Rövid távú intézkedési terv a Közgázon

2000.02.25. 22:40
A rövid távú intézkedési tervről tárgyal hétfőn a Közgáz vezetősége. Tervek szerint elsősorban a bérmegtakarításra alapozva szeretnék a pénzügyi és bizalmi válságot megoldani - mondta el Hardy László, az intézmény közalkalmazotti tanácsának elnöke. Hardy László szerint azonban nem csak az egyetem humánerőforrás-helyzetét kellene áttekinteni, hanem a különböző szervezetek közötti eloszlásban mutatkozó egyenetlenségeket is.

Az egyetemhez tartozó intézmények működését is felül kellene vizsgálni - véli Hardy László. Piringer Júlia, BKÁE gazdasági igazgatója korábban az Indexnek azt nyilatkozta, hogy az egyetemhez tartozó intézmények anyagi helyzete teljes mértékben átlátható. Hardy László azonban arról tájékoztatott bennünket, hogy a rektori ülésen a gazdasági igazgató a minimális információ-igényüket sem tudta kielégíteni. Az egyetemen belül sincs tájékoztatás arról, mekkora az egyes tanszékek erőforrás-ellátottsága, milyen a különböző szervezeti egységek pénzügyi helyzete. Hardy László szerint elengedhetetlenül szükséges lenne az egyetem egészének komplex ellenőrzése, de a rövid távú intézkedési tervben nincs javaslat a racionalizálásra.

A Közgáz tanárai közül sokan "elvándoroltak" a Műegyetemre
Az intézmény anyagi ügyei a pénzügyi szakember szerint is kibogozhatatlanul kuszák. Arra az információnkra alapozott kérdésre, hogy köthetett-e a Közgáz szerződést a Xerox-szal arról, hogy évente hatvan-nyolcvan millió forintért lízingel gépeket - melyeknek kihasználtsága egyébként öt százalék körül mozog -, a szakember azt válaszolta, hogy nem tud konkrétumot, de elméletileg létezhetnek ilyen feltétellel kötött szerződések.

Közben a Közgáz tanárai közül sokan "elvándoroltak" a Műegyetemre, mert a volt elitintézmény alapjai igencsak inognak. A felsőoktatási integrációs folyamat kezdetén a Közgáz a Műegyetemmel lépett volna szövetségre. Már lefordították angolra a dokumentumokat, éppen csak az aláírás hiányzott a papírról, amikor a Közgáz visszalépett. Hasonló módon járt el a második körben is az egyetem, amikor az ELTÉ-vel nem lépett frigyre.

Most magára maradt, sőt, már az államigazgatási főiskolából alakult kara is az elszakadásra készült. Egyelőre nem válhat ki a Budapesti Közgazdaság-tudományi és Államigazgatási Egyetemről a kar, pedig a múlt héten egyhangú szavazással a kiválás kezdeményezése mellett döntött a kari tanács. Arról is határoztak, hogy a Budapesti Műszaki Egyetemhez kívánnak csatlakozni. A helyettes államtitkár azonban levelében arról tájékoztatta az érintetteket, hogy a kiváláshoz törvénymódosításra volna szükség, ezt viszont nem támogatják. A rektorhelyettesnek írt dokumentum szerint az Országgyűlés hatáskörébe tartozna dönteni e kérdésről, ám ez nem szerepel a törvénymódosítási tervekben.

A felsőoktatási törvény értelmében így még a Közgáz egyetemi státusza is veszélybe kerülhet: 2002-ig a társadalomtudományi szakon kívül egyéb szakot is indítania kellene, ha folytatni szeretné az egyetemi szintű képzést.