István, Vajk
19 °C
33 °C

Megszüntetné interpellálhatóságát a legfőbb ügyész

2007.05.17. 15:33
Kovács Tamás tervei szerint a legfőbb ügyésznek a tájékoztatási kötelezettsége megmaradna, az interpellálhatósága nem. A legfőbb ügyész erről egy csütörtöki konferencián beszélt.

Megfontolandó javaslatnak nevezte a legfőbb ügyész interpellálhatóságának megszüntetését Kovács Tamás legfőbb ügyész, a tízéves igazságügyi reformról szóló ünnepi konferenciáén. Kovács szerint az interpellálhatóság miatt a legfőbb ügyész politikai szerepbe kényszerül.

"Gyakran előfordul, hogy a legfőbb ügyész szakmailag helytálló válaszát politikai okokból szavazzék le" – nyilatkozta az Indexnek a konferencia szünetében Kovács Tamás. Ahogy felszólalásában, úgy a nyilatkozatában is hangsúlyozta, nem javaslatot tett, hanem egy a szakberkekben már tárgyalt felvetést ajánlott megfontolásra.

Bővebben nem is kívánta taglalni a felvetést, nehogy idő előtt átpolitizálódjon. Mint mondta, az interpellálhatóság megszűnésével a legfőbb ügyész tájékoztatási kötelezettsége megmaradna, az éves beszámolók mellett kérdésekre is válaszolna.