Kevesebben jönnek az EU-ból

2000.04.07. 12:52
A Központi Statisztikai Hivatal gyorsjelentése szerint január-február hónapban a kereskedelmi szálláshelyek vendégforgalma 7%-kal élénkült a megelőző év hasonló időszakához képest. A növekedést a belföldi vendégéjszakák számának 14%-os emelkedése okozta. Bár a határt átlépők több mint egynegyede az Európai Unióból érkezett (812 ezren), itt jelentős, 21%-os csökkenés volt tapasztalható. A Magyar Nemzeti Bank előzetes fizetési mérleg adatai szerint az idegenforgalomból 390 millió euróbevétel származott, közel negyedével több, mint 1999 azonos időszakában. Az aktív egyenleg a tavaly ilyenkori 166 millió euróval szemben 233 millió euró volt.

A külföldivendég-forgalomban február végéig 3%-kal nőtt a vendégek száma, míg a vendégéjszakáké lényegében nem változott. Az éjszakák hétnyolcadát szállodák jelentették, ahol 2%-kal csökkent, míg a többi szállástípusban kisebb-nagyobb mértékben - a forgalom szempontjából jelentős panziókban ötödével - nőtt a vendégéjszakák száma. A legtöbb időt (az összes külföldi vendégéjszaka több mint egynegyedét) a Németországból érkező vendégek töltötték el. A szintén jelentős olasz, román és orosz, a tengerentúli piacok közül pedig az Egyesült Államokból érkező vendégek éjszakáinak száma 2-8%-kal nőtt. Ázsiából 10, ezen belül Japánból ezt meghaladó mértékben 16%-kal emelkedett a forgalom. Február végéig a külföldi látogatók száma nagyjából megfelelt az elmúlt év első két hónapi forgalmának. A határt átlépők több mint egynegyede az Európai Unióból érkezett (812 ezren), itt jelentős, 21%-os csökkenés volt tapasztalható. Nőtt viszont a beutazó határforgalom néhány környező országból, Romániából 7, Jugoszláviából 19%-kal, Ukrajna felől pedig több mint kétszeresére emelkedett.

A belföldivendég-forgalom összességében 14%-kal, a szállodákban 18, a panziókban pedig 8%-kal bővült.

Az időszak folyamán külföldre látogató magyarok határátlépéseinek száma 1,4 millió, a múlt év hasonló időszakánál 7%-kal többet tett ki. A forgalom több mint felét lebonyolító román és osztrák határszakaszon 5, illetve 11%-kal több határátlépést regisztráltak.

Január-február hónapban az átlagos tartózkodási idő a kereskedelmi szálláshelyeken 2,7 éjszaka volt, hasonlóan 1999 azonos időszakához. A külföldi vendégek több időt töltöttek el átlagosan a kereskedelmi szálláshelyeken mint a belföldiek. A gyógyszállókban az átlagos tartózkodási idő 3,5 éjszaka volt. A gyógyszállókban a szobafoglaltság is jóval meghaladta az országos átlagot, 43%-ot tett ki.

Országosan a szállodák szobafoglaltsága lényegében nem változott a tavalyi év első két hónapjához képest, 29%, míg Budapesten 34%-os volt. A kereskedelmi szálláshelyeken február végéig 6,3 millárd forintnyi szállásdíjbevétel keletkezett folyó áron, 12%-kal meghaladva a tavaly ilyenkorit (a szolgáltatások átlagos áremelkedése a fogyasztói árindexen belül 10%-os volt.

Az év első két hónapjában egy vendégre átlagosan 14 ezer, külföldire 24 ezer, belföldire pedig 7 ezer forint szállásdíjbevétel jutott. Az egy vendégéjszakára jutó szállásdíjbevétel 5 ezer, külföldinél 9, belföldinél pedig ennek harmada volt.

A kereskedelmi szálláshelyek által üzemeltetett ezer vendéglátóipari egység 3,4 milliárd forint árbevételt realizált, 10%-kal többet, mint a megelőző év hasonló időszakában. A bevételek 85%-a éttermekben és vendéglőkben keletkezett.