Gerzson
-3 °C
2 °C

Szabadságra ment a kormány

2003.07.16. 18:17
Ötvenmillió forintot szavazott meg a kabinet az Időkerékre, amelyet 2004. május elsején indítanak útjára. A kabinet döntött a hordozható telefonszám bevezetéséről, ami alapján a jövőben költözéskor is megtarthatjuk számunkat, és meghatározta az illetékes tárcáknak, a kormány "Elsőbbséget a gyermekeknek" programjával kapcsolatos teendőit.
Európai Uniós csatlakozásunk napjáig készül el az az Időkerék, amelyet a Felvonulási téren állítanak fel - közölte Gál J. Zoltán kormányszóvivő. A nyolc méter átmérőjű, hatvan tonna súlyú óriás homokóra kivitelezése 280 millió forint (korábban arról szóltak az információk, hogy mintegy 340 millió forint a teljes költsége a kivitelezésnek) lesz és számítások szerint ötven év alatt halad végig a Felvonulási téren. Egy év alatt a szerkezet 15 méter halad majd.

Átlátható pénzköltés

A kormányszóvivő szerint átláthatóan használják majd föl az állami pénzt. Az Index felvetésére, hogy konkrétan ki kapja a pénzt Gál azt válaszolta: egy alapítványé az ötlet, így a pénz odaítélésre nem írhattak ki közbeszerzést. A program elindításához ad pénzt a kabinet az ötletgazda Khronos Alapítványnak, de Gál J. Zoltán reményei szerint lesz olyan vállalkozás, aki üzleti lehetőséget lát majd a program támogatásában.

Hordozható számok

Rendeletet alkotott a kormány a "számhordozhatóságról", amely szerint költözés vagy szolgáltatóváltás esetén az érintettek megtarthatják korábbi vonalas telefonszámukat. Ezzel a lépéssel a kormány növelni akarja a távközlési piacon a versenyt, ami a kormányszóvivő szerint olcsóbb szolgáltatásokat, nagyobb versenyt, színvonalasabb szolgáltatásokat eredményezhet. Gál J. Zoltán az Index kérdésére, miszerint ez a döntés miért növelné a versenyt és csökkentené az árakat kifejtette: azért, mert bíznak a piacban.

Elsőbbséget a gyermekeknek

A kormány meghatározta az "Elsőbbséget a gyermekeknek!" program intézkedéseinek határidejét: a legfontosabb döntéseket augusztusig, illetve szeptemberig kell előkészíteni - közölte a kabinet szerdai ülése utáni sajtótájékoztatón, Budapesten Gál J. Zoltán. A "gyermekbarát építészeti előírások" szeptemberben kerülnek a kabinet elé, a gyermekekkel kapcsolatos hivatali ügyintézés gyorsításáról és a középiskolások nyelvoktatásának támogatásáról szeptemberben döntenek, a 18 éves korig nyújtható ingyenes baleset-biztosításról augusztus elején tárgyal a kormány - fejtette ki a szóvivő. Mint mondta, a gyermekbarát intézkedések a modernizációra, az európai fejlődésre, a szolidaritásra és az esélyteremtésre épülnek.

Pihen a kormány

A kormányszóvivő végül közölte: a kormány az elkövetkezendő két hétben nem tart ülést, a legközelebb augusztus 6-án találkoznak egymással a miniszterek. Ez alatt az idő alatt lesz szabadságon a legtöbb kormánytag, illetve a miniszterelnök is.