György
14 °C
24 °C

Kövér nem gondolkodik Fidesz-MIÉP koalícióban

2001.05.03. 11:17
A MIÉP bármilyen formában történő kormányzásba emelése Magyarországot nagyon nehéz helyzetbe hozná az uniós csatlakozás során, akár vissza is fordíthatná a folyamatokat. Az uniós csatlakozásnak nincs alternatívája, s mindent ennek kell alávetni. Persze, egy ésszerű és morálisan vállalható határig - nyilatkozta Kövér László, a Fidesz elnöke a Pozsonyi Új Szónak adott interjújában. Kövér kijelentette: céljuk a mandátumok többségének megszerzése.
Bárki lesz a Fidesz elnöke, a párt irányvonala ugyanaz marad - jelentette ki Kövér László, a Fidesz - Magyar Polgári Párt hétvégén leköszönő elnöke a pozsonyi Új Szónak.

Csurka rendszerváltásra készül
A Magyar Igazság és Élet Pártja az egyetlen ellenzéki erő, amely nem csak a kormányt kívánja leváltani, hanem a rendszert is meg akarja változtatni - közölte Csurka István, a MIÉP elnöke, parlamenti frakcióvezetője csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján. A pártelnök elmondta, hogy a MIÉP kormányzati pozícióba kerülve felülvizsgálná a legkirívóbb privatizációs ügyeket, megváltoztatná a pénzügypolitikát, védelemben részesítené a magyar kultúrát és a magyar nyelvet, továbbá nem engedné, hogy a sajtó "tudatosan félrevezesse" a magyar társadalmat. Csurka István tiltakozott az "idegenek" magyarországi ingatlanspekulációi és földvásárlásai ellen. "Ez az új magyar vész, amely átírja a sorsunkat. A folyamat halálos, amikorra az idegenek birtokon belül lesznek, mi hazátlanok leszünk" - fogalmazott a politikus.
A magyar nyelvű lap csütörtöki számában megjelent interjúban Kövér kijelentette: "A MIÉP bármilyen formában történő kormányzásba emelése Magyarországot nagyon nehéz helyzetbe hozná az uniós csatlakozás során, akár vissza is fordíthatná a folyamatokat, és ez olyan súlyos kérdés, ami mindenféle más mérlegelést maga mögé utasít".

Hozzátette, hogy a Magyar Igazság és Élet Pártjának kormányzásba való bevonása Magyarország szomszédviszonyait is kedvezőtlenül befolyásolná, márpedig "az uniós csatlakozásnak nincs alternatívája, s mindent ennek kell alávetni. Persze, egy ésszerű és morálisan vállalható határig" - fogalmazott a pártelnök, aki utalt egyéb, a MIÉP-pel kapcsolatos fenntartásaira is, de ezeket nem kívánta részletezni.

Kövér László a jobb- és baloldali cseh kormánykoalíció mintájával kapcsolatos kérdésre válaszolva úgy vélekedett, hogy a cseh helyzet némileg eltér a magyarországitól, jóllehet "elméletileg el tudom képzelni, hogy a kényszer ráviszi a két nagy (magyarországi) pártot valami hasonló megoldásra, de ennek lélektani, meg egyéb feltételei nem nagyon látszanak, és nem is erre készülünk, hanem arra, hogy képesek leszünk egyedül megszerezni a mandátumok nagy többségét. Egyedül vagy az MDF-fel, egyedül vagy az MDF-fel és az FKGP-vel. Nem akarunk rászorulni külső segítségre. A nagykoalíció szóba sem jöhet" - fogalmazott Kövér az Új Szó hasábjain.

A vezető magyar kormánypárt elnöke az Szabad Demokraták Szövetségét (SZDSZ) még a Magyar Szocialista Pártnál (MSZP) is alkalmatlanabbnak tartja az együttműködésre. Mint mondta: "Ugyanis az MSZP-nek nincs ideológiai tartalma, (a párt) csupán posztkommunista csoportok érdekszövetsége. Hiányzik belőle a nemzeti ügyek iránti affinitás, de ezek tagadása sincs meg benne, az SZDSZ-ben viszont megvan. Minden, amit mi a közösségről, a nemzetről, annak múltjáról gondolunk, szöges ellentéte annak, amit az SZDSZ gondol" - mondta a pozsonyi magyar lapnak Kövér László azt indokolva, miért nem tartja elképzelhetőnek a Fidesz-MPP és az SZDSZ közötti együttműködést.