György
16 °C
24 °C

Veszélyes lenne a Kossuth tér alatti parkoló

2006.11.24. 12:15
A Kossuth tér jelenleg még fővárosi terület, de Demszky Gábor minapi bejelentése szerint az államnak átpasszolnák. A főpolgármester az V. kerületi polgármesterrel a napokban azt is kiokumulálta, hogy a tér alá mélygarázs épüljön. Ezt az ötletet gyakorlatilag mindenki támogatja, mert a Kossuth tér a képviselők ott parkoló autói miatt is felejthetetlenül ocsmány. Az állam azonban nem fogna bele semmilyen építkezésbe, mert inkább a tőkeerős befektetőt várják.

A Kossuth téren akár vannak tüntetők, akár nincsenek, méltatlan állapotok uralkodnak. Az év nagy részében a képviselői és országházi alkalmazottak tér közepén parkoló gépkocsijai rontják az összképet. Állítólag emiatt lassan egy éve napirenden szerepel a tér átalakításának kérdése.

Első lépcsőben az idén tavasszal egy fővárosi cég, információink szerint a Miniszterelnöki Hivatal felkérésére, hatástanulmányt készített a tér közlekedési átalakítására. Ebben szerepelt a tér alá építendő mélygarázs terve is. Demszky Gábor főpolgármester és Rogán Antal belvárosi polgármester keddi találkozóján még a jelenleg fővárosi területnek számító Kossuth tér átadása is szerepelt az államnak. Így költségvetési pénzből garázs épülhetne a tér alá.

A bejelentés váratlanul érte az Parlament főigazgatóját, aki az Indexnek megerősítette hiába van napirenden a kérdés, és megvalósíthatósági tanulmány is készült, az egész teret át kellene építeni, de az Országház Hivatalának erre nincs pénze. Tőkeerős befektetőre van szükség, mondta Bakos Emil.


Úgy tudjuk a mélygarázs ötlete Szili Katalin házelnök támogatását is élvezi. A hatástanulmányt készítő társaság információink szerint a Parlamentnek bérbe adta volna a parkolóhelyeket, viszont erre a Háznak egy fillére sincs. A 300-400 férőhelyes parkolás megvalósíthatóságát egy sor további akadály is nehezíti.

A tér közelében gördül a metró, aztán az is kiderült, hogy a margitszigeti források védőövezete egészen a Kossuth térig nyúlik. Tekintettel kell lenni a talajviszonyokra, és 386 parlamenti képviselő munkahelyéről van szó, tehát fontos szempont a biztonság is. A tavaszi hatástanulmány elkészítésekor ennek megfelelően a Köztársasági Őrezred véleményét is kikérték, emlékezett vissza az Indexnek Kardos Imre ezredes.

Az őrezred a mélygarázst csak abban az esetben támogatja, ha a képviselőknek építik a parkolóhelyet, hiszen abban az esetben "ismert emberek, ismert autóiról lenne szó", mondta Kardos ezredes. Amennyiben mások is, például turisták is használnák, ami a kezdeményezők nem titkolt célja, akkor egészen bonyolult biztonsági szituáció keveredne. A parkoló összes bejáratánál 24 órás tűzszerészet ellenőrzést, kutyás kontrollt kellene alkalmazni. Az ezredes ugyanis olyan külföldi esetről is tud, amelyben egy parkoló autó csomagtartójáan elhelyezett nagy erejű pokolgép tömegkatasztrófát okozott.

Az állandó ellenőrzés nemcsak bonyolult, hanem kifejezetten drága is. Pénze viszont sem az Országháznak sem az őrezrednek nincs, így egyelőre marad a földfelszíni képviselői autópark.

15%
3899 Ft
3315 Ft
15%
2999 Ft
2550 Ft