Árpád
-2 °C
4 °C

Rövid távú intézkedési terv a Közgázon

2000.02.25. 22:40
A rövid távú intézkedési tervről tárgyal hétfőn a Közgáz vezetősége. Tervek szerint elsősorban a bérmegtakarításra alapozva szeretnék a pénzügyi és bizalmi válságot megoldani - mondta el Hardy László, az intézmény közalkalmazotti tanácsának elnöke. Hardy László szerint azonban nem csak az egyetem humánerőforrás-helyzetét kellene áttekinteni, hanem a különböző szervezetek közötti eloszlásban mutatkozó egyenetlenségeket is.

Az egyetemhez tartozó intézmények működését is felül kellene vizsgálni - véli Hardy László. Piringer Júlia, BKÁE gazdasági igazgatója korábban az Indexnek azt nyilatkozta, hogy az egyetemhez tartozó intézmények anyagi helyzete teljes mértékben átlátható. Hardy László azonban arról tájékoztatott bennünket, hogy a rektori ülésen a gazdasági igazgató a minimális információ-igényüket sem tudta kielégíteni. Az egyetemen belül sincs tájékoztatás arról, mekkora az egyes tanszékek erőforrás-ellátottsága, milyen a különböző szervezeti egységek pénzügyi helyzete. Hardy László szerint elengedhetetlenül szükséges lenne az egyetem egészének komplex ellenőrzése, de a rövid távú intézkedési tervben nincs javaslat a racionalizálásra.

A Közgáz tanárai közül sokan "elvándoroltak" a Műegyetemre
Az intézmény anyagi ügyei a pénzügyi szakember szerint is kibogozhatatlanul kuszák. Arra az információnkra alapozott kérdésre, hogy köthetett-e a Közgáz szerződést a Xerox-szal arról, hogy évente hatvan-nyolcvan millió forintért lízingel gépeket - melyeknek kihasználtsága egyébként öt százalék körül mozog -, a szakember azt válaszolta, hogy nem tud konkrétumot, de elméletileg létezhetnek ilyen feltétellel kötött szerződések.

Közben a Közgáz tanárai közül sokan "elvándoroltak" a Műegyetemre, mert a volt elitintézmény alapjai igencsak inognak. A felsőoktatási integrációs folyamat kezdetén a Közgáz a Műegyetemmel lépett volna szövetségre. Már lefordították angolra a dokumentumokat, éppen csak az aláírás hiányzott a papírról, amikor a Közgáz visszalépett. Hasonló módon járt el a második körben is az egyetem, amikor az ELTÉ-vel nem lépett frigyre.

Most magára maradt, sőt, már az államigazgatási főiskolából alakult kara is az elszakadásra készült. Egyelőre nem válhat ki a Budapesti Közgazdaság-tudományi és Államigazgatási Egyetemről a kar, pedig a múlt héten egyhangú szavazással a kiválás kezdeményezése mellett döntött a kari tanács. Arról is határoztak, hogy a Budapesti Műszaki Egyetemhez kívánnak csatlakozni. A helyettes államtitkár azonban levelében arról tájékoztatta az érintetteket, hogy a kiváláshoz törvénymódosításra volna szükség, ezt viszont nem támogatják. A rektorhelyettesnek írt dokumentum szerint az Országgyűlés hatáskörébe tartozna dönteni e kérdésről, ám ez nem szerepel a törvénymódosítási tervekben.

A felsőoktatási törvény értelmében így még a Közgáz egyetemi státusza is veszélybe kerülhet: 2002-ig a társadalomtudományi szakon kívül egyéb szakot is indítania kellene, ha folytatni szeretné az egyetemi szintű képzést.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?