Krisztina
18 °C
24 °C

Kiadják az osztrákok Kulcsárt

2004.03.25. 14:38
A brókerbotrány főszereplőjét valószínüleg két héten belül kiadják az osztrák hatóságok, nyilatkozta Bánáti János, Kulcsár Attila magyarországi védője. Az ügyben a végső szót az osztrák igazságügyi minisztérium mondta ki, amely szabad utat engedett a kiadatásának. Kulcsár tavaly július 17.-e óta van Ausztriában kiadatási őrizetben.
Elméletben már bármikor kiadható Magyarországnak Kulcsár Attila, a K&H Equities brókerház sikkasztással gyanúsított volt brókere - erősítette meg csütörtökön az osztrák hírszolgálati irodának Wolfgang Pöschl, a bécsi legfelsőbb tartományi bíróság alelnöke.

A hírügynökség arról adott hírt, hogy az osztrák igazságügyi minisztérium szabad utat adott Kulcsár Attila kiadatásának, akit azzal gyanúsítanak, hogy 88 millió euró (22 milliárd forint) értékű összeget sikkasztott el a bank ügyfeleinek a pénzéből.

A volt brókert nemzetközi elfogatóparancs alapján tavaly július 17-én vették őrizetbe a bécsi Opera előtt. Azóta osztrák kiadatási őrizetben van, miután nem tudta kifizetni a szabadlábra helyezéséhez megszabott 88 millió euró letéti díjat. A bécsi legfelsőbb tartományi bíróság november 11-én döntött úgy, hogy Kulcsár Attilát kiadják Magyarországnak, ám a gyanúsított ügyvédje fellebbezést nyújtott be a döntéssel szemben az osztrák legfelsőbb bírósághoz.

A legfelsőbb bíróság szóvivője március 11-én az MTI érdeklődésére megerősítette, hogy megszületett a döntés a fellebbezés ügyében, de annak tartalmát nem közölte. Csak annyit mondott, hogy minden felvilágosítást a gyanúsított ügyvédjétől vagy Kulcsár Attilától lehet beszerezni. Simonfay Géza, a volt bróker bécsi védője mindeddig úgy nyilatkozott, hogy nem kapta még kézhez a fellebbezésről született döntést.

Az osztrák joggyakorlatnak megfelelően a kiadatásról hozott döntés az osztrák igazságügyi minisztériumhoz került. Az osztrák hírszolgálati iroda csütörtöki jelentése szerint Wolfgang Pöschl megerősítette a Népszava értesülését, miszerint "az igazságügyi minisztérium döntésével a kiadatásról hozott döntés végleges, s mivel Kulcsár Attila ellen Ausztriában nincs függőben eljárás, a kiadatásra elméletileg bármely nap sor kerülhet". A jelentésben arról is hírt adtak, hogy a bécsi tartományi bíróságon szervezési okokra hivatkozva nem határozták meg pontosabban a kiadatás idejét.

Az APA osztrák hírügynökség Bánáti Jánosra, Kulcsár magyarországi ügyvédjére hivatkozva arról számolt be, hogy a kiadatásra két héten belül sor kerülhet.