Az SZDSZ-en bukhat a közigazgatás MSZP-s reformja

2004.04.06. 12:00
Komoly presztízsveszteséget okozhat az MSZP-nek, ha a közigazgatás erre a félévre tervezett reformja tovább csúszik, ráadásul saját koalíciós partnere, az SZDSZ gördít akadályt a reform egyik pillérének számító területfejlesztési törvény elfogadása elé. A szocialisták szorgalmazzák az egyeztetést, az SZDSZ szerint viszont nincs miről tárgyalni. A nézeteltérés lényege, hogy az MSZP csak szocialista vezetésű minisztériumot delegálna a területfejlesztési pénzeket szétosztó tanácsba, a szabad demokraták viszont összes minisztériumukkal képviseltetnék magukat.
Koalíciós vitát okozott a területfejlesztési törvény tervezete. Az MSZP által erre a fél évre a legfontosabb változások egyikeként megnevezett jogszabályt, úgy tűnik, nemhogy áprilisban, de még ebben a félévben sem sikerül megszavaznia az országgyűlésnek, mondta Szabó György szocialista képviselő az Indexnek.

Koalíciós bukta

Kevesebb jut az SZDSZ-es tárcáknak
Az SZDSZ minisztériumaitól a területfejlesztés koncepciójának módosítása miatt már a költségvetésben is jelentős pénzeket vontak el. A területfejlesztési tanácsok 23 milliárd forintot kapnak, amihez ugyan legnagyobbrészt a MeH járul hozzá, 12 milliárd forinttal, de már a második legtöbb pénzt, 5 milliárdot a szabad demokrata vezetésű gazdasági minisztériumtól vonnak el. Ugyancsak kevesebbel kell beérnie a szintén SZDSZ-es informatikai és a környezetvédelmi tárcának is. Az előbbitől 140 millió forintot, az utóbbitól 1,4 milliárdot vesznek el.
Lendvai Ildikó frakcióvezető az első félév parlamenti menetrendjét ismertetve, januárban még arról beszélt, hogy lesznek olyan kétharmados változtatást igénylő törvények, amelyeket ha az ellenzék nem támogat, akkor feles törvényként mindenképpen megszavaznak. Ide sorolta a közigazgatás reformjához szükséges törvénymódosításokat is. A menetrend azonban csúszik. A múlt heti kormányülés után Kiss Péter rendkívüli értekezletet hívott össze, amelynek témája a területfejlesztési törvény volt. A reform útjába ugyanis végül nem az ellenzék, hanem a szocialisták koalíciós partnere állt. Az SZDSZ a jelenlegi állapotában nem szavazza meg a területfejlesztési törvényt (hasonlóan 1996-hoz, amikor szintén a területfejlesztési törvényen vitatkozott össze a két koalíciós partner).

Kivonulnak a minisztériumok a fejlesztési tanácsokból

A helyi beruházások sorsa felől döntő területfejlesztési tanácsokban eddig jelentős pozíciókkal rendelkezett az SZDSZ. A 22 tagú testületben ugyanis mind a 12 minisztérium képviseltette magát, így az SZDSZ-es gazdasági, oktatási, informatikai és környezetvédelmi tárca is. A szocialisták elképzelése szerint ugyanakkor a területfejlesztési törvényt úgy módosítanák, hogy csak a szocialista Kiss Péter vezette MeH maradna a testületben (A minisztérium sajtóirodáján ugyanakkor úgy tudják, nincs olyan javaslat, ami szerint a MeH résztvevője, illetve egyedüli résztvevője lenne a bizottságoknak). A felszabaduló helyekre pedig "erős politikai legitimitással" rendelkező helyi képviselők kerülnének. Egy másik önkormányzati szocialista politikus szerint a vitát az okozza, hogy az SZDSZ-nek nincs vidéken megfelelő bázisa, így a bekerültek közül alig, vagy senki sem képviselné a szabad demokrata érdekeket a területfejlesztési pénzek elosztásakor.

Nincs miről egyeztetni

Szabó György szerint ezen a héten megpróbálnak megegyezni koalíciós partnerükkel. Wekler Ferenc szabad demokrata képviselő viszont eloszlatta a szocialista reményeket: "nincs miről egyeztetni" - jelentette ki az Indexnek. A képviselő azt mondta, hogy a szocialistáknak nincs koncepciójuk a közigazgatás reformjára, így nem csak ebben az évben, de ha rajtuk múlik, soha nem megy át a javaslat az Országgyűlésen.

Szerepet a szabad demokrata tárcáknak

A szabad demokraták a különféle bizottságokban sorra nem szavazták meg a szocialista előtrejesztést, Wekler szerint így általános vitára sem bocsátható a javaslat. A szabad demokraták értelmezésében az is baj, hogy a szocialisták párhuzamos struktúrákat hoznának létre, hiszen a regionális tanácsok mellett többcélú kistérségi társulások is működnének ugyanazzal a feladattal. További bajuk az előterjesztéssel, hogy a területfejlesztési tanácsokba a megyék delegálnák a tagokat. Szerintük ez a régiókkal szemben a megyék dominanciáját okozza. Ugyancsak ellenzik, hogy a Miniszterelnöki Hivatal lesz az egyetlen kormányszerv a területfejlesztési tanácsban: Wekler további tárcákat javasol, a szabad demokrata vezetésű oktatási, környezetvédelmi, gazdasági és informatikai tárcát valamint a szocialista irányítású agrártárcát.  • Hírek
  • Hírek