Jolán
7 °C
13 °C
Index - In English In English Eng

Kövérek vagyunk és nem tudunk lefogyni

2008.06.17. 18:36
Kétmillió elhízott és négymillió túlsúlyos található Magyarországon. Túlnyomó többségük akkor se tud lefogyni, ha akar.

A legfrissebb közvélemény-kutatás szerint hazánkban a megkezdett fogyókúrák 96 százaléka sikertelen; többen, legalább 5-6 "sikeres fogyókúrás" módszert is kipróbálnak eredmény nélkül, mondta el Torzsa Péter háziorvos, a Tudatos Fogyás Aktív Programja roadshow szegedi állomásán.

A szakember kifejtette: az elhízás - a dohányzás után - a második legfontosabb rizikófaktor a koszorúér-betegségek kialakulásában. A magyarországi adatok alapján jelenleg 2 millióra tehető az elhízottak és 4 millióra a túlsúlyos emberek száma. Szakértők véleménye szerint, ha a túlsúlyos lakosok nem tesznek problémájuk ellen, 5 éven belül már az elhízottak közé tartoznak.

A felmérés eredményei szerint a túlsúlyban érintettek 52,7 százaléka nő, tette hozzá a szakember. A jelenség kialakulásának oka a kényelmes életvitel, az egyre kevesebb mozgás, szénhidrátokban, zsírokban gazdag ételek. A Szinapszis közvélemény-kutató cég által elkészített, reprezentatív felmérése szerint az érintettek a korábban átélt "kudarcok" miatt csalódottá válnak, és inkább együtt élnek súlyproblémáikkal, mintsem szakember segítségével megoldják azt.

Antal Emese, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke elmondta: érdemes mérlegelni, hogy minél hosszabb idő alatt fogyunk le, annál könnyebben tudjuk megtartani ideális súlyunkat hosszú távon. Ez csak életmódváltással oldható meg. A kedvező változások első két alappillére a diéta és a mozgás.

15%
7990 Ft
6792 Ft
15%
6490 Ft
5517 Ft