Árpád
-2 °C
4 °C

A presztízsveszteségnél csak a helyzet súlyosabb

2000.02.17. 22:32
Pénzügyi és bizalmi válság miatt mondott le Palánkai Tibor a Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem (BKÁE) rektori tisztéről. Az Index információi szerint az egyetem válságának hátterében az áll, hogy a Közgáz nevében oktató, de pénzügyileg független intézményekbe befolyó összegeknek csak töredéke jut el a közös kasszába. Piringer Júlia, BKÁE gazdasági igazgatója cáfolja, hogy átláthatatlanok és kuszák lennének az egyetemhez tartozó intézmények pénzügyei. Szerinte a helyzet súlyos, és nem lehet tagadni a presztízsveszteség tényét, ám folytatják a már megindított reformokat: a tantárgystruktúra átalakítását és az elbocsátásokat. Hetven-nyolvcvan oktatótól válnak meg.

"A helyzet súlyos"
Palánkai Tibor rektor az egyetem pénzügyi és bizalmi válsága miatt mondott le. "Ilyen körülmények között nem érzek kellő erőt, hogy az egyetemi integrációt, a válság felszámolását és a helyzet konszolidálását végrehajtsam, s megnyerjem azt a belső és külső támogatást, ami mindezeknek a feladatoknak a megoldásához feltétlenül szükséges" - fogalmazott Pokorni Zoltán oktatási miniszternek írt levelében a lemondó rektor. Palánkai Tibor indoklása szerint a dolgozók és az egyetemi vezetés között, illetve az egyetemi vezetésen belül egyaránt bizalmi válság alakult ki.

A helyzet súlyos - mondja Piringer Júlia, BKÁE gazdasági igazgatója, ám kincstári biztost csak júniusban küldenek ki, ha addig nem történik semmi változás. Addig folytatják a már megindított reformokat: a tantárgystruktúra átalakítását és az elbocsátásokat. (Tavaly szeptember óta száz embertől vált meg az intézmény, az elbocsátottak nagyrészt takarítók, portások és biztonsági őrök voltak.) Jelenleg hetven-nyolvcvan oktató elbocsátása van napirenden. Valószínűleg azokat az oktatóktól válnak meg, akiknek az óráját kevés hallgató veszi föl vagy párhuzamos oktatással meg lehet oldani a tantárgy oktatását. Nem lehet tagadni a presztízsveszteség tényét - ismerte el Piringer Júlia. Ezen az egyetemen nem lett volna szabad hasonlónak előfordulnia.

A biztos, az adósság és a leépítés
Az Oktatási Minisztérium gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkára korábban azt jelentette be, hogy várhatóan kincstári biztost kell kinevezni a BKÁE élére. Stark Antal elmondta: az egyetem vezetőivel való találkozókon meglepetéssel értesült arról, hogy a korábbi adatokkal szemben nem két-háromszázmillió, hanem 450 millió forint az intézmény belső adóssága. A helyettes államtitkár közölte: a helyzet rendezése érdekében radikális intézkedésekre lesz szükség. Álláspontja szerint a korábban napvilágot látott ötven-hatvan fős létszámleépítéssel szemben várhatóan több dolgozójától kell majd válnia az egyetemnek. Az államtitkár ugyanakkor rámutatott: a létszámleépítést nem csak az egyetem súlyos gazdasági helyzete indokolja. A Közgázon már a Bokros-csomag bevezetése után esedékes létszámcsökkentéseket sem hajtották végre. A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete elfogadhatatlannak tart minden olyan elképzelést, ami az oktatók létszámának százas nagyságrendű csökkentését célozza. A szervezet elnöke úgy véli: ilyen mértékű leépítés az oktatás színvonalát veszélyezteti, és a képzés megbénulásával járhat. Kis Papp László ugyanakkor azt is elmondta: az érdekvédelmi szervezet egyetért az intézmény átvilágításával és a gazdálkodáshoz kapcsolódó problémák feltárásával, illetve az esetleges felelősségre vonásokkal.
Az Index magát megnevezni nem kívánó informátora szerint az egyetem válságának hátterében az is állhat, hogy a Közgáz nevében oktató, de pénzügyileg független intézményekbe befolyó összegeknek csak töredéke jut el a közös kasszába. (Az Egyesült Államokban, ha egy intézmény valamelyik nagyhírű egyetemmel köt szerződést, akkor a jövedelmének hetven százalékát köteles az anyaintézménynek befizetni a név használatáért és az infrastruktúráért.)

Piringer Júlia, BKÁE gazdasági igazgatója szerint korábban létezett ugyan az egyetem mellett egy részben önálló egység, de a tavalyi integráció után az is a BKÁE részévé vált. A Vezetőképző például tavaly ötvenmillió forintot fizetett az egyetemnek háromszázmilliós bevételéből. Hasonló a helyzet az angol nyelvű képzéssel kapcsolatban is - hangsúlyozta Piringer Júlia. Az International Study Center is az integrációig volt önálló intézmény. Tavaly egymilliós bevételének 35%-ával járult hozzá a közös költségvetéshez. A Közgazdasági Továbbképző Intézet mindig is független volt - önálló költségvetési szerv - tette hozzá a gazdasági igazgató. Az intézet tavaly húszmillió forintot fizetett egy összegben az egyetemnek. Az USA-ban ugyan lehet, hogy hetven százalékot fizetnek az intézmények, de ezért olyan szintű szolgáltatási is kell nyújtani - magyarázta Piringer Júlia.

A gazdasági igazgató egyébként cáfolja, hogy átláthatatlanok és kuszák lennének az egyetemhez tartozó intézmények pénzügyei. Szerinte az egyik fő problémával, az oktatási struktúrával kapcsolatos gondok gyökerei hosszú évekkel ezelőttre nyúlnak vissza. A Közgáz a minőségi képzést tartotta mindig is szem előtt - 800 tantárgyat oktattak, szeminarizált formában. Ezt a hagyományos struktúrát azonban nem ismeri el az állami finanszírozás - tette hozzá az igazgatónő - az államnak az az elve, mondta, hogy "tessék kijönni a támogatásból", azaz tanítson az egyetem 500 tárgyat - előadóban. A válság közvetlen oka pedig azért maradhatott eddig rejtve, mert az oktatók jelentős összegeket szereztek pályázatok elnyerésével, amelyeket azonban sokszor csak évek múltán használtak föl. Mára megcsappantak a források.

Eközben egyhangú szavazással a kiválás kezdeményezése mellett döntött szerdán a Budapesti Közgazdaság-tudományi és Államigazgatási Egyetem (BKÁE) a korábbi államigazgatási főiskolából alakult kara. A kari tanács az ülésén arról is határoztak, hogy a Budapesti Műszaki Egyetemhez kívánnak csatlakozni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?