Ervin
14 °C
21 °C

Kövér László elképzelhetőnek tartja a kisgazdák kilépését a koalícióból

2001.05.04. 22:50
Kövér László nem tartja elképzelhetetlennek, hogy a kisgazdák a hétvégén úgy döntenek: kilépnek a kormánykoalícióból. Úgy véli, hogy a kisgazdapárt jelenlegi nehézségeinek gyökerét az FKGP vezetésében kell keresni. A párttal kapcsolatos botránysorozat nem okozott meglepetést a Fidesz elnökének, szerinte számítani lehetett arra, hogy az MSZP és az SZDSZ végső kétségeesésükben felrobbantja aknáit. A 2002-es parlamenti választásokat pedig egyedül kell megnyerniük.
Kövér László, a Fidesz elnöke úgy véli: nem tartja kizártnak, hogy a kisgazdapárt ceglédi országos nagygyűlésén és nagyválasztmányán a küldöttek a koalícióból való kilépés mellett döntenek.

Kövér László
- Ha a józan ész és a nemzet iránti felelősség kerekedik felül, akkor még érdemben sem foglalkoznak majd a kilépés lehetőségével - fogalmazott a Fidesz elnöke, megjegyezve: sem az FKGP szavazói, sem nemzetközi szövetségesei nem tudnák elfogadni a párt távozását a koalícióból. Meglátása szerint az FKGP-nek nincs olyan sérelme, amit okkal-joggal vethetne fel a kormány működését vagy pedig a Fidesz viselkedését illetően.

- A kisgazdapárt a koalíciós szerződésben foglalt jogait maradéktalanul gyakorolhatja - jelentette ki Kövér, hozzátéve: az FKGP-vel az elmúlt három évben mindmáig kölcsönösen korrekt viszonyban voltak. Emlékeztetett, hogy a koalíciót nem Torgyán Józseffel, hanem a kisgazdapárttal kötötték; 1998-ban nem volt más erkölcsileg és politikailag választható alternatíva. Hozzátette: a kisgazdapárt jelenlegi nehézségeinek gyökerét az FKGP vezetésében kell keresni.

A kisgazdapárttal kapcsolatos botránysorozat nem okozott meglepetést a pártelnöknek, szerinte számítani lehetett arra, hogy az MSZP, illetve az SZDSZ - végső kétségbeesésükben, mivel a koalíció sem az államfőválasztás, sem a kétéves költségvetés kapcsán nem bomlott fel - felrobbantja aknáit. Az SZDSZ egyre kisebb eséllyel küzd a parlamenti küszöb átlépéséért. Azt sem tartja kizártnak, hogy a szabad demokraták "pánikreakciójának" végeredményeként megfoganhat az SZDSZ nyíltan vállalt stratégiai szövetsége az MSZP-vel, ami gyakorlatilag létrehozná a baloldal egységét. Arra a felvetésre, hogy Csurka István MIÉP-elnök szerint a Fidesz előtt 2002-ben két alternatíva áll, vagy a Magyar Igazság és Élet Pártját vagy az MSZP-t választja koalíciós partnernek, Kövér László azt mondta: ez az "egyébként jó tollú pártelnök úr fantáziájának berozsdásodásáról árulkodik", mert más elméleti lehetőségek is vannak.

- Az egyik a kisebbségi kormányzás, a másik a választások újbóli kiírása. De a felsorolt négy alternatíva egyike sem jó választás a számunkra, tehát marad az ötödik: egyedül kell megnyerni a 2002-es választásokat - tette hozzá a politikus. Véleménye szerint igazi tartalékai csak a Fidesznek vannak, mivel az MSZP maximum csak a szavazásra hajlandók egyharmadát tudja megszólítani.

- Az a kérdés, hogy ezt milyen mértékben tudjuk kiaknázni, milyen mértékben tudjuk megszólítani azokat, akik értékrendjük szerint inkább a polgári oldalra, de semmiképpen nem az MSZP-re adnák szavazatukat - jelezte Kövér László. A hétvégi szegedi Fidesz-kongresszus kapcsán, amelyen a párt vezetését várhatóan Pokorni Zoltán veszi át, azt mondta: a tanácskozás választja meg azt a csapatot, amely a választási kampányt végig fogja küzdeni, irányítja majd a Fideszt "ebben a politikai mérkőzésben".

A Fidesz elnöke nem kommentálja tovább a találgatásokat
Kövér László, a Fidesz leköszönő elnöke az m1 Aktuális című műsorában kijelentette, a jövőben - Orbán Viktor miniszterelnökhöz hasonlóan - nem kívánja kommentálni azokat a találgatásokat, amelyek egy esetleges Fidesz-MIÉP koalíció létrejöttéről szólnak. Kövér mindezt azzal indokolta, hogy eddig "ezerszer" elmondta, hogy pártja nem kíván koalícióra lépni Csurka István pártjával, de mivel már a kérdés feltevése mögött is hátsó szándékok húzódnak meg, nem tartja érdemesnek, hogy mindezt újból elmondja. Meglátása szerint sajtó fantáziaszegénységből és részben slendriánságból veti fel ezt az eshetőséget, mert - mint mondta - komolyabb ügyek megírása utánajárást igényelne. A választási szövetségről szólva közölte, a Fidesz - ameddig a választási törvény engedi - várja az MDF ezirányú ajánlattételét, de a tárgyalásokat az alapoktól kell kezdeni. Kövér László egyúttal megismételte, párjának fel kell készülnie arra, hogy egyedül nyerje meg a következő évi választásokat.

- Közölte: a tanácskozáson tárgyalt vitairatot a rendezvény után polémiára bocsátják a párton belül. A politikus a dokumentumról nem kívánt részleteket elárulni a kongresszus előtt, azt azonban hangsúlyozta, hogy a vitairat nem szab a jelenlegitől alapvetően eltérő irányt a 2002-es kampányban a Fidesz számára. Elmondása szerint a dokumentum legfontosabb eleme az, hogy egységes szerkezetbe foglalja mindazt, amit a Fidesz az elmúlt három évben tett, és amit a jövőben folytatni szeretne.

- Meggyőződésem szerint a Fidesz 2002-es választási sikere a polgári fejlődés és a polgári Magyarország kialakulásának legfontosabb előfeltétele. Ehhez képest minden más alternatíva a múltba való visszalépést, az eddig elért eredmények elvesztésének kockázatát jelenti - szögezte le Kövér László.