is fideszes lesz.

Kényszerhelyzet

Az ülésen részletesen elemezték az előző vasárnapi népszavazási eredményeket is. A kórház-privatizáció elutasítása ügyében ugyan nem volt eredményes a referendum, de a Fidesz vezető politikusai szerint azt is sikernek lehet elkönyvelni, hogy a szavazók kétharmada igent mondott az ügyben. Egyedül a kettős állampolgárságról szóló népszavazás "billentette meg" a pozitív mérleget. Mindebből azt a konklúziót lehet levonni a Fidesz szerint, hogy egy "nemzeti ügy" felvetése nem elég a hatásos mozgósításra, különösen, ha erőteljes a létbizonytalanság érzése a választók körében.

Mint mondták, a Fidesz kényszerhelyzetbe került a határon túliak kedvezményes állampolgárságával kapcsolatos ügyben, de nem tehetett mást, mint hogy határozottan az "igen" mellett kampányolt. Információk szerint a részletes népszavazási adatok ismeretében az is kitűnt, hogy a jól mozgósítható Fidesz-szavazók 10-15 százaléka valószínűleg nem érezte kötelezőnek, hogy két igennel voksoljon.

Várnának egy évet

A Népszabadság úgy értesült, hogy a Fidesz megvárja a privatizációs népszavazás kapcsán az Alkotmánybíróság döntését, ha a referendumot a jövő őszre írnák ki, az ellenzéki párt valószínűleg fenntartaná kezdeményezését. Mint mondták, így elég idő telne el a mostani kétigenes népszavazás után, s ismét lehetne mozgósítani a társadalmat. A jelszó munka, otthon, biztonság lenne.