Gusztáv
-4 °C
1 °C

Mégis lesz Időkerék a Felvonulási téren?

2003.07.16. 10:48
Újra napirenden az Időkerék-projekt. Ezúttal a közigazgatási államtitkári értekezlet próbálja a kormánynál keresztülvinni a már többször elvetett tervet. A Fővárosi Közgyűlés kulturális bizottságának elnöke szerint lenne jobb helye is annak a másfélmilliárdnak.
Megvalósulhat a fővárosi Felvonulási térre szánt Időkerék, ha a kormány szerdán elfogadja az erről szóló előterjesztést - közölték kormányhoz közel álló közigazgatási szakemberek kedden az MTI-vel. Előzőleg a közigazgatási államtitkári értekezlet a kormány tárgyalására alkalmasnak tartotta a kulturális tárca által felkarolt ötletet, amelyet a kancelláriaminiszter is támogat.

A kormány jóváhagyása esetén Magyarország európai uniós csatlakozásának napján, jövő év május elsején gördülne útjára az Időkerék.

Az idő múlását megörökítő Időkereket eredetileg az ezredforduló alkalmából kívánták elhelyezni a Felvonulási téren. A fővárosi szakbizottságok engedélyezték a Herner János filozófus több évtizedes ötletét megvalósítani kívánó Khronos Alapítványnak az Időkerék felállítását. Az alkotók először 1982-ben mutatták be a tervet Budapest Főváros Tanácsa vezetőinek.

A keréken lévő homokórában a homokot helyettesítő különleges granulátum 365 nap alatt peregne le. Ezután egy tizenöt méter hosszú sínen megfordítanák az Időkereket.

A főváros nem gurigatna

"Az augusztus 20-i tűzijátékra szánt 280 millió forintot, az előző napi örömkoncert 180 milliójával, valamint az Időkerék ugyancsak százmilliós nagyságrendű pénzével együtt célszerűbb lenne a forráshiányos kulturális szférára, annak intézményrendszerére és a közművelődésre költeni" - mondta Körmendy Ferenc, a Fővárosi Közgyűlés kulturális bizottságának elnöke. A szabad demokrata politikus szerint "ideje lenne, ha ezt a sok százmillió forintot a hétköznapi kulturális élet fejlesztésére költenék".

Közel 350 millióba kerülne az építés és a gurítás

A turistalátványosságnak is elképzelt, 8 méter átmérőjű, lassan mozgó kerék építése a becslések szerint 340 millió forintba (kb. 1,4 millió euró) kerül. Az időkerék ötletének kitalálói a megvalósításhoz állami támogatásra számítanak.

A 8 méter átmérőjű, élére állított kereket Budapest központjába, a Felvonulási térre képzelték, a tervek szerint az egy év alatt 15 méteres távolságot bejáró kereket minden szilveszterkor megfordítják. A kerék tervezett szélessége 2,5 méter, anyaga acél, gránit és golyóálló üveg, a súlya 60 tonna, 4,5 köbméter üveggranulátumot tartalmaz.